Tim i Miki - W Krainie Psikusów

Pewnego dnia za sprawą magii znikają rodzice małych dzieci. Dwaj koledzy: Tim i Miki, postanawiają odnaleźć zaginionych, tym bardziej, że są wśród nich także ich mamy i ojcowie, za którymi mocno już tęsknią. Dzięki magicznemu portalowi ukrytemu za szafą, przenoszą się do niesamowitego świata. Czeka tam na nich masa przygód. Będą musieli stawić czoła kapitanowi Marszczybrewce i jego piratom, przeżyją atak Buziakowców, a także trafią do zamku straszliwego Lorda Valdemara.

Pierwszy album z przygodami Tima i Mikiego zawiera długą historię zatytułowaną W krainie psikusów, krótki epizod Dary losu, a także szkice oraz materiały dodatkowe.

Informacje dodatkowe o Tim i Miki - W Krainie Psikusów:

Data wydania: 2016-07-03
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Tim i Miki - W Krainie Psikusów

Tim i Miki - W Krainie Psikusów - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2016-07-02, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
FIKI MIKI Co może wyjść z połączenia sił trzech znakomitych polskich twórców komiksowych, którzy chcą zrobić album dla najmłodszych? Scenarzysta ,,Profesora Andrewsa", rysownik ,,Detektywa Misia Zbysia na tropie" oraz scenarzysta, rysownik i kolorysta ,,Quiet little Melody. A simple fairytale" udzielają odpowiedzi na to pytanie wznowionym właśnie komiksem ,,Tim i Miki w Krainie Psikusów". Piraci? Buziakowcy? Straszliwy Lord Valdemar i jego mroczny zamek? Co tu się dzieje? Odpowiedzi na to pytanie starają się udzielić dwaj chłopcy, którzy wpakowali się w nie lada tarapaty. Czarny bosman ostrzegał ich, że mogą robić wszystko, oby tylko nie zdenerwowali kapitana Marszczybrewki, a co zrobili oni? Właśnie, zdenerwowali i teraz stają twarzą w twarz z piratem, który tupnięciem nogi przełamać może Ziemię! Ale po kolei. Jak wpakowali się w te tarapaty? Pewnego dnia zniknęli ich rodzice. A właściwie to zniknęli wszyscy rodzice i nikt nie miał pojęcia jak ani dlaczego. Ale oni dwaj, Tim i Miki, mieli pewien pomysł co zrobić. W domu Mikiego za szafą istniało tajne przejście i to za jego przyczyną chłopcy trafili do niezwykłego świata rozwikłać całą zagadkę i przeżyć największą przygodę ich życia! A przygoda jest to na pewno szalona i pełna humoru. Twórcy już o to zadbali, żeby cała historia tak na polu scenariusza, jak i grafiki spełniała wszystkie założenia uroczej, dziecięcej opowieści pełnej popkulturowych motywów i symboli. Piraci, zły lord, trochę gwiezdnowojenny, a jednak jakby wyrwany z baśni czy fantasy, szafa jako przedmiot kojarzący się z przejściem do innego świata, ba, jest tutaj także musicalowa nuta! Urocza naiwność scenariusza zyskała przy okazji świetną oprawę graficzną. Trafiająca w sedno prostota kreski Nowackiego do takich opowieści nadaje się znakomicie. Całość jest cartoonowo obła, zabawna i ekspresyjna, tła oszczędne, a przy okazji kadry wypełniają także doskonale znane z popkultury postacie, które przewijają się w tle. Skrobol przyjemnie uzupełnia całość ciepłą paletą barw, która dobrze oddaje ducha tej historii. Ale jest też przecież i bardzo dobre wydanie. Bo i kredowy papier i dodatkowy krótki komiks, i nawet galeria szkiców. Duży format, przyjemna cena... Szukacie czegoś dla młodych czytelników komiksów? Rzućcie okiem na ,,Tima i Mikiego" - warto. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/07/02/tim-i-miki-w-krainie-psikusow-dominik-szczesniak-piotr-nowacki-sebastian-skrobol/