Wieże z kamienia

Najnowsza książka wybitnego polskiego reportażysty to powieść o jednym z najbardziej tajemniczych i najtragiczniejszych miejsc na ziemi - kaukaskiej krainie Czeczenii, o jej mieszkańcach i wojnie toczonej przez garstkę desperatów przeciwko wielokrotnie liczniejszej armii. To także opowieść o wybrańcach wojny, którzy wszystko jej zawdzięczają i którzy inaczej nie potrafiliby żyć, takich jak Asłan Maschadow i Szamil Basajew, oraz o ofiarach, tych, dla których nie jest ona zrządzeniem losu, ale najgorszym przekleństwem. Bohaterami Wież z kamienia są też mieszkańcy jednego z czeczeńskich aułów, których utarte od wieków koleje życia wojna wywróciła do góry nogami. Ich domy i mieszkania stają się obronnymi basztami, wieżami z kamienia. Tylko wewnątrz mogą się czuć bezpiecznie, tylko w nich mogą próbować przetrwać. Wieże z kamienia to także opowieść o nieprzekraczalnych granicach i ułudzie wolności, jaką złamanie tych granic zdaje się obiecywać.

Informacje dodatkowe o Wieże z kamienia:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 83-7414-024-0

Kup książkę Wieże z kamienia

Wieże z kamienia - opinie o książce

Avatar użytkownika - arven1989
arven1989
Przeczytane:2016-01-09, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 w 2016, Audiobook,
Od dłuższego czasu chciałam zapoznać się z Reportażem Jagielskiego, choć takie o wojnie to nie moja działka i czasem się człowiek wyłączy, lub być może pogubi. Ale mamy tu, obraz, którego każdy, lub prawie każdy, gdzieś się boi, wojna, zniszczenie okrucieństwo, zagubienie. A wszystko to, by dostać większe wpływy........ Mam nadzieję, że nie poznam na własnej skórze takiego obrazu, choć niestety jesteśmy w takim momencie historii, że nic nie wiadomo. Wiele lat temu też było zło, ale nie było takiej informacji jak dziś.... To opowieść o tym, jak zmieniają się poglądy człowieka zetknięciu, z innymi ludźmi i ich kulturą, o tym jak ważne jest, aby rozmawiać z innymi ludźmi. To opowieść o przetrwaniu i zagrożeniu, a jednocześnie swego rodzaju ballada o obyczajowości. Książka z gatunku "lepiej mieć papierowe" Teraz znów będę mogła zmierzyć się z książkami Grażyny Jagielskiej, wydaje mi się, że teraz towarzyszyć mi będzie większe zrozumienie oraz wytwałość, aby móc je przeczytać
Wojna i historie o wojnie tylko pozornie wydają się łatwe do opowiedzenia. Oglądana z daleka daje tylko szczątkowe i bardzo powierzchowne pojęcie o dziejących się wydarzeniach. Aby rzeczywiście zrozumieć dziejący się niepojęty, niemożliwy do wyobrażenia koszmar wojny należy się jej przyjrzeć z bliska. Po przeczytaniu tej książki tym bardziej cieszę się że puku co nie miałam i mam nadzieję że nie będę miała możliwości naprawdę poznać prawdziwego oblicza wojny.

Sięgając po tą książkę nie do końca wiedziałam czego mam się spodziewać. Pamiętam wstrząsające relacje z Czeczenii. Pamiętam też zamachy na teatr na Dubrowce oraz na szkołę w Biesłanie. A zwłaszcza obie masakry.
Spodziewałam się więc suchych faktów w ramach przyczyny-przebieg-skutki. Tymczasem dostałam coś innego. Są to relacje ludzi biorących udział w walkach czy też będących ich świadkami. Rozmowy z nimi, osobiste przemyślenia reportera. Można by powiedzieć -wojna od wewnątrz. Jest tu mnóstwo emocji. Książka dała mi dużo do myślenia. Jednak niestety czyta się ją naprawdę ciężko.

Avatar użytkownika - OlaManola
Przeczytane:2013-10-10, Ocena: 6, Przeczytałem,
Modlitwa o deszcz
Jagielski Wojciech0
Okładka ksiązki - Modlitwa o deszcz

Jak to się stało, że mudżahedini i talibowie dalej obchodzą cały świat? Mułła Omar czy Osama ibn Ladin stali się uosobieniem lęków Zachodu przed...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska