W pułapce

Każdy z nas ma problemy finansowe. Dla każdego jest inna granica, poza którą ciężko już jest żyć. Anna Juszko opisuje historię podobną do tysięcy innych jej podobnych. Próba odbicia się od biedy, przez ciąg nieszczęśliwych wypadków doprowadza ją z powrotem na skraj ubóstwa, za to bogatszą o… należność do zapłacenia komornikowi za niewypłacalność rat bankowych zaciągniętego kredytu na prowadzenie własnej działalności. Historia Anny Juszko to obraz obecnego społeczeństwa. W ustach bohaterki pojawiają się oskarżenia do konkretnych polityków. Ma też pomysł, jak naprawić pewien bubel ustawodawczy. Historia opowiedziana w formie pamiętnika. Jest to kilka listopadowych dni, które powodują reminiscencje z życia bohaterki. Historia się tu zaczyna i niejako trwa, nie ma zakończenia. Zakończeniem są retoryczne pytania o radę, jak żyć, żeby przeżyć. Niniejsza miniatura literacka jest swoistym apelem, zwróceniem uwagi na całą rzeszę jej podobnych. W przedmowie autorka napisała, że stworzyła ten tekst jako przestrogę dla innych. Anna Juszko ― trzydziestoczteroletnia mama trójki synów, złapana w pułapkę kredytobiorczą. Brakuje jej oparcia w kimś w tym trudnym czasie.

Informacje dodatkowe o W pułapce:

Wydawnictwo: Goneta.net
Data wydania: 2012-09-10
ISBN: 978-83-62041-94-7

Kup książkę W pułapce

W pułapce - opinie o książce