Świat Wampirów. Od Draculi do Edwarda

Każdy miłośnik „nieumarłych” z pewnością powinien sięgnąć po tę książkę. Jej stronice zawierają istotną wiedzę na temat Księcia Ciemności, stanowią doskonałe uzupełnienie tak słynnych utworów jak „Zmierzch”, czy „Wywiad z wampirem”. Szukajcie między wierszami, w legendach, we krwi, w ukrytej tam pod pieczęcią wiecznej tajemnicy. Prawda czy tylko fantazja? Stephenie Meyer, Anne Rice, czy Charlaine Harris bohaterem swoich utworów uczyniły jedną z najbardziej pasjonujących postaci literackich wszystkich epok: postać wampira. Jej początki tkwią w mrocznych zakamarkach ludzkiej podświadomości, ale mityczna przeszłość wampirów zmartwychwstała właśnie teraz: okazało się, że nasze zainteresowanie tymi hipnotyzującymi istotami jest nadal żywe, a nasz lęk przed nimi rozkwita i jest coraz bardziej intensywny. Dzięki książce „Świat wampirów” możemy poznać i zrozumieć całe mnóstwo wzmianek, na jakie napotykamy od wieków w pracach historycznych, w podaniach ludowych, czy w literaturze, a nawet w filmie, które obracają się wokół postaci wampira. W wielu opowieściach, w książkach historycznych i filmach znajdziemy te czarne anioły, które pewnego dnia odmówiły umierania. Co to jest wampir? Czy jest ludzką istotą, czy też złośliwym potworem? Czy wampir – to po prostu projekcja naszych marzeń sennych i fantazji seksualnych i intelektualnych? Czy pierwszym słynnym wampirem w historii był Wład Drakula? Czy wampira można uważać za upadłego anioła? W jaki sposób można zabić wampira? Ponadto na tych stronicach czytelnik znajdzie mrożące krew w żyłach szczegółowe opisy tajnych rytuałów wampiryzmu, niezwykłych napojów, trucizn (jak i odtrutek), począwszy od najdawniejszych przekazów aż do naszych dni, podąży śladem Bram Stokera w głębiny kraju hrabiego Drakuli, najsławniejszego „krwiopijcy” wszystkich epok. Obyczaje wampirów W poszukiwaniu hrabiego Drakuli Wampir Polidoriego Rodowód wampirów Jak zapobiec atakowi wampirów

Informacje dodatkowe o Świat Wampirów. Od Draculi do Edwarda:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka