Szary diabeł

W Richmond dochodzi do serii porażających swym okrucieństwem zbrodni, które wymykają się wszelkim regułom logicznego rozumowania. Policja jest bezradna - zabójca nie pozostawia najmniejszych śladów. Ofiary są dosłownie masakrowane przy uzyciu niewidzialnej szabli. Jedynie dwunastoletniej dziewczynce z zespołem Downa udaje się kilkakrotnie dostrzec potencjalnego sprawcę - mężczyznę o bardzo dziwnym wyglądzie, ubranego w długi szary płaszcz. Śledztwo prowadzi detektyw Decker McKenna, którego narzeczona zginęła kilka lat wcześniej z rąk nieznanego mordercy. Aby dotrzeć do prawdy o zbrodniach, Decker musi sięgnąć w głąb historii, poznać tajemnice santerii - magicznej religii z Czarnego Lądu. Dopiero wtedy będzie mógł stawić czoła zjawie z przeszłości, a także rozwiązać zagadkę śmierci ukochanej Catherine.

Informacje dodatkowe o Szary diabeł:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2012-03-02
Kategoria: Horror
ISBN: 978-83-7659-592-4
Tytuł oryginału: The devil in gray
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Piotr Hermanowski

Kup książkę Szary diabeł

Szary diabeł - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2019-03-10,

Ten, kto czyta Mastertona wie, że jest on pisarzem genialnym, lecz popadającym w schematy. Praktycznie co drugi jego horror opiera się na tych samych motywach, a także ma zbliżony rozwój wydarzeń do swoich poprzednich braci. Zmienia się lokalizacja, bohaterowie, tło, sposoby mordowania, aż wreszcie rozwiązanie akcji. Nie jest to złe, gdy ten schemat ewoluuje, zachwyca zmianami i wciąga, a przede wszystkim straszy.

Szary diabeł  to jedna z niewielu książek, w których autor zajmuje się magią rodem z Czarnego Lądu, a jedyną, w której robi na taką skalę. To właśnie magia z Afryki, tak zwana santeria, będzie motywem przewodnim tej książki. W Richmond dochodzi do serii okrutnych zbrodni, a ofiary są masakrowane przez niewidzialnego mordercę, który jako narzędzia używa niezwykle ostrej szabli. Ofiary wydają się być dobierane przypadkowo. Detektyw prowadzący śledztwo - Decker McKenna ma bardzo utrudnione zadanie, sprawy komplikują się jeszcze bardziej, kiedy wychodzi na jaw, że to on ma być kolejną ofiarą. Okazuje się, że tylko dwunastoletnia dziewczynka z zespołem Downa może zobaczyć niewidzialnego zabójcę. Decker, aby poznać, zrozumieć i pokonać zbrodniarza musi poznać tajemnicę afrykańskiej magii, która to zdaje się być na usługach wcielonego zła. Tajemnica ma swoje korzenie w czasach wojny secesyjnej.

Mamy tu po raz kolejny zakreślone krwawe postaci, przerażające postaci. Główny bohater to jednocześnie policjant i lekkoduch, skaczący z kwiatka na kwiatek. Jest jednak postacią tragiczną, która stara się uporać z osobistą tragedią, jaką było zabójstwo jego narzeczonej.

Nie jest to długa powieść, nie ma tu zbyt wiele wątków pobocznych, ale za to główna oś fabuły jest szczegółowa i dopracowana. Niesamowite zakończenie jest warte uwagi, choć naciągane i naiwne jest oryginalne i zabawne. Nawiązuje ona klimatem do pierwszych książek Mastertona w "starym stylu". Szary diabeł pozostaje ostatnią książką, która zamyka najbardziej drapieżny okres w twórczości Brytyjczyka.

Avatar użytkownika - Domi__T
Domi__T
Przeczytane:2016-01-04, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016, 9,
Detektyw Decker Mc Kena prowadzi ślwdztwo w sprawie serii brutalnych morderstw, dokonanych za pomocą szabli. Sprawa jest tym trudniejsza, że dla większości ludzi sprawca jest niewidzialny i detktyw musi skorzystać z pomocy niezwykłej specjalistki - dziewczynki z zespołem Downa. Dobrze i szybko się czyta, ale myslę, że czytałam już lepsze książki tego autora.
Avatar użytkownika - djas
Przeczytane:2011-08-21, Ocena: 3, Przeczytałam,
Droga żelazna
Graham Masterton0
Okładka ksiązki - Droga żelazna

Miłość i nienawiść - wielka namiętność i utracone szczęście, świat biznesu, polityki i hazardu, czar ogromnych przestrzeni w Ameryce, marzenie o najdłuższej...

Dżinn
Graham Masterton0
Okładka ksiązki - Dżinn

Dżinny to jeden z rodzajów dobroczynnych lub złowrogich duchów islamu, zamieszkujących Ziemię. Duchy te potrafią przybierać różne...

Rok szarańczy
Terry Hayes