Wydawnictwo: Bernardinum
Data wydania: 2013-08-28
"Świat Marii" to historia psychoterapeuty, który po latach wraca w rodzinne strony i próbuje poukładać sobie życie na nowo. Jest to też historia siedemnastoletniej dziewczyny, którą nękają ataki przypominające opętanie. Wreszcie jest to też historia małej, zