Wołyń. Wspomnienia ocalałych. Tom II

Relacje ostatnich świadków straszliwej historii

Oto przełomowy okres w dziejach Polski kresowej, w miejscu bardzo szczególnym - na Wołyniu. Opowieść o tym, jak Polska przestała tam istnieć i o niezwykle dramatycznych okolicznościach, które się do tego przyczyniły.

Przeżycia ostatnich żyjących Wołyniaków są obecne w codziennej egzystencji - ich samych oraz ich potomnych. Nie żywią nienawiści do oprawców z UPA i OUN, nie dążą do rozliczeń. Zależy im wyłącznie na pamięci o dziesiątkach tysięcy osób, które zginęły z rąk siepaczy, a także na prawdzie o tamtych wydarzeniach.

Ostatni już świadkowie relacjonują okrutne zbrodnie, ale też cały kontekst wojennej rzeczywistości Wołynia, pełnej paradoksów, niespodziewanych ocaleń, różnych form konspiracji i walki zbrojnej, w której sojusze bywały zaskakujące.

Marek Koprowski jest jednym z najciekawszych polskich popularyzatorów historii.

,,Do Rzeczy"

Marek A. Koprowski

Pisarz, dziennikarz, historyk zajmujący się tematyką wschodnią i losami Polaków na Wschodzie. Plonem jego wypraw i poszukiwań jest wiele książek, z czego kilkanaście ukazało się nakładem Wydawnictwa Replika. Za serię Wołyń. Epopeja polskich losów 1939-2013 otrzymał Nagrodę im. Oskara Haleckiego w kategorii ,,Najlepsza książka popularnonaukowa poświęcona historii Polski w XX wieku". Jest też laureatem nagrody ,,Polcul - Jerzy Bonicki Fundation" za działalność na rzecz utrzymania kultury polskiej na Wschodzie.

Informacje dodatkowe o Wołyń. Wspomnienia ocalałych. Tom II:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2016-09-27
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Wołyń. Wspomnienia ocalałych. Tom II

Wołyń. Wspomnienia ocalałych. Tom II - opinie o książce

Wołyń zapomniany. Tragiczne losy Polaków na sowieckiej Ukrainie
Marek A. Koprowski0
Okładka ksiązki - Wołyń zapomniany. Tragiczne losy Polaków na sowieckiej Ukrainie

Dzieje Polaków na Wołyniu to nie tylko historia ukraińskich rzezi. To zdecydowanie dłuższa i bogatsza epopeja pisana potem i łzami. Pisana krwią zamordowanych...

Mord na Wołyniu. Przemilczane ludobójstwo na Polakach
Marek A. Koprowski0
Okładka ksiązki - Mord na Wołyniu. Przemilczane ludobójstwo na Polakach

Pełna historia ludobójstwa Polaków dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów. Wśród wielu książek o Wołyniu brakuje takich, które całościowo opisywałyby...