TCP/IP dla każdego

Sieci oparte na protokole TCP/IP podbiły świat. Po ogromnym sukcesie Internetu na dobre zadomowiły się w firmach (intranet), czy w amatorskich sieciach komputerowych wypierając w znacznym stopniu inne rozwiązania. Stąd ogromne zapotrzebowanie na administratorów sieci działających w oparciu o TCP/IP.

"TCP/IP dla każdego" przekaże Ci całą niezbędną wiedzę do administrowania siecią TCP/IP. Ujmuje zarówno zagadnienia podstawowe opisując dokładnie sam protokół, jak i kwestie bardziej skomplikowane, w tym konfigurowanie systemu DNS czy zarządzanie SNMP. Uwzględnione zostały najnowsze, normalizowane dopiero w ostatnich latach technologie, takie jak:

Internet Protocol Security (IPSec) IPv6 Voice Over IP Bezprzewodowe sieci lokalne Uwierzytelnianie RADIUS Infrastruktura klucza publicznego (PKI) Książka omawia zarówno teoretyczne podstawy funkcjonowania sieci opartych na TCP/IP, jak i praktyczne sposoby konfigurowania protokołów w różnorodnych systemach operacyjnych stosowanych we współczesnych sieciach. Zgodnie z tytułem, jest to publikacja kierowana do szerokiego grona Czytelników: początkujących i zaawansowanych, dla administratora-praktyka i dla studenta. Temu ostatniemu z pewnością pomogą sprawdzające pytania, które podsumowują każdy rozdział książki.

Informacje dodatkowe o TCP/IP dla każdego:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2002-12-17
Kategoria: Poradniki
ISBN: 8371977824

Kup książkę TCP/IP dla każdego

TCP/IP dla każdego - opinie o książce

Administracja sieci TCP/IP dla każdego
Brian Komar 0
Okładka ksiązki - Administracja sieci TCP/IP dla każdego

Jeśli postawiono przed Tobą nowe odpowiedzialne zadanie administrowania siecią, w której wykorzystywany jest protokół TCP/IP, książka autorstwa Briana...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;