Teoria awangardy

W centrum zainteresowań badawczych Petera Bürgera znajduje się teoria estetyczna, a jego prace z tej dziedziny, z których najbardziej znana to wydana w 1974 roku, a obecnie prezentowana polskiemu czytelnikowi, Teoria awangardy, oscylują wokół twierdzenia Hegla o końcu sztuki, stanowiącego niejako ich motto. Teoria awangardy, która przyniosła Bürgerowi uznanie i międzynarodową sławę, poddaje szczegółówej i wszechstronnej analizie historyczne prądy awangardowe (futuryzm, dadaizm, wczesny surrealizm), umożliwiając tym samym naukową odpowiedź na pytanie o społeczne oddziaływanie współczesnej sztuki. Teoria, którą Bürger rozwija tu w dyskusji z poglądami Benjamina i Adorna, dostarcza swoistego instrumentarium do pojęciowego opisu awangardowych prób zerwania z instytucją sztuki. Stanowi próbę historycznego ufundowania teorii literatury oraz przyczynek do współczesnej Bürgerowi dyskusji metodologicznej w naukach o kulturze.

Teoria awangardy spotkała się z dużym odzewem ze strony filozofów i literaturoznawców. W dwa lata po publikacji doczekała się m.in. debaty konferencyjnej uwieńczonej książką ‘Theorie der Avantgarde’. Antworten auf Peter Bürgers Bestimmung von Kunst und burgerlicher Gesellschaft. W niniejszym tomie został również zamieszczony jeden wybrany tekst z tej książki, autorstwa Burkhardta Lindnera.

Informacje dodatkowe o Teoria awangardy:

Wydawnictwo: universitas
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 83-242-0704-X

Kup książkę Teoria awangardy

Teoria awangardy - opinie o książce