Szkielet

Kiedy odnalezione ludzkie kości przenoszą nas w czasie, zaczyna się śmiertelna gra Podczas prac budowlanych na krakowskiej Krowodrzy robotnicy znajdują ludzki szkielet. Niedługo później dziennikarz śledczy Kornel Rączy natrafia w pobliskim parku na ciało zamordowanego mężczyzny. Co może łączyć te dwa wydarzenia? ,,Kryminalne zagadki Krowodrzy? Czemu nie! Janusz Mika snuje balladę o zbrodniach popełnianych w jednej z dzielnic Krakowa, czasami smutną, czasami śmieszną, ale zawsze mocno osadzoną w lokalnych realiach. Idealna powieść dla wszystkich, którzy cenią kryminały miejskie, z czułością ukazujące "małe ojczyzny"". Robert Ostaszewski ,,Szkielet to przejmujący kryminał między innymi o tym, że przeszłość nigdy nie daje o sobie zapomnieć. Zaś Janusz Mika, autor kryminalnej sagi Krowodrzy, nie da nam zasnąć, dopóki nie poznamy rozwiązania zagadki". Mariusz Czubaj

Informacje dodatkowe o Szkielet:

Szkielet - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2024-03-24,

Gdy na krakowskiej Krowodrzy w trakcie prac budowlanych znaleziony zostaje ludzki szkielet, prezes firmy DUD-BUD popada w panikę a mieszkańcy z zaciekawieniem śledzą poczynania policji. Ci ostatni mają ręce pełne roboty, bo odkryte zwłoki to jedynie początek serii tragicznych w skutkach zdarzeń rodem z krakowskich ulic. Kryminalne oblicze Krakowa przebija z kart powieści autorstwa Janusza Miki pt. „Szkielet”, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa Oficynka.
💀
Kornel Rączy, krakowski dziennikarz o zapędach na śledczego bardzo szybko znajduje się w centrum kryminalnych wydarzeń i trzeba przyznać radzi sobie lepiej niż przedstawiciele policji, jednak ani on, ani czytelnik nie spodziewają się, kto stoi za zgonami kolejnych mieszkańców Krakowa.
💀
„Szkielet” to połączona gęstą siecią bohaterów, wydarzeń i zależności opowieść o zazdrości, nienawiści i nietolerancji, które rosną w ludziach przez lata i wreszcie uwolnione przynoszą zawinioną, brutalną i często niespodziewaną śmierć. Prawdziwymi bohaterami powieści są tu niemożliwe do opanowania uczucia, które determinują ludzkie czyny i mimowolnie wywołują w czytelniku pytanie, czy rzeczywiście z odpowiednich pobudek gotowi bylibyśmy zabić?
💀
Ciekawym zabiegiem narracyjnym zastosowanym przez Janusza Mikę jest prowadzenie niejako podwójnej narracji z tej samej dzielnicy. Swoiste „teraz” i „wtedy” pozwala poznać burzliwą przeszłość krakowskiej Krowodrzy w trudnych dla jej mieszkańców czasach II wojny światowej. W tym przypadku akcenty są jednak rozłożone tak, by przeszłość nie zdominowała współczesności.
💀
Warto wspomnieć o dobrej, jazzowej i rockowej muzyce, której słuchają bohaterowie „Szkieletu”. Jej echa wybrzmiewają ze stron, pobudzają wyobraźnię i, co rzadko się zdarza, zachęcają do czytania z muzyką w tle, by poczuć klimat powieściowych miejsc i tragicznych w skutkach zdarzeń przedstawionych na kartach tej ciekawej i pouczającej historii.
💀
Jeśli lubicie kryminały, to i „Szkielet” z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mnie jednak bardziej zaciekawiła krakowska Krowodrza i z chęcią przeczytam inne książki autora o tym miejscu.

Sekrety Krowodrzy
Janusz Mika0
Okładka ksiązki - Sekrety Krowodrzy

Wydarzenia z 31 sierpnia 1937 roku zbulwersowały media i opinię społeczną. Podczas spektakularnego pościgu Krowodrza na parę chwil zamieniła się w przestępczą...

Limeryki zbrodni
Janusz Mika0
Okładka ksiązki - Limeryki zbrodni

Doktorze Zło! Nadchodzę! Kornel Rączy już dawno przestał dziwić się światu. Pracując przez lata jako dziennikarz śledczy, był świadkiem wydarzeń, które...