Sztuka około 1900 w Europie Środkowej

Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie, które nieprzypadkowo zainaugurowało swoją działalność w maju 1991 roku w czasie odbywającej się wówczas w naszym mieście konferencji KBWE na temat dziedzictwa kulturowego, od samego początku swego istnienia szczególną uwagę koncentruje na fenomenie kulturowym Europy Środkowej, w szerokim tego słowa znaczeniu. A jeśli tak to nie jest dziełem przypadku, że intryguje nas również ten wyjątkowy w dziejach kultury naszego Kontynentu, a szczególnie środkowej Europy czas przełomu wieków. To wówczas właśnie około roku 1900 - targana narastającymi sprzecznościami, kon-fliktami i zagrożeniami nasza część Europy wybiła się na wyjątkowo wysoki poziom kreatywnością wnosząc także - jak może nigdy wcześniej - ogromny ładunek intelektualny i artystyczny do dziedzictwa kulturowego naszego Kontynentu.Jest paradoksem, że ten rozdział naszego dziedzictwa jest jeszcze stosunkowo mało rozpoznany, a świadomość społeczna jego wartości ciągle mała. Powoduje to również zagrożenie dla przechowania wartości stworzonych w tym newralgicznym okresie naszej przeszłości dla przyszłości. Dlatego też Centrum krakowskie od początku swego istnienia stara się konsekwentnie badać, propagować i promować zjawiska związane z naszym wspólnym trwaniem w środkowej Europie w XIX i XX wieku. Jest to w moim pojęciu tym ważniejsze, że historia ostatnich dziesięcioleci nas podzieliła i odizolowała. Taki stan rzeczy stoi w naturalnej opozycji do sytuacji środkowej Europy w tysiącleciu jej wspólnego trwania, także około roku 1900.

Informacje dodatkowe o Sztuka około 1900 w Europie Środkowej:

Wydawnictwo: MCK