Odkąd Seraphina została zawieszona w prawach ucznia Wellston High, szkolna hierarchia chwieje się w posadach. Na krawędzi załamania jest nie tylko klasa wyższa - kruszy się też wizerunek Johna, który chłopak starannie kreował, aby przetrwać upokorzenia. Z kolei Arlo zaczyna podejrzewać, że to właśnie John może być zagrożeniem dla porządku społecznego. Jednak kiedy uderza nowe niebezpieczeństwo, nieporozumienia przestają mieć znaczenie. Czasu na ratunek jest niewiele, a właśnie odkryty spisek może mieć tragiczne konsekwencje. uru-chan (Chelsey Han) dorastała w Acton w stanie Massachusetts. Wielbicielka mangi i anime, sama nauczyła się rysować i pisać własne historie. Jej ,,unOrdinary" stał się jednym z najpopularniejszych komiksów internetowej platformy Webtoon, a teraz jest dostępny w wydaniu książkowym.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2024-10-09
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: unOrdinary Vol 2
Jeszcze jakiś czas temu, nie podejrzewałabym siebie o taką fascynacją komiksem, opowiadającym o grupie uczniów, obdarzonych supermocami. Być może zachwyciła mnie ta przepiękna, jakże precyzyjna kreska i niesamowita, odurzająca feeria barw, a może to jednak wyjątkowo wnikliwie przedstawiona sytuacja młodych ludzi, borykających się z poważnymi problemami oraz jakże zagmatwaną szkolną rzeczywistością. Tu nie ma superbohaterów, nikt nie lata w obcisłym wdzianku i nie rzuca zabawnych motywujących haseł. Tu nakreślony szary świat jest brutalny, przytłacza równie mocno jak nasz, bo elementy fantastyczne przecież wcale nie muszą oznaczać przekoloryzowanej bajki...
Tom drugi pochłaniałam chyba z jeszcze większymi wypiekami na twarzy, niż miało to sytuację w przypadku jedynki. Smakowałam te piękne rysunki niczym najcenniejszy skarb i nie mogłam przestać się zachwycać precyzją Autorki. Ilustracje są nadzwyczaj szczegółowe, dopieszczone ogromną dawką ekspresji, można mieć wrażenie, że te misternie nakreślone obrazki po prostu żyją. Zastosowana forma i feeria barw nadają pozycji wyjątkowego charakteru, rozbudzają wyobraźnię, pobudzają zmysły, angażują bardzo silnie, przez co skutecznie zachęcają do przeglądania kolejnych stron. Bezsprzecznie, to pozycja absolutnie nieodkładalna, którą pochłoniecie na raz i do której będziecie bardzo często wracać! Ta opowieść bowiem miesza w głowie, pozostawia po sobie niedosyt, ale i mętlik, całkowitą dezorientację przeplatającą się z wyjątkową fascynacją.
,,unOrdinary 2" to nieszablonowa, nieprzewidywalna i pomysłowa historia obrazkowa, od której naprawdę niełatwo się oderwać! Ciekawa, niebanalna fabuła, mroczne sekrety, niebezpieczne intrygi, dobrze nakreślone postacie i zaskakujące tło supermocy, które zafunduje naprawdę wiele wrażeń. Bezsprzecznie, Autorce można pogratulować wyjątkowej wyobraźni i pomysłowości. Pozycja godna uwagi, nie tylko dla fanów powieści graficznych!
Przeczytane:2024-11-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Wiele zmienia się w szkolnej hierarhi Wellston High. Ci, co kiedyś byli na szczycie, teraz nie koniecznie tam są, a ich miejsca zajmuje ktoś zupełnie inny. Wszystko zaczęło się od zawieszenia w prawach ucznia Seraphiny. Można by pomyśleć, że gorzej już nie będzie, jednak nadchodzi moment, w którym wszelkie nieporozumienia muszą zostać odsunięte na bok. Nowe niebezpieczeństwo nadchodzi i tylko współpraca może zadziałać. Czy dadzą rady? Co się jeszcze stanie? Jakie niebezpieczeństwo nadejdzie?
Moja nastoletnia córka bardzo lubi sięgać po komiksy, a tom pierwszy tego zdecydowanie jej przypadł do gustu. Jak się spodobał drugi? Tak samo. Stwierdziła, że był naprawdę świetny. Amelka się wciągnęła w czytanie i nie mogła się od komiksu oderwać, aż nie dotarła do ostatniej strony. Stwierdziła, że był pełen przygód, ze sprawnie poprowadzoną akcją, a także wywołujący emocje.
Wizualnie komiks jest ciekawy. Ilustracje przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.
„unOrdinary 2” to komiks, który podobał się mojej nastoletniej córce i z przyjemnością polecamy.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA