„Wykwintna kuchnia polska” to wyjątkowy album kulinarny zawierający
przepisy najlepszych artystów kuchni polskiej od Wojciecha Amaro po Adama
Okrasę. To eleganckie dzieło zostało opatrzone wstępem pierwszej damy Anny
Komorowskiej oraz profesora Jerzego Bralczyka.
Anna Komorowska patronuje publikacji Wydawnictwa Bosz, która promuje
polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Dania prezentowane w książce
czerpią z narodowego dziedzictwa kulinarnego są jednak w sposób twórczy
przetworzone. Zdrowe i ekologiczne propozycje tworzą niebanalny zestaw
stanowiący rozkosz dla podniebienia. Znani i cenieni szefowie kuchni proponują
wykwintne menu czerpiąc inspiracje z tradycji różnych regionów Polski. Wśród
wybitnych postaci, które prezentują swoje przepisy znaleźli się m.in. Adam Okrasa,
Dariusz Struciński, Marek Widomski - w sumie dwunastu kucharzy. Książka
podzielona została na cztery części i proponuje potrawy na kolejne pory roku z
wykorzystaniem ekologicznych produktów sezonowych. Pośród oryginalnych pozycji
znajdują się na przykład „Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie
scorzonerą” lub „Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z
truflą”. Luksusową publikację wieńczy wyjątkowe, osobiste menu Anny
Komorowskiej, która zaprasza do rozsmakowania się w nowej odsłonie narodowej
kuchni.
Wszystkie dania opatrzone są doskonałymi graficznie fotografiami, które z
prezentowanych potraw czynią nie tylko zachęcające do konsumpcji estetycznie
dopracowane dania, ale i wizualnie atrakcyjne obrazy. We wstępie profesor Jerzy
Bralczyk w barwny sposób przedstawia historię polskiej kuchni, powiązania
pomiędzy smakiem i językiem oraz omawia rolę kuchni w kulturze.
Z myślą o zagranicznych odbiorcach książka przygotowana została w dwóch
wersjach językowych: polskiej i angielskiej.
Informacje dodatkowe o Wykwintna kuchnia polska:
Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2012-10-01
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-7576-178-8
Liczba stron: 280
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,