Uwięziona

Jeśli chcesz przeżyć, masz być mi posłuszna

Młoda kobieta zostaje porwana i trafia w ręce naprawdę niebezpiecznego człowieka. Dragon, bo tak mówią do niego podwładni, oficjalnie jest szefem firmy deweloperskiej, jednak jego przeszłość skrywa mnóstwo tajemnic. Są one tak mroczne, jak mroczne pozostaje jego niewzruszone serce. Mężczyzna początkowo chce się pozbyć problemu, jednak z czasem zmienia zdanie. Dziewczyna staje się jego małym, słodkim sekretem, który pragnie ukryć przed całym światem. Graniczące z obsesją przywiązanie, jakie zaczyna do niej czuć, popycha go do przekraczania kolejnych granic.

Luiza szybko się orientuje, z kim ma do czynienia. Dragon to potwór w ludzkiej skórze. Bezwzględny, kalkulujący na chłodno każdy gest, bogaty okrutnik, który nie cofnie się przed niczym. Także przed zabiciem chłopaka Luizy, Adama. Zrobi to, jeśli dziewczyna nie będzie mu całkowicie posłuszna… Rozpoczyna się niebezpieczna gra. Gra o życie.

Nigdy nie pozwolę ci odejść. Zostaniesz ze mną. Na zawsze

Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.

Informacje dodatkowe o Uwięziona:

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2024-06-25
Tytuł oryginału: Uwięziona

Tagi: Dark romance dark wattpad

Kup książkę Uwięziona

Uwięziona - opinie o książce

Powiem Wam, że naprawdę ta książka wywarła na mnie wrażenie. Cóż za świetny styl. Sam wątek handlu ludźmi już mnie przyciągnął, ale to, co autorka zaserwowała poza nim, jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że to jest naprawdę bardzo interesująca pozycja, obok której nie można przejść obojętnie.

Z drugiej strony jest też przerażająca, bo porywanie młodych kobiet, handel nimi, zmuszanie do prostytucji, gwałty, to tematy, które zawsze będą trudne. Zwłaszcza że takie rzeczy dzieją się na świecie, w Polsce pewnie też, a my w większości po prostu o nich nie słyszymy.

Dlatego też ta pozycja mimo świetnie napisanej historii wywołuje też wiele emocji.

W książce poznajemy młodą, uprowadzoną Luizę oraz człowieka, któremu została przekazana, czyli Dragona. Dragon należy do grupy ludzi bardzo niebezpiecznych, którzy są zdolni do wszystkiego. Przetrzymuje Luizę, dba o nią, ale także wymierza kary za nieposłuszeństwo, jakim jest np. próbą ucieczki. Luiza pała do niego ogromną nienawiścią, która z czasem przeradza się w różne inne uczucia. W pewnym momencie nawet poczuła do niego sympatię, ale to raczej sympatia wywołana syndromem sztokholmskim.On zakochuje się w niej mimo sporej różnicy wieku i wymaga od niej, aby grała w tę grę jego kartami. Sytuacja staje się naprawdę niebezpieczna.

Autorka umie budować emocje. Śmiało mogę powiedzieć, że ,,Uwięziona" Sylwii Kruk jest książką, o której powinno być głośno. Pióro jest przyjemne, konkretne, nie ma tu naciągania na siłę. Okładka też robi wrażenie. Jestem ciekawa, jak rozwinie się warsztat autorki wraz z kolejną pozycją.

Avatar użytkownika - czytasylwia
czytasylwia
Przeczytane:2024-08-11,

Jak dużo jesteś w stanie znieść aby przetrwać? Czy będziesz znosić upokorzenie aby móc obudzić się kolejnego dnia? A może się poddasz, bez walki.. Okażesz swą słabość a może siłę?

Luiza to zielonooka dziewiętnastoletnia studentka malarstwa, pochodząca z Gdyni. W piątkowy wieczór po zakończonych wykładach Luiza żegna się ze swoim chłopakiem Adamem i kieruje się do wynajmowanego mieszkania. Niestety dzięki później porze i niesprzyjających zimowych warunkach wybiera drogę na skróty, która nie jest oświetlona. Na swojej drodze napotyka mężczyznę, który wstrzykuje jej coś w udo i ta traci przytomność. Po upływie pewnego czasu wybudza się i jej przerażenie sięga zenitu, gdyż znajduje się w aucie z obcymi mężczyznami, którzy zaczynają się do niej dobierać oraz zadają jej bolesne ciosy. Po pewnym czasie docierają w wyznaczone im miejsce, gdzie Luiza zostaje przekazana w ręce obcego mężczyzny. Warunek jest jeden, nigdy nie może go zobaczyć i przez cały czas musi nosić czarną opaskę na oczach.

