Tajemnice indeksu glikemicznego

Ocena: 5 (1 głosów)

Michel Montignac - twórca podstaw dla nowej filozofii odżywiania, od ponad dwudziestu lat dowodzi, że wybory żywieniowe, jakich dokonujemy, są decydujące dla naszego zdrowia.
Niewielka zmiana zwyczajów żywieniowych może w istocie pozwolić nam n ie tylko na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale też uchronić nas przed innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy dolegliwości serca i układu krążenia.
"Metoda Montignac" głosi, że czynnik energetyczny nie jest decydujący w przybieraniu na wadze i że najważniejsza w produkcie spożywczym jest jego jakość a nie kaloryczność.
Jeśli bowiem chcemy schudnąć, nie chodzi o to, by jeść mniej, ale by jeść lepiej, wybierając produkty pod kątem skutków metabolicznych, jakie mogą wywołać. Oznacza to, że kiedy wybieramy "dobre" węglowodany i "dobre" tłuszcze, nasza przemiana materii jest ukierunkowana na spalanie energii dostarczonej w posiłku, a nie na jej magazynowanie.
Ta książka wyjaśnia czym jest indeks klikemiczny (IG), na czym polega jego decydujący wpływ na to, czy ubytek wagi będzie trwały. Zawiera liczne, przydatne tabele z wartościami indeksów glikemicznych wybranych produktów spożywczych.

Informacje dodatkowe o Tajemnice indeksu glikemicznego:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2010-10-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788388108327
Liczba stron: 112
Język oryginału: francuski

Tagi: indeks glikemiczny IG insulinooporność Cukrzyca dieta odżywianie

więcej

Kup książkę Tajemnice indeksu glikemicznego

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Tajemnice indeksu glikemicznego - opinie o książce

Avatar użytkownika - aggusia
aggusia
Przeczytane:2022-02-07, Ocena: 5, Przeczytałam,

To niezbyt gruba książka, ale zawiera wiele przydatnych informacji. W zasadzie to z niej dowiedziałam się wszystkiego na temat tego mitycznego IG. Eksploruję ten temat już od dość dawna i jak dotąd z rzadka trafiałam na rzetelną publikację. Mnie nie bardzo interesują doświadczenia innych w temacie bo zważywszy na indywidualność każdego człowieka, to co dobre dla osoby X, niekoniecznie dobre będzie dla mnie. Potrzebowałam czegoś w rodzaju kompendium uporządkowanej wiedzy na temat zagadnienia i w tej niewielkiej książeczce znalazłam wiele odpowiedzi, m.in. o zaburzeniach związanych z wydzielaniem insuliny, jak indeks glikemiczny wpływa na organizm, jak dobierać produkty, jak organizować własną dietę w oparciu o IG.

Książka jest wzbogacona o mnóstwo tabel określających wartości IG wielu produktów.

Uważam, że jest to jeden z lepiej opracowanych poradników w tym temacie. Krótko, konkretnie i na zadany temat bez niepotrzebnego przeżywania osobistych historii rzeszy ludzi borykających się z tym problemem.

Link do opinii
Inne książki autora
Recepta na młodość
Michel Montignac0
Okładka ksiązki - Recepta na młodość

Autor zajmuje się zdrowiem i dietą ludzi dojrzałych, gdy czują się jeszcze młodzi i są w doskonałej formie. Nie tylko wyjaśnia, jak zapobiegać chorobom...

Cud oliwy
Michel Montignac0
Okładka ksiązki - Cud oliwy

Michel Montignac z właściwym sobie talentem pedagogicznym pozwala nam zapoznać się z różnymi aspektami oliwy z oliwek: jej historią, kulturą, legendarnymi...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Kyle
T.M. Piro
Kyle
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Raj utracony
John Milton
Raj utracony
Krok do szczęścia
Anna Ficner-Ogonowska
Krok do szczęścia
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy