Witamy w Polsce - Polacy oczami obcokrajowca

W zbiorze esejów, które składają się na treść Witamy w Polsce Laura Klos Sokol analizuje codzienne zachowania Polaków i Amerykanów w nadziei, że lepiej się wzajemnie zrozumieją. Przytoczone w nich obserwacje, uwagi i przykłady przypadną do gustu każdemu, kogo interesuje komunikacja międzykulturowa.

Informacje dodatkowe o Witamy w Polsce - Polacy oczami obcokrajowca:

Wydawnictwo: Kagra
Data wydania: 2021-05-28
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: Shortcuts to Poland
Tłumaczenie: Joanna Bogusławska

Kup książkę Witamy w Polsce - Polacy oczami obcokrajowca

Witamy w Polsce - Polacy oczami obcokrajowca - opinie o książce

"Nic tak nie jednoczy Polaków jak wspólna walka z systemem i władzą".

Kultura kulturze nierówna, w szczególności, gdy zestawi się ze sobą państwa znajdujące się na dwóch różnych kontynentach. Polska i Ameryka, wiele nas dzieli, ale także sporo łączy, o czym przekonuje w swoim zbiorze Laura Klos Sokol. Przekonuje w iście humorystycznym stylu, nie zapominając o wzajemnym zrozumieniu, tak istotnym w ciągłym przenikaniu się kultur.

Laura Klos Sokol to Amerykanka, absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Georgetown w Waszyngtonie oraz socjolingwistycznych studiów doktoranckich. W Polsce pojawiła się w 1992 r. w ramach rocznego stypendium Fulbrighta. Obecnie mieszka w Warszawie wraz ze swoim mężem Polakiem i córką, jest właścicielką firmy szkoleniowej Klos Training.

"Witamy w Polsce" to zbiór kilkudziesięciu esejów ukazujących codzienność Polaków oczami Amerykanki. Spostrzeżenia autorki oscylują wokół takich tematów, jak zachowanie naszych rodaków, życie zawodowe oraz kwestie typowo polskie. Książka zawiera także teksty dotyczące ciekawostek w płaszczyźnie komunikacji międzykulturowej.

Obserwacje Laury Klos Sokol mogą okazać się dla polskiego czytelnika odżywczym doświadczeniem, gdyż autorka ze swadą i humorem, ukazuje w bardzo lekkim stylu, swoje spostrzeżenia dotyczące codziennego życia Polaków. Ta lekka forma, którą wzbogaca wieloletnie doświadczenie Amerykanki w relacjach z naszymi rodakami, tworzy interesującą pod względem kulturowym i socjologicznym lekturę, do jakiej można wracać wielokrotnie.

Ważne jest to, że autorka w swoich luźnych spostrzeżeniach, przybliża Amerykanom Polskę i odwrotnie, pokazuje Polakom amerykańską mentalność i zwyczaje. Ta dwukierunkowa analiza dostarcza wielu interesujących wniosków, które mogły powstać jedynie w głowie osoby, która mieszkała w obydwu państwach. Trudno bowiem nie uśmiechnąć się przy czytaniu tekstu o kulturze działkowej, czy wzajemnym ostrzeganiu się kierowców przed patrolami policji. Warto także wspomnieć, że Laura Klos Sokol nie poprzestaje na surowych obserwacjach, ale w swoich tekstach przemyca także anegdoty, które urozmaicają lekturę, dodając jej niepowtarzalnego uroku.

W swoich krótkich, ale jakże treściwych felietonach, autorka przekonuje, że życie w Polsce różni się od życia w Ameryce. Myślę, że obok niezwykle trafnych spostrzeżeń, warstwa ta mocno zaciekawia, gdyż niektóre informacje mogą zszokować polskiego czytelnika. Mowa, chociażby o uwagach wygłaszanych w stosunku do dzieci, które w Stanach Zjednoczonych są nie do pomyślenia, a w Polsce wynikają głównie z troski.

"Witamy w Polsce" to zbiór nietuzinkowy i przede wszystkim niezwykle potrzebny do zrozumienia różnic kulturowych, jakie występują pomiędzy Polakami a Amerykanami. To także dla polskiego czytelnika swoiste lustro, w jakim może zobaczyć swoją codzienność widzianą oczami osoby, która posiada swój własny bagaż doświadczeń kulturowych. Przy lekturze tekstów Laury Klos Sokol wielokrotnie się uśmiechnęłam i zamyśliłam. Poznałam także zjawisko code-mixingu i przekonałam się o giętkości oraz sprężystości pewnego popularnego polskiego czasownika. Czytanie tych felietonów to świetna rozrywka, jaką mocno wam polecam.