Yakari. Tom 9. Więźniowie wyspy

Dziewiąta część opowieści o małym Indianinie, który zawsze pomaga swoim zwierzęcym przyjaciołom.

Yakari, Tęcza i Mały Piorun wyruszają na wycieczkę. Gdy docierają na malowniczy półwysep, zaskakuje ich długotrwała ulewa, po której przychodzi powódź. Uwięzieni na małym skrawku suchego lądu bohaterowie nie wiedzą, jak wrócić do domu... Wtedy poznają rodzinę miłych zwierząt uciekających przed krwiożerczym wrogiem. Trójka przyjaciół postanawia im pomóc i stanąć do walki z podstępnym nieprzyjacielem. Czy Yakariemu i jego towarzyszom uda się pokonać nieznającego litości prześladowcę, a potem bezpiecznie wrócić do wioski?

Cykl stworzyli pod koniec lat 60. dwaj Szwajcarzy - scenarzysta Job (André Jobin) oraz rysownik Derib (Claude de Ribaupierre). Za tomy 6 i 31 ,,Yakariego" (odpowiednio w latach 1982 i 2006) dostali nagrody Festiwalu Komiksowego w Angouleme w różnych kategoriach komiksu dziecięcego. Do dziś ukazało się prawie czterdzieści albumów serii, która wciąż bawi młodszych i starszych czytelników.

Informacje dodatkowe o Yakari. Tom 9. Więźniowie wyspy:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-11-26, Ocena: 4, Przeczytałem,

YAKARI I POWÓDŹ

„Yakari” to jedna z prostszych serii komiksowych dla dzieci – oczywiście jeśli mowa o europejskiej klasyce komiksu humorystycznego dostępnych obecnie na naszym rynku – ale nadal pozostająca bardzo atrakcyjną i intrygującą rozrywką. Przypominająca disnejowskie hity kinowe, dostarcza przygód, humoru, emocji i porcji dydaktyzmu. A wszystko to, tradycyjnie, w bardzo ujmującej oprawie graficznej i świetnym wydaniu.

To miała być zwykła wycieczka. Wyprawa jakich wiele, coś dla odpoczynku, chwili oddechu po typowych przygodach i niebezpieczeństwach. Niestety nie wyszło. Yakari, Tęcza i Mały Piorun docierają co prawda na piękny półwysep, jednak wtedy zaczyna padać deszcz. Deszcz zmienia się w ulewę, ulewa trwa, w końcu zaś wody jest tyle, że zaczyna się powódź. Nasi bohaterowie zostają odcięci od reszty świata na skrawku suchego lądu i nie mają najmniejszego pojęcia, jak się stąd wydostać i wrócić do domu. Jakby tego było mało, ich losy przecinają się z losem uciekających przed morderczym wrogiem zwierząt. Na Yakariego i jego towarzyszy czeka trudne wyzwanie – muszą pokonać bezlitosnego przeciwnika, ocalić zwierzęcą rodzinę, jakoś wydostać się z miejsca, w którym utkwili i wrócić do domu. Czy im się to uda?

Alemina. Ścigana. Tom 1
Okładka ksiązki - Alemina. Ścigana. Tom 1

Pierwsza część przygodowej opowieści o Wyjątkowych, niesamowitych istotach z dawnych czasów, które dzisiaj żyją w ukryciu. Muzea archeologiczne nie są...

Promethea, tom 2
Okładka ksiązki - Promethea, tom 2

Drugi album słynnego cyklu o Promethei, obrończyni ludzkości, której postać wymyślił mistrz komiksu Alan Moore! Dwie Promethee wyruszają w mistyczną...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;