Michel Montignac - twórca podstaw dla nowej filozofii odżywiania, od ponad dwudziestu lat dowodzi, że wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, są decydujące dla naszego zdrowia.
Niewielka zmiana zwyczajów żywieniowych może w istocie pozwolić nam n ie tylko na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale też uchronić nas przed innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy dolegliwości serca i układu krążenia.
"Metoda Montignac" głosi, że czynnik energetyczny nie jest decydujący w przybieraniu na wadze i że najważniejsza w produkcie spożywczym jest jego jakość a nie kaloryczność.
Jeśli bowiem chcemy schudnąć, nie chodzi o to, by jeść mniej, ale by jeść lepiej, wybierając produkty pod kątem skutków metabolicznych, jakie mogą wywołać. Oznacza to, że kiedy wybieramy "dobre" węglowodany i "dobre" tłuszcze, nasza przemiana materii jest ukierunkowana na spalanie energii dostarczonej w posiłku, a nie na jej magazynowanie.
Ta książka wyjaśnia czym jest indeks klikemiczny (IG), na czym polega jego decydujący wpływ na to, czy ubytek wagi będzie trwały. Zawiera liczne, przydatne tabele z wartościami indeksów glikemicznych wybranych produktów spożywczych.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2010-10-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 112
Język oryginału: francuski
Niniejsza książka proponuje przepisy kulinarne na potrawy gwarantujące utrzymanie serca w świetnej formie. Proponowane tu dania są łatwe w przygotowaniu...
Michel Montignac z właściwym sobie talentem pedagogicznym pozwala nam zapoznać się z różnymi aspektami oliwy z oliwek: jej historią, kulturą, legendarnymi...
Przeczytane:2022-02-07, Ocena: 5, Przeczytałam,
To niezbyt gruba książka, ale zawiera wiele przydatnych informacji. W zasadzie to z niej dowiedziałam się wszystkiego na temat tego mitycznego IG. Eksploruję ten temat już od dość dawna i jak dotąd z rzadka trafiałam na rzetelną publikację. Mnie nie bardzo interesują doświadczenia innych w temacie bo zważywszy na indywidualność każdego człowieka, to co dobre dla osoby X, niekoniecznie dobre będzie dla mnie. Potrzebowałam czegoś w rodzaju kompendium uporządkowanej wiedzy na temat zagadnienia i w tej niewielkiej książeczce znalazłam wiele odpowiedzi, m.in. o zaburzeniach związanych z wydzielaniem insuliny, jak indeks glikemiczny wpływa na organizm, jak dobierać produkty, jak organizować własną dietę w oparciu o IG.
Książka jest wzbogacona o mnóstwo tabel określających wartości IG wielu produktów.
Uważam, że jest to jeden z lepiej opracowanych poradników w tym temacie. Krótko, konkretnie i na zadany temat bez niepotrzebnego przeżywania osobistych historii rzeszy ludzi borykających się z tym problemem.