Uzbrojenie rycerskie na Śląsku w XIV w.

Dr Robert Heś jest uznanym wrocławskim badaczem młodego pokolenia, pracownikiem Muzeum Narodowego we Wrocławiu, wykładowcą Uniwersytetu Wrocławskiego, autorem wielu publikacji, w tym monumentalnej pracy poświęconej śląskim komandoriom joannickim. Tym razem bierze na swój warsztat przełomowy w zakresie uzbrojenia wiek XIV. Choć treść została tematycznie zawężona do Śląska, to książka z pewnością stanie się podstawowym źródłem dla badaczy uzbrojenia i wojskowości na całych terenach obecnej Polski. Praca już zyskała przychylne recenzje autorytetów naukowych. Jest oparta na solidnej archiwalnej podstawie źródłowej, słabo lub w ogóle nie wykorzystywanej do tej pory w niemieckiej i polskiej historiografii. Kwerenda w literaturze przedmiotu została przeprowadzona w sposób bardzo rzetelny. Po opublikowaniu stanie się niezbędnym wyposażeniem każdego badacza militarnych dziejów Śląska - uważa prof. dr hab. Jerzy Maroń z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Tekst jest opatrzony bogatym aparatem przypisów a towarzyszy mu obszerny materiał ikonograficzny, cenny m.in. dla członków ruchów rycerskich chcących z detalami odtworzyć dawne uzbrojenie.

Informacje dodatkowe o Uzbrojenie rycerskie na Śląsku w XIV w.:

Wydawnictwo: WAW
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Uzbrojenie rycerskie na Śląsku w XIV w.

Uzbrojenie rycerskie na Śląsku w XIV w. - opinie o książce