Album prezentuje interesujące spojrzenie na to, jak w kolejnych wiekach przedstawiano w sztuce jedzenie, czym zastawiano stoły, co spożywano i jak dbano o kulturę jedzenia. O tym, że jedzenie jest czynnością naszej egzystencji zaświadczają liczne dzieła malarskie, pokazujące różnego rodzaju produkty i potrawy. Jedzenie to także ,,materiał" dla sztuki realizujący się w postaci martwych natur, scen ,,stołowych", kuchennych czy rodzajowych. Warstwę ilustracyjną albumu tworzy ok. 150 reprodukcji światowego i polskiego malarstwa, rysunku i grafiki - od malowideł w grobowcach egipskich po sztukę dwudziestolecia międzywojennego. Najliczniejszą reprezentację ma malarstwo niderlandzkie i flamandzkie XVI-XVIII wieku, ale także sztuka realizmu wieku XIX i impresjonizm. Albumowi towarzyszy esej autorstwa Mai i Jana Łozińskich.
Wydawnictwo: Bosz
Data wydania: 2024-10-21
Kategoria: Albumy
ISBN:
Liczba stron: 200
Tadeusz Makowski (1882-1932), bohater kolejnego albumu popularnej serii Malarstwo, przebywał i tworzył głównie we Francji, do której wyjechał po ukończeniu...
Juliusz Kossak (1824-1899) - jeden z najwybitniejszych przedstawicieli malarstwa historycznego i batalistycznego. Autor słynnych obrazów przedstawiających...