Wierzenia i zwyczaje. Nauki tajemne w dawnej Polsce. Mistrz Twardowski

Czarnoksięstwo i praktyki magiczne fascynują ludzkość od zarania dziejów.

Oto jedyne takie opracowanie o czarach i naukach tajemnych w dawnej Polsce.

Roman Bugaj koncentruje się na problematyce magii i nauk tajemnych na przestrzeni dziejów naszego kraju. Rysuje obraz ich postrzegania i praktyk od czasów najdawniejszych, poprzez średniowiecze, po renesans. Przywołuje i przybliża ciekawe postacie, jak choćby doktora Johanna Fausta - słynnego średniowiecznego maga i alchemika posądzanego o kontakty z szatanem. Omawia również polskie procesy o czary i praktyki czarnoksięskie stosowane między innymi na dworze Stefana Batorego.

Obszerną część Bugaj poświęca Panu Twardowskiemu. Najsłynniejszy polski czarnoksiężnik potrafił ponoć odmładzać i leczyć ciężkie choroby. Był prawdziwym specjalistą w kontaktach z zaświatami, najbardziej znanym z tego, że podpisał cyrograf z diabłem...

Nauki tajemne w dawnej Polsce to książka napisana z pasją, ale i ogromnym znawstwem omawianych tematów. To ogromne źródło wiedzy o tym, jak wielki wpływ magia i czary miały na życie Polaków na przestrzeni wieków.

Informacje dodatkowe o Wierzenia i zwyczaje. Nauki tajemne w dawnej Polsce. Mistrz Twardowski:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2022-02-08
Kategoria: Socjologia, filozofia

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa bóg

Kup książkę Wierzenia i zwyczaje. Nauki tajemne w dawnej Polsce. Mistrz Twardowski

Wierzenia i zwyczaje. Nauki tajemne w dawnej Polsce. Mistrz Twardowski - opinie o książce

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2023-02-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 2023, Mam, Popularnonaukowe,
Eksterioryzacja - istnienie poza ciałem
Roman Bugaj0
Okładka ksiązki - Eksterioryzacja - istnienie poza ciałem

W niniejszej pracy przedstawiono jeden z najciekawszych i zarazem najbardziej tajemniczych problemów współczesnej psychotroniki - problem...