Umrzeć za Gdańsk: 12 rozmów o Pawle Adamowiczu, wolności i magii Gdańska

Zamordowanie Pawła Adamowicza wstrząsnęło Polską. Dlaczego doszło do takiej tragedii, kim naprawdę był zamordowany prezydent, czy z tego dramatu wyniknie coś pozytywnego. Postanowiłem poszukać odpowiedzi na te pytania, ale rozmowy z 12 osobami, które znały Pawła Adamowicza, pozwoliły mi zobaczyć szerszą historię. Gdańska - niezwykłego miasta, z jego barwną, a często dramatyczną historią, metafizyką i magiczną siłą, tyle razy promieniującą na cały kraj. Ale też gdańskiej opozycji, środowiska, które zmieniło to miasto i cała Polskę. To historia zasługująca na przypomnienie. Szczególnie teraz, szczególnie w tym, najważniejszym od 30-tu lat roku.
Rozmówcami Tomasza Lisa byli: Donald Tusk, Aleksander Hall, Magdalena Adamowicz, Stefan Chwin, Lech Wałęsa, ojciec Ludwik Wiśniewski, Bogdan Borusewicz, Paweł Huelle, Aleksandra Dulkiewicz, Antoni Pawlak, Piotr Adamowicz, Jacek Karnowski.

Informacje dodatkowe o Umrzeć za Gdańsk: 12 rozmów o Pawle Adamowiczu, wolności i magii Gdańska:

Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska
Data wydania: 2019-04-24
Kategoria: Publicystyka
Tłumaczenie: brak

Tagi: bóg

Kup książkę Umrzeć za Gdańsk: 12 rozmów o Pawle Adamowiczu, wolności i magii Gdańska

Umrzeć za Gdańsk: 12 rozmów o Pawle Adamowiczu, wolności i magii Gdańska - opinie o książce

PIS-neyland
Tomasz Lis0
Okładka ksiązki - PIS-neyland

Jest to zbiór felietonów Tomasza Lisa, publikowanych w latach 2005-2007 w \"Gazecie Wyborczej\", Polskapresse i \"Dzienniku Łódzkim.\'Najpierw o tytule...

Historia prywatna
Tomasz Lis0
Okładka ksiązki - Historia prywatna

Autobiografia jednego z najgłośniejszych, najpopularniejszych, najbardziej kontrowersyjnych polskich dziennikarzy. Wspomnienia odmalowane są na plastycznym...

Kyle
T.M. Piro