Jesteś zwolennikiem diety roślinnej? Chętnie sięgasz po szpinak lub buraki? Uważaj! Wiele produktów roślinnych zawiera szkodliwe szczawiany, które prowadzą do poważnych schorzeń. Ból stawów, choroby jelit, kamienie nerkowe to tylko niektóre z nich. W tej sytuacji konieczne jest oczyszczanie organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem oczyszczania nerek (szczawiany są przyczyną kamicy nerkowej). Dzięki tej książce dowiesz się, jak to zrobić. Oprócz tego nauczysz się prawidłowo dobierać produkty żywnościowe oraz zadbasz o zdrowe kości. Stosując się do rad Autorki, nie będziesz już patrzył z niepokojem na wyniki badania szczawianów wapnia w moczu. Jak usunąć szczawiany z organizmu, przyczynę wielu poważnych chorób i dolegliwości.
Wydawnictwo: Vital
Data wydania: 2024-03-29
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 416
Tłumaczenie: renata czernik
Przeczytane:2024-07-11, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, 52 książki 2024, 26 książek 2024, 12 książek 2024, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
„Toksyczne szczawiany – pułapka superfoods” Sally K. Norton, to książka, której byłam bardzo ciekawa, gdy tylko ją zobaczyłam. W dzisiejszych czasach na świecie chyba nie ma ludzi, którzy nie borykają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Mniejsze, czy większe, ale obecne są one w życiu każdego z nas. Czy nie każdy z nas jednak słyszał w życiu stwierdzenie – jesteś tym, co jesz, dlatego większość ludzi w dzisiejszych czasach stara się zwracać uwagę na to, co jemy? Niemniej jednak wokół jest milion pseudo ekspertów, a każdy z nich ma dla nas inne zdrowe porady, co powinniśmy jeść, a czego lepiej unikać. Bo to, że dziś każdy z nas jest na jakiejś diecie to niemal pewne. Sama wiecznie jestem na dietach. Jednak one mogą nam pomagać, ale również i mogą zaszkodzić. Nadmierne spożywanie pewnych produktów, czy też eliminacja innych, które są niezbędne naszemu organizmowi, mogą dla naszego organizmu mieć fatalne skutki. Oczywiście człowiek nie od razu wszystko zrzuca na choroby, a przyczyn wyszukuje w codziennym zmęczeniu i przepracowaniu, co jedynie może pogłębiać nasze choroby!
Dzisiejsze diety często polegają na eliminowaniu z dań produktów mięsnych, które jednak naszemu organizmowi również dostarczają wiele potrzebnych składników. Oczywiście można to zrobić, niemniej jednak należy zachować zdrowy rozsądek i wszystko robić z głową lub pod ścisłą kontrolą specjalisty. Szkodliwe szczawiany to element, który znajdziemy w wielu produktach roślinnych, a ich przedawkowanie może być naprawdę fatalne w skutkach dla naszego organizmu! Właśnie dlatego, chcąc poprawić swoje zdrowie, zupełnie nieświadomi możemy sami sobie dodatkowo zaszkodzić.
Ta książka to przede wszystkim świetnie skomponowane dania, na które otrzymujemy od autorki proste przepisy, które jesteśmy w stanie samodzielnie wykonać. Zawsze w książkach kucharskich, w których znajdują się przepisy, najbardziej nurtuje mnie używanie składników, które na co dzień nie są stosowane w naszych kuchniach, a często bywają również trudno dostępne! Na szczęście tego nie znajdziemy w książce Sally K. Norton! Tutaj mamy przepisy, które nie są dla nas skomplikowane do wykonania i nadają się na każdą kieszeń, czyli nie musimy wydawać połowy naszej pensji, aby przygotować jeden posiłek! Wielkim atutem są zdjęcia dan, które zachęcają do skuszenia się i samodzielnego zrobienia, aby móc spróbować, czy smakuje równie dobrze, jak pięknie wygląda!
Autorka pomaga również nam odpowiednio zbilansować naszą dietę, czyli tak dobrać spożywane przez nas produkty, aby niczego nie spożywać w zbytnim nadmiarze, ale również, aby nasz organizm nie odczuwał braków poszczególnych składników odżywczych. Bardzo ważnym aspektem jest również zdrowie naszych kości, które autorka stawia jako priorytetowe i za pomocą spożywanych posiłków i odpowiednio dobranych składników, możemy w bardzo prosty sposób zadbać o to, aby były one silne i zdrowe.
Zdrowsze ciało, również idzie zawsze w parze ze zdrowym umysłem i to również pokazuje nam autorka. Dbamy o pojawiające się w naszym organizmie stany zapalne, kości, często atakujące kamienie nerkowe, czy nawet nasze zmęczenie, które może mieć różne podłoże, a może wystarczy zmienić nieco dietę, aby poczuć się lepiej i przede wszystkim lżej!
Ta książka może przydać się niemal każdemu z nas i z pewnością każdy z nas w jakimś stopniu może skorzystać z cennych porad zawartych w niej przez autorkę. Ze mną zostanie na długo, bo nie dość, że można poprawić swoje zdrowie, to jeszcze można jeść bardzo smacznie! Ja polecam!