W cieniu gwiazdy

Mały Zygmuś poznaje otoczenie, odkrywa komiks, wkracza w cudowny świat literatury. Jest także świadkiem historii. Na jego oczach wprowadzony przez Rosjan nowy porządek, bardzo szybko przekształca się w kolejny totalitaryzm...

Autor z niezwykła wnikliwością i wrażliwością maluje obraz rodzinnej Łodzi w pierwszych latach po wojnie. Tragizm przeplata się tu z humorem, a wszystkie wydarzenia ukazane są z perspektywy dziecka. Okazuje się, ze nawet w niewinnym świecie dziecięcych zabaw pełno jest przemocy i twardej walki o przetrwanie. W takiej scenerii nietrudno jest o mrożące krew w żyłach przygody i poruszające opowieści.

Autobiograficzny cykl Zygmunta Similaka jest przeznaczony zarówno dla młodego jak i dojrzałego czytelnika, i jest to z pewnością jeden z najważniejszych polskich komiksów.

Informacje dodatkowe o W cieniu gwiazdy:

Data wydania: 2018-12-01
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: polski

Kup książkę W cieniu gwiazdy

W cieniu gwiazdy - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2018-12-29, Ocena: 4, Przeczytałem,

DALSZE LOSY MŁODEGO SIMILAKA

Być może „Historie okupacyjne” nie były najlepszym komiksem w dorobku Similaka – choć zdecydowanie należały do czołówki jego prac i zarazem był to po prostu bardzo dobry album – ale każdy bez dwóch zdań nazwałby je jego najbardziej osobistym dziełem. Teraz na rynek trafia wznowienie ciągu dalszego tej opowieści, zatytułowane „W cieniu gwiazdy” – na dodatek w edycji rozszerzonej i poprawionej. I trzeba przyznać, że jest to rzecz równie dobra, co część pierwsza, sentymentalna, ale zarazem spoglądająca na powojenną rzeczywistość zarówno bez różowych okularów, jak i bez postrzegania wszystkiego tylko w czerni i bieli.

Druga wojna światowa dobiegła końca, ale w Polsce zaczął się czas kolejnych „zaborów”. Komuna otacza młodego Similaka ze wszystkich stron, chłopak próbuje zrozumieć czemu wyzwoliciele właściwie są niewiele lepsi, od poprzednich ciemiężycieli i żyć, jak młody chłopak powinien. Wśród zagrożeń i szarości nie brak jednak szczęśliwych chwil i pozytywów wartych zapamiętania do końca życia.

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/12/w-cieniu-gwiazdy-zygmunt-similak.html

Historie okupacyjne
Zygmunt Similak0
Okładka ksiązki - Historie okupacyjne

Drugie wydanie "Historii okupacyjnych", autorstwa Zygmunta Similaka, jednej polskiej komiksowej autobiografii z czasów okupacji. W stosunku do pierwszego...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;