Uczeń i śmierć

Szkolenie czyni mistrza…

Strzały padły jeden po drugim i były celne. W ciągu kilku sekund na lodowisku w Central Parku zginęły trzy osoby: młoda łyżwiarka, lekarz i nauczyciel. Na pierwszy rzut oka wydawało się, że wszyscy troje są zupełnie przypadkowymi ofiarami.
Podczas swojej pracy w nowojorskiej policji porucznik Eve Dallas widziała wiele morderstw, ale jeszcze nigdy nie zetknęła się z tak szokującą zbrodnią. Nie ulega wątpliwości, że zabójca to dobrze wyszkolony snajper, używający taktycznego karabinu laserowego. Kiedy pociągał za spust, znajdował się daleko od lodowiska. Lista budynków, spośród których mógł wybierać strzelec wyborowy, nie ma końca, natomiast lista osób o tak szczególnych umiejętnościach wydaje się stosunkowo krótka: policjanci, wojskowi, zawodowi zabójcy.
Dzięki pomocy męża, geniusza komputerowego i multimiliardera Roarke’a,  porucznik Dallas wkrótce trafia do miejsca, skąd strzelano. Okazuje się, że zabójców jest dwóch – starszy i młody,  szkolony przez mistrza, i każdy z nich realizuje swój plan. Central Park był tylko rozgrzewką. Kolejny atak snajpera wstrząsa miastem do głębi, ale to jeszcze nie koniec tych dramatycznych wydarzeń…

Rob jest wirtuozem.
"Seattle Post-Intelligencer"

Trzymający w napięciu  thrillery z odpowiednią dozą humoru… Fani gatunku będą zachwyceni.
"This Week"

Unikalna kombinacja thillera i romansu.
"The Romance Reader"

J.D. Robb to pseudonim Nory Roberts, autorki ponad dwustu powieści, które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad pięciuset milionów egzemplarzy i regularnie trafiają na listę bestsellerów "New York Timesa".

Informacje dodatkowe o Uczeń i śmierć:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2018-01-09
ISBN: 978-83-8123-100-8
Tytuł oryginału: Apprentice in Death
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Bogumiła Nawrot

Kup książkę Uczeń i śmierć

Uczeń i śmierć - opinie o książce

Jak zwykle znakomity kryminał ,ukazujący śledztwo prowadzone przez  nowojorską policjantkę Eve Dallas w sprawie zabójstwa siedmiu osób.Kolejny seryjny morderca,który bierze na cel pozornie przypadkowe grupy ludzi,atakuje w miejscach publicznych ,zadając śmierć z oddali.jednak Eve i tym razem szybko odgaduje tożsamość i motywy działania srawców.Sprawców,ponieważ jak się okazuje jest ich dwoje.Co ich łaczy i jak brzmi plan B morderców?Eve po raz kolejny rozpoczyna wyścig ze smiercią...Jak zwykle w książkach J.D.Robb świetny kryminał łączy się z codzienymi troskami i codziennym życiem bohaterów.Tym razem zabrakło mi jedynie szpilek,które wbijają sobie nawzajem Eve i Sommerset,uwielbiam te ich złośliwości podszyte wzajemnym szacunkiem ,troska i wspólnym uczuciem do Rourke'a.

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2018-01-07, Ocena: 3, Przeczytałam,

"Umysł, przeczucie, instynkt, szósty zmysł, policyjne rozumowanie - cokolwiek to było... należało pozwolić dojść temu czemuś do głosu."

Lekki, przystępny i mało wymagający kryminał, niezbyt zawiła zagadka detektywistyczna, dość wcześnie znamy tożsamość mordercy, jednak i tak przyjemnie śledzi się zmagania ambitnej i dociekliwej porucznik Eve Dallas, cieszącej się popularnością wśród społeczności, detektyw z nowojorskiego wydziału kryminalnego. Autorka osadziła fabułę powieści w dwa tysiące sześćdziesiątym pierwszym roku. Sympatycznie odbiera się przemycane elementy możliwych osiągnięć technologicznych mających w przyszłości ułatwić pracę policjantów. Ciekawa intryga, dynamiczne rytmy, incydenty intensyfikujące atmosferę niepokoju i zaniepokojenia. Również w tym tomie prowadzany jest wątek obyczajowy, który choć nie do końca frapujący, to jednak nadający ciepłych barw przybliżanej opowieści. Opisywana historia uwzględnia aspekty poprzednich odsłon serii (choćby "Obsesja i śmierć", Pożądanie i śmierć" czy "Bractwo śmierci"), nawiązuje do znanych wcześniej bohaterów i postaci, jednak każdą z przygód można czytać niezależnie od siebie.

W Nowym Jorku, na lodowisku w Central Parku, giną z rąk snajpera trzy bezbronne ofiary, studentka, lekarz i nauczyciel. Porucznik Eve Dallas i jej policyjna partnerka Delia Peabody próbują przekonać się, czy ofiary wiąże ze sobą coś poza tym, że akurat tego dnia wybrały się na ślizgawkę. Jeśli zaś to przypadkowe ofiary, rozwiązanie sprawy okaże się najprawdopodobniej niezwykle złożone i skomplikowane. Media natychmiast nadają rozgłos tragedii, panika rozprzestrzenia się, rośnie presja czasu, zagrożenie popełnienia dalszych morderstw z każdą chwilą wzrasta, koszmarne niebezpieczeństwo czai się nad miastem. Autorka pokazuje jak niewiele potrzeba, aby ciemna i mroczna część natury człowieka objęła nad nim panowanie, jak wybuchową mieszankę tworzą nienawiść, cierpienie, poczucie krzywdy i pragnienie zemsty. Podsycanie negatywnych emocji, kumulowanie ich latami, umacnianie ich odczuwania przez bliskich, stają się zabójczą siłą, która puszczona w ruch, zmienia się w wir i nie daje zatrzymać się. Książka dostarczająca odskoczni od codzienności, pomysł na szybkie czytanie, bez konieczności pełnego angażowania, sprawdzi się, kiedy potrzebujemy nabrać dystansu do nękającego nas problemu, czytając jednocześnie poszukujemy sposobu na jego rozwiązanie.

bookendorfina.pl

Trup goni trupa, a detektyw Dallas goni mordercę. Z pomocą Roarka udaje jej się dość szybko ustalić miejsca, z których strzelano, a następnie ustalić przyczynę wszystkich moderstw. Cały zespół daje z siebie wszystko i w końcu udaje się ująć ucznia i mistrza (choć jak to się często zdarza i teraz uczeń przerósł mistrza)

Psychoza i śmierć
J.D. Robb0
Okładka ksiązki - Psychoza i śmierć

Po latach służby w policji Eve Dallas uważa, że już nic jej nie zaszokuje. A jednak... To był jeden z tych barów w centrum miasta, gdzie pracownicy...

Creation in Death
J.D. Robb0
Okładka ksiązki - Creation in Death

Lieutenant Eve Dallas keeps the streets of New York City safe in this extraordinary series. But even she makes mistakes, and is haunted by those she couldn't...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;