Inne wydania:

Książka zaczyna się jak film Hitchcocka - od trzęsienia ziemi. Rodzinnego trzęsienia ziemi. (...) A potem, jakby powiedział mistrz suspensu, napięcie rośnie... Rozładowywane skutecznie częstymi wybuchami śmiechu - aż po finałową, komediową wręcz scenę, gdy niewinny dialog młodych ludzi wścibska kobieta kwituje zgryźliwie: ,,Wstydu za grosz!".

Tymczasem to właśnie wstyd leży u podłoża wielu decyzji zarówno młodych, jak i dojrzałych bohaterów książki, a Julianka pisze nawet Księgę wstydu. (...)

Pierwsze zapatrzenia i pierwsza miłość. I pięknie literacko ,,oswojony" problem depresji, której także często się wstydzimy. A wstyd, często nawet nieuświadamiany, potrafi doprowadzić do dramatu, ale też... uchronić nas przed zrobieniem głupstwa.

Dorota Koman

Informacje dodatkowe o Wstydu za grosz:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2024-10-03
ISBN: 9788382082999

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Wstydu za grosz

Wstydu za grosz - opinie o książce

Avatar użytkownika - asia_czyta_ksiaz
asia_czyta_ksiaz
Przeczytane:2024-11-03,

Julianna nastolatka, która publicznie została upokorzona przez klasowych kolegów. Dziewczyna nie chce wrócić do szkoły, w tej sytuacji postanowiła prowadzić zapiski w zeszycie. Księga wstydu to właśnie tam opisuje swoje wpadki, złe emocje i rozterki. Niestety brakuje jej wsparcia nie tylko ze strony znajomych ale przede wszystkim od rodziców.

~

Problemy rodzinne, brak zaangażowania ojca w życie córki a to prowadzi ją do toksycznego związku z przystojnym i pożądanym rówieśnikiem. Jedyna jej ostoja w tym wszystkim jest babcia Delfina. Emerytka angażuje wnuczkę w zorganizowanie przedstawienia w ośrodku kultury. Charyzmatyczni seniorzy, problemy zdrowotne Delfiny oraz rozterki Julianny. Czy spektakl się uda? Jak potoczy się życie nastolatki? Czy problemy rodzinne zostaną rozwiązane? Czy Julianna znajdzie prawdziwą miłość?

~

Kochani muszę się Wam przyznać, że jak zaczynałam czytać tę książkę to jakoś średnio mi się podobała. Gubiłam się w całej tej historii i zastanawiałam się co ja czytam. Ale w pewnym momencie po prostu fabuła mnie tak pochłonęła, że aż przepadałam. Tak polubiłam przebojowa Delfine i zagubiona Juliannę, że musiałam poznać dalsze ich losy.

~

Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki ale mimo, iż książka w końcu mnie do siebie przekonała to mam mieszane uczucia. Fajnie, szybko i przyjemnie się czyta, autorka fajnie buduje zwroty akcji a w dialogach nie brakuje humoru. Niestety musiałbym przeczytać jeszcze jakaś książkę tej autorki aby poznać bardziej jej twórczość na ten moment nie przekreślam autorki w końcu książka mi sie podobała.

~

"Wstydu za grosz" jest to książka "plus minus 16" i zdecydowanie idealnie sprawdzi się dla nastolatków. Jest to książka na podstawie życia i problemów na poziomie codziennym. Plusem jest kreowanie bohaterów na wzór zwyczajnych ludzi, z którymi łatwo się identyfikować. Polecam każdy znajdzie coś dla siebie, a książka fajnie sprawdzi się jako coś lekkiego na odprężenie.

Dziękuję wydawnictwu Literatura za egzemplarz ♥️

Czy faktycznie wraz z wiekiem stajemy się mniej wrażliwi a nasza bariera ochronna z każdym rokiem jest mocniejsza? Czy nasze porażki mniej wtedy bolą? Postawa bohaterek powieści „Wstydu za grosz!” zdecydowanie temu przeczy. Z powodu wieku intensywność przeżywania nie ulega diametralnej zmianie. Tak samo cierpimy gdy dopadnie nas porażka, tylko dorosłość pozwala na umiejętne jej ukrycie.

Julianna i Delfina, babcia i wnuczka a pomiędzy nimi trzecia, ogromnie ważna postać matki i zarazem córki. Trzy pokolenia pełne niepewności o jutro, walczące zarówno z demonami przeszłości jak i trudną codziennością. Fantastyczny „niby” kontrast pokoleń, które tak naprawdę oprócz peselu, niewiele się od siebie różnią.

Szeroka paleta wiekowa uczuć, przeżyć, lęków i nauki życia w nowej dla siebie sytuacji.

Autorka porusza w powieści mnóstwo aktualnych problemów; ogromne trudne dla nastolatków rozstania rodziców, porażki w szukaniu pracy przez seniorów, walkę o swoją godność. Wszechobecne media społecznościowe mają zarówno pozytywne jak i negatywne skutki. Niejednym trudno poradzić sobie z występującą na nich agresją. Trudno nie przejmować się negatywną opinią innych jeśli osiąga ona tak olbrzymi zasięg.

Musze przyznać, że jest to powieść całkowicie ponadczasowa , przykuwająca uwagę a równocześnie napisana tak fantastycznym stylem, że czytanie staje się ogromną przyjemnością. Duża dawka humoru, lekki język to jej oczywiste zalety. Jeśli dodamy do tego dużą, interesującą, zróżnicowaną wiekowo paletę bohaterów, otrzymujemy powieść, którą ma szeroki zasięg odbiorców.

Zarówno tempo akcji, poruszane problemy jak i ciekawe socjologiczne tło powodują, że książkę czyta się jednym tchem, świetnie się przy niej bawiąc. Najważniejsze jest jednak to, ze porusza w nas struny, o których nie powinniśmy zapominać. To skąd pochodzimy, jaka jest nasza genealogia nie jest bez wpływu na nasze życie. Od nas tylko zależy, czy poddamy się pewnym wpływom czy stawimy czoła codzienności.

Świetna lektura nie tylko na lato.

Król Myszy
Zuzanna Orlińska0
Okładka ksiązki - Król Myszy

Przybycie do Warszawy Ludwika XVIII, francuskiego króla wygnańca, rozpoczęło sekwencję niezwykłych zdarzeń i misternych rozgrywek dyplomatycznych...

Powietrzny żeglarz
Zuzanna Orlińska0
Okładka ksiązki - Powietrzny żeglarz

Kolejny raz z Marcinem przemierzamy Warszawę z początku XIX wieku, w której tak wiele się dzieje! Bystry syn szewca ponownie znajdzie się w centrum działania...