Warzywa górą! Od korzeni po liście
Rozbudź swój apetyt na kulinarne szaleństwo i zacznij swoją roślinną przygodę. Katarzyna Gubała udowadnia, że bycie wege jest łatwe, proste i naprawdę pyszne. To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest idealną bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia. Nigdy dotąd na polskim rynku nie pojawiła się taka pozycja. Aż 120 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie. Warzywa górą! to także porady dietetyczne, inspiracje zdrowotne, zbilansowane menu i pyszne zdjęcia.
Znajdziesz tutaj przepisy bazowe na szybkie roślinne mleka, twarożki, hummusy i pasty. Nauczysz się piec chleb, wegański biszkopt i naleśniki bez jajek. A może ziołowy makaron czy buraczane burgery? Rozsmakuj się w warzywnych pasztetach, muffinach czy ciastach. Szybko, łatwo i niezwykle zdrowo.
Katarzyna Gubała - culinary content director w wydawnictwie Burda i redaktor naczelna magazynu ,,Slowly Veggie". W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Prywatnie mama, żona i joginka, pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege menu gościło w polskich domach i restauracjach.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2017-05-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 260
Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! WEGE DZIECI to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy....
Dowcipna opowieść, a zarazem dokładny przepis na to, jak znaleźć ukochanego. Trzydziestoletnia Karolina postanawia rzucić wyzwanie losowi i... zakochać...
Przeczytane:2018-03-16, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2018 26 książek, 26 książek 2018,
Najnowsza książka autorstwa Katarzyny Gubały pt. ''Warzywa górą!'' stanowi doskonały przykład kulinarny w polskiej kuchni przedstawiającej zdrowe odżywianie się na co dzień.
Książka ta składa się ze 127 autorskich przepisów oraz 6 rozdziałów następującej treści: Roślinne podstawy, Baza, Wiosna, Lato, Jesień, Zima.
Katarzyna Gubała podpowiada, w jaki sposób możemy dokonać zmian, aby być zdrowym, czerpać energię, uśmiechać się podczas przygotowania posiłków.
Wyjaśnia Czytelnikowi w perfekcyjny sposób definicje kulinarne związane z kluczowym słowem wegetarianizm.
Wiedza Katarzyny na temat przygotowywanych przez nią potraw wzbudziła we mnie ogromny podziw kulinarny.
Wędrówkę śladami roślinnej rozpoczęłam od przygotowania dania prostego, a przy tym mojego ulubionego dania tj. placki ziemniaczane z musem jabłkowym – str. 98.
Rada Katarzyny zaskoczyła mnie kulinarnie pozytywnie, gdyż w przepisie klasycznym nie podała składnika, którego ja zawsze dodawałam do masy ziemniaczanej – jajko.
Zamiast jajka użyłam w przepisie przyprawy włoskiej, marchewkę, a na koniec do pozostałej masy ziemniaczanej masy dodałam starte jedno jabłko.
Efekt przepisu lekko zmodyfikowanego przeze mnie okazał się w rezultacie smaczny. Smak placków okazał się delikatny, chrupki. Ucieszyłam się, że mogłam spróbować choć raz jak, smakuje placek ziemniaczany na słodko nie, stosując cukru, lecz jabłka.
Eksperyment kulinarny mi się udał. Proste danie okazało się pyszne i zdrowe. Katarzyna wraz z rodziną zachęca w praktyczny sposób, aby korzystać o każdej porze roku do przygotowania potraw z zakresu kuchni roślinnej.
Tekst zawarty w książce czyta się dobrze ze względu na odpowiednio dobraną czcionkę. Została umiejętnie opracowana grafika ułatwiająca przejrzystość każdej ze stron oraz estetyka koloru. Pięknie wykonane zdjęcia potraw, opisy rozdziałów, historia powstawania dań, wyjaśnienia dotyczące każdej potrawy, zamieszczone tabele, typy mąk, kasz, przypraw zasady zdrowego odżywiania to tylko część, którą warto mieć na swojej półce.
Czytelnik chcący poznać kuchnie vege odkryje to, że może sam skomponować swój własny przepis, zapoznać się z radami autorki, a nawet upiec chleb, podawany z pastami.
Przepisy kuchni roślinnej autorstwa Katarzyny to prawdziwa uczta dla osób lubiących odkrywać nowe tajniki polskiego gotowania.
Twarda oprawa, a w jej tle, znajdują się liście, korzeni warzyw nawiązujących do tytułu książki, s. 255, Wydawnictwo Burda, Warszawa, 2017.
Polecam przeczytać tę książkę.