Wielkie Bitwy Polaków

Nie sposób zrozumieć dziejów jakiegoś narodu, nie znając historii jego bitew.Ta książka to fascynująca podróż po polach walk naszych rodaków; polach rozsianych po całej Europie. W każdym opisie Czytelnik znajdzie odpowiedzi na najbardziej frapujące pytania: co było powodem bitwy, kto brał w niej udział, kto wygrał, jakie były straty obu stron konfliktu?Dokładne plany rozmieszczenia i ruchów wojsk ułatwiają zrozumienie przebiegu całego zdarzenia, a opisy najznakomitszych walczących postaci przybliżają daną epokę.W książce przedstawiono zarówno bitwy bardzo znane, jak bitwa pod Grunwaldem, obrona Jasnej Góry czy bitwa pod Wiedniem, jak i takie, o których wiedza nie jest zbyt rozpowszechniona.Podróż przez historię bitew rozpoczynają: Wogastisburg w 633 [lub 631] roku, pierwsza bitwa ludów słowiańskich i Cedynia, pod którą w 972 roku Mieszko stoczył zwycięską walkę z niepokonanym dotąd wojskiem saskim.Na zakończenie opisano bitwę o Berlin, która była jednym z ostatnich akordów II wojny światowej.Książka jest przeznaczona dla wszystkich interesujących się historią, może też być cenną pomocą dla uczniów.Najlepszą wizytówką książki jest krótka jej charakterystyka:40 batalii,384 strony,660 ilustracji i zdjęć,48 map i diagramów.

Informacje dodatkowe o Wielkie Bitwy Polaków:

Wydawnictwo: Rosikon Press
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Wielkie Bitwy Polaków

Wielkie Bitwy Polaków - opinie o książce

Kyle