O radości z dojrzałości. I o tym skąd ją brać
Anna Augustyn-Protas, po sukcesie napisanej z dr Tadeuszem Oleszczukiem książki O menopauzie. Czego ginekolog Ci nie powie, wraca z kolejną znakomitą książką dla kobiet, które chcą brać od życia, to co najlepsze.
W pełni to kobieca książka o plusach dojrzałości, a także o mitach na jej temat. Zawiera zbiór wskazówek i trików, jak uczynić z 45+ najlepszy rozdział życia.
Co robić -jak jeść, jak się ruszać, jak odpoczywać-żeby mieć mnóstwo energii i błysk w oku. I jak tędobrą formę utrzymać przez kolejnych kilka dekad.
To książka napisana dla kobiet przez kobietę -pięćdziesięciolatkę, dziennikarkę, pacjentkę, przyjaciółkę dziewczyn, których historie znalazły sięw tej książce.
Must-have każdej dorosłej kobiety. Im wcześniej przyjrzy się sobie w pełni, tym lepiej, bo menopauza to teżrachunek, jaki ciało wystawia za wcześniejsze lata życia.
Dzięki tej książce każda z nas przekona się, że najlepsze przed nami, a MENOPOWER to wybór. Wystarczy się na tę moc otworzyć. I z niej korzystać.
***
Anna Augustyn-Protas
Dziennikarka, współautorka książek poświęconych zdrowiu, m.in. Czego ginekolog ci nie powie (z dr Tadeuszem Oleszczukiem)oraz Żyj 120 lat! czyli moc mikroodżywiania (z Martą Mieloszyk-Pawelec) oraz autorka biografii Beaty Tyszkiewicz Portret Damy.
Interesuje się tematyką kobiecą izagadnieniami zzakresu dobrego życia.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-10-09
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Czy boicie się momentu, w którym pojawi się u Was menopauza? Specjalnie nie piszę o konkretnym wieku, bo wiem że z roku na rok menopauza pojawia się u coraz młodszych kobiet. Ja jako kobieta po 40 wiem, że ona wkrótce może zapukać do moich drzwi, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po najnowszą książkę Anny Augustyn- Protas pod tytułem "W pełni. Jak zaprzyjaźnić się z menopauzą i brać od życia to, co najlepsze" Menopauza nie ma co ukrywać do najprzyjemniejszych nie należy. Jej objawy są dokuczliwe, czasami trwają krótko a czasami długo. Warto a nawet należy wówczas pójść do lekarza i sprawdzić swój stan zdrowia. Menopauza to z jednej strony koniec pewnego etapu a z drugiej strony początek. Autorka pokazuje nam, że trzeba nauczyć się żyć inaczej i inaczej o siebie dbać. Odpowiednia dieta, pielęgnacja, ruch i odpowiednio dobrane leki do klucz do sukcesu. Jest to bardzo pozytywny poradnik dla każdej kobiety. W sumie nie może być inaczej patrząc na uśmiechniętą twarz spoglądającą na nas z okładki. Każda z nas prędzej czy później zmierzy się z tematem menopauzny. Nie walczmy z upływającym czasem tylko cieszmy się tym co przed nami.
"Jeśli starzenie się napawa kogoś lękiem - przeprowadzę, pokażę mielizny, ale i oazy. Pod powiem, jak tę dojrzałość rozegrać, żeby trwała długo, zdrowo i energetycznie."
"W PEŁNI. Jak zaprzyjaźnić się z menopauzą i brać od życia to, co najlepsze" autorstwa Anny Augustyn-Protas to niezwykle inspirujący przewodnik po dojrzałości, który zachęca do pozytywnego spojrzenia na etap życia, jakim jest menopauza. Autorka, jako doświadczona dziennikarka i pięćdziesięcioletnia kobieta, doskonale rozumie wyzwania, przed którymi stają kobiety w tym okresie, a jej lekki styl pisania sprawia, że książkę przeczytałam z prawdziwą przyjemnością.
Augustyn-Protas nie tylko obala mity dotyczące menopauzy, ale także oferuje praktyczne wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Książka jest pełna informacji o tym, jak właściwie się odżywiać, jak dbać o ruch i jak znaleźć czas na odpoczynek, aby zachować energię i witalność na długie lata. Jak ważne jest dbanie o jelita, ponieważ to od nich zależy nasz układ odpornościowy, stan wątroby, mózgu, a także kondycja tarczycy, naszego najważniejszego gruczołu wydzielania wewnętrznego. Autorka zachęca do podejmowania świadomych wyborów, które pozwolą cieszyć się każdym dniem. Jak kobieta powinna zadbać o przyjemności, ponieważ jednym z czynników nasilających objawy menopauzy jest przecież stres.
"W PEŁNI" to nie tylko zbiór porad, ale także inspiracja do akceptacji siebie i swoich potrzeb w dojrzałym wieku. Anna Augustyn-Protas pokazuje, że menopauza może być czasem odkryć i nowych możliwości, a nie tylko końcem pewnego etapu. Jej podejście do tematu jest pełne empatii i zrozumienia, co czyni książkę must-have dla każdej dorosłej kobiety.
Warto podkreślić, że "MENOPOWER", które autorka promuje, to nie tylko hasło - to zaproszenie do działania i otwarcia się na zmiany. Książka ukazuje, jak wiele możemy jeszcze osiągnąć, gdy tylko zdecydujemy się spojrzeć na siebie z miłością i akceptacją. To pełna pozytywnej energii lektura, która na pewno stanie się cennym towarzyszem każdej kobiety, która chce w pełni przeżyć swoją dojrzałość. Zdecydowanie polecam przeczytać ?
Wszystkiego najlepszego! Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że kluczem do zdrowia są odpowiednie nawyki. Jakie dokładnie, podpowiada mikroodżywianie...
Jaka ona jest? Pamiętam, jak pytałam o to przypadkowe osoby. Zawsze pojawiał się zachwyt - że piękna, że z klasą i że ma cudowne poczucie humoru. Zdumiewało...
Przeczytane:2024-11-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku,
(czytaj dalej)