Dragon to trzydziestopięcioletni mężczyzna, z ogromną blizną na policzku. Deweloper, który mieszka w domu na odludziu. Jedynymi osobami, które gości w swoim domu jest jego przyjaciel i sprzątaczka. I od tej chwili dziewczynę z opaską na oczach. Czuje się jej panem i władcą.

Co wydarzy się w domu Dragona? Czy będzie umiał zwrócić wolność dziewczynie? A może uda się jej uciec niepostrzeżenie?

Czy Luiza zdejmie opaskę z oczu i przekona się kim jest mężczyzna, który ją przetrzymuje? Czy jednak do końca będzie robić to co ten jej karze?

Bardzo wciągnęłam się w losy Luizy. Nie zawsze rozumiałam postępowanie Dragona, no ale.. jednak miało to też swoje plusy. Historia mroczna, przepełniona niewiadomymi. Dużo drastyczności i wielka trauma głównej bohaterki. Nigdy nie chciałabym się znaleźć w jej skórze, wiem, że brakłoby mi sił na walkę… Nie jest to historia, w której znajdziemy radość i miłość, śmiem twierdzić, że więcej w niej czerni i bólu. Wielkie brawa dla autorki za tak świetne dopracowanie wszelkich szczegółów. Czekam na dalsze losy Luizy i Dragona, może w nowej części będzie czas na radość i miłość. Polecam dla osób mniej wrażliwych.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-08-23, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Uwięziona" autorstwa Sylwii Kruk to z pozoru oklepana historia: ona zostaje porwana, on ją więzi, ale później się w sobie zakochują i żyją długo i szczęśliwie. Jednak nic z tych rzeczy! ,,Uwięziona" to historia pełna mroku, momentami trudna, a nawet przerażająca. Jest to debiut autorki, którym stawia sobie wysoką poprzeczkę na dalszą karierę pisarską, i jestem bardzo ciekawa, jak ta kariera pani Sylwii Kruk dalej się potoczy. Jednak wróćmy do ,,Uwięzionej"!

Całość napisana jest dość przyjaznym i lekkim językiem, przez co fabuła płynie. Bez zbędnych wprowadzeń od razu zostajemy wrzuceni w wir akcji związanej z porwaniem i przetrzymywaniem Luizy. Jednak tutaj dzień mija za dniem, a nie dzieje się zbyt wiele. Wszystko jest dość spokojne, a bohaterowie nie budzą szczególnych emocji. Wszystko zmienia się dopiero pod koniec książki, kiedy akcja nabiera tempa i kierunku, którego nie sposób było przewidzieć. Wtedy naprawdę nie można się oderwać od lektury, chcąc jak najszybciej poznać zakończenie tej oryginalnej historii.

Autorka postawiła na narrację z perspektywy obojga bohaterów - Luizy i Dragona. Pozwala to zagłębić się w ich umysłach i zdecydowanie lepiej ich poznać. Chociaż muszę przyznać, że niemal do samego końca Dragon pozostał dla mnie swego rodzaju zagadką. Niby opisywał swoje emocje, ale nie byłam w stanie do końca ich zrozumieć. Może po prostu chodziło mu o namiastkę ,,normalności"? Luiza natomiast zasługuje na pochwałę za swoją charyzmę, waleczność, wytrwałość, ale i wrażliwość. Nawet w obliczu zagrożenia i niekomfortowych dla siebie sytuacji potrafi być podporą dla kogoś innego, a nawet mu współczuć. Pomiędzy tą dwójką tworzy się więź, która na swój sposób jest wyjątkowa. Czy to pierwsze objawy syndromu sztokholmskiego? Nie jestem pewna, dlatego z niecierpliwością czekam na kolejny tom!

Na koniec warto wspomnieć, że autorka porusza w książce ważny temat, jakim są porwania i handel ludźmi. Ten proceder wciąż trwa i trwać będzie, dlatego nie możemy o tym zapominać. Nasze bezpieczeństwo (zwłaszcza młodych kobiet) jest bardzo ważne, dlatego przy okazji recenzji tej książki apeluję do Was o rozwagę i pamiętanie o różnego rodzaju środkach bezpieczeństwa.

,,Uwięziona" to naprawdę świetna książka, od której nie mogłam się oderwać. Gdybym nie wiedziała, że jest to debiut, nigdy bym nie pomyślała, że mam z nim do czynienia. Z całego serca polecam Ci tę niebanalną i oryginalną historię!