Zgodnie z mitologią, Cypr to miejsce narodzin Afrodyty – bogini miłości i piękna. Wyspa ta jest zarówno starożytnym lądem, którego historia i cywilizacja sięga jedenastu tysięcy lat wstecz, jak również – od roku 1960 – młodą, niezależną republiką. Położenie geograficzne na skrzyżowaniu trzech kontynentów – Europy, Azji i Afryki – w miejscu, gdzie spotykały się trzy cywilizacje, było głównym czynnikiem wyznaczającym kierunek rozwoju historii wyspy na przestrzeni wieków.
Autorzy niezwykle ciekawy sposób dokonali bardzo starannej charakterystyki wyspy, biorąc pod uwagę jej historię, gospodarkę, politykę, kulturę oraz, co stanowi o wyjątkowym potencjale Cypru – turystykę. Autorzy ukazują także dobitnie, nie unikając niedomówień, trudną i skomplikowaną historię Cypru, która niewątpliwie rzutuje na codzienność tego miejsca.
Informacje dodatkowe o W cieniu Afrodyty:
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2014-04-22
Kategoria: Podróżnicze
978-83-7942-127-5
Przeczytane:2022-07-03, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, #czytambopolskie, 52 książki 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku,
Niewielkich rozmiarów opracowanie zawierające sporo tresci. Pokazuje historię Cypru. Wyspy, ktorą zdobywano, przekazywano sobie jako przezent a czasem (zwłaszcza w politycznych rozstrzygnięciach) traktowano po macoszemu. Wskazówki dla turystów.
Przyjemnie się czyta.
Trochę brakowało mi odpowiednich zdjęć.