Szeptucha. Jestem twoim domem

Bianka Kunicka zabiera nas do świata pełnego tajemnic, wierzeń i zabobonów oraz towarzyszących im rytuałów.

Posądzona o opętanie i skazana na śmierć dziewczynka zostaje porzucona w lesie, który staje się dla niej prawdziwym domem. Gdy dorasta znajduje zwłoki młodej kobiety i jej dziecka. Postanawia odnaleźć sprawcę tej okrutnej zbrodni i opuszcza bezpieczne miejsce. Trafia do miasta, które zachwyca, ale też przeraża. Dziewczyna zagląda do okien pałaców, tatarskich domów, odkrywa wnętrza meczetów, synagog i żydowskich karczm.

To właśnie w Nowogródku Nawojka odkrywa, że do nieba i piekła prowadzą te same drzwi, a człowiek bywa bardziej drapieżny niż dzikie zwierzęta. Miłość i śmierć mogą być sobie tożsame.

Jak bardzo człowiek może zrezygnować z siebie, własnych uczuć i potrzeb? Dlaczego zapomina o tym, że ma prawo do bycia wolnym...

Informacje dodatkowe o Szeptucha. Jestem twoim domem:

Opinie o książce - Szeptucha. Jestem twoim domem

Avatar użytkownika - Bookszonki
Bookszonki
Przeczytane:2024-11-12, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Dalsze losy Nawojki, która za wszelką cenę stara się znaleźć dla siebie miejsce w świecie oraz rozwiązać zagadkę m**derstwa młodej kobiety i noworodka.   Nawoja zaczyna tęsknić za bliskością natury, miasto ją uwiera, czuję się tutaj nie na miejscu.   Po rozwikłaniu zagadki i pomocy przyjaciółce okazało się, że znalazła także miłość.   Nie dane jej było jednak się długo nią nacieszyć, mezalians za bardzo gryzł wszystkich z wyższej klasy a Nawoja pragnęła wrócić do tego, co kochała. Poddała się mimo, że wybranek gotów był wyrzec się wszystkiego. Jednak Nawoja bała się powiedzieć, co potrafi, by nie zostać spaloną na stosie za zbyt dużą wiedzę o ziołach.   Wraca do korzeni, gotowa na zemstę a jednak coś jej nie pozwala zemścić się w pełni.   Ta książka to piękna, aczkolwiek przeplatana smutkiem historia, w której magia miesza się z wierzeniami słowiańskimi a także zabobonami i rzeczywistością.   Nie braknie w tym tomie utopców, strzyg i innych stworzeń znanych nam z rodzimych podań ludowych oraz oczywiście tytułowej Szeptuchy.   Z zainteresowaniem śledziłam losy naszej bohaterki, dużo się działo w tej części a ona sama spokorniała i nabrała rozumu.   Przypomniała sobie także nauki Akaszy, co prawda niektóre były złe ale nasza Nawoja chciała czynić dobro, pomagać ludziom.   I tak spotkała trupę cyrkową, gdzie udało się jej wyciągnąć chłopca ze szponów strzygi.   Niestety osobom, którym nie udało się przemówić

Szeptucha. Jestem twoim domem - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-11-18, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Nigdy się nie zatrzymuj, nawet wtedy, gdy myślisz, że nie dasz rady iść dalej".

Cytat pochodzi z książki ,,Szeptucha. Jestem twoim domem" autorstwa Bianki Kunickiej.

Książka ta jest drugim tomem serii i od razu zaznaczam, aby podczas czytania zachować kolejność. Pierwszy tom nagle się urywa, a tutaj od razu zostajemy wplątani w wir wydarzeń ściśle powiązanych z fabułą poprzedniej części.

Autorka po raz kolejny zabiera nas w świat pełen tajemnic, wierzeń, zabobonów i rytuałów. Jednak tym razem postanowiła dodać do fabuły element kryminalny, co nadało książce niesamowitego klimatu. Nawojka, w lesie, który stał się jej domem, odnajduje zwłoki młodej kobiety i niemowlęcia. Postanawia wyjaśnić tę sprawę, co prowadzi ją do miasta zarówno przerażającego, jak i intrygującego. Kogo tam spotka? Czego zazna? O tym musisz przekonać się sam(-a).

Podoba mi się, jak Bianka Kunicka ukazuje rozwój emocjonalny Nawojki. Dziewczyna wreszcie zaczyna słuchać swojego serca, a my mamy okazję poznać jej troski oraz pragnienia. Przez swoje zdolności została odrzucona przez społeczeństwo, a mimo to pragnie pomagać innym. Chce nie tylko leczyć ciała, lecz także goić rany duszy. Jej odwaga, zaradność i wielkie serce są godne podziwu. Nawojka została ukazana jako silna kobieta, którą trudno złamać.

Na tle poprzedniego tomu ta książka wypada bardzo mrocznie. Wieje w niej chłodem, mrokiem, a zło otula nas swoją peleryną... Uroczy, sielski klimat ustępuje miejsca czemuś strasznemu, i muszę przyznać, że bardzo mi się to podobało. Tym bardziej że ,,Jestem twoim domem" oraz ,,Na ołtarzu ciszy" traktuję jako nierozerwalną całość.

,,Szeptucha. Jestem twoim domem" to podróż pośród magii ziół i tajemniczych rytuałów. Książka ukazuje, jak ważna jest rola szeptuchy w społeczeństwie i jak trudno czasem otworzyć się na to, co nowe i nieznane. Historia Nawojki chwyta za serce i pozostaje z czytelnikiem na długo po zakończeniu lektury. Serdecznie polecam!

Szeptucha. Na ołtarzu ciszy
Bianka Kunicka0
Okładka ksiązki - Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

We wsi Łowce rodzi się dziewczynka, Nawoja. Szybko okazuje się, że różni się od pozostałych mieszkańców nie tylko niezwykłą urodą, ale posiada też nadludzki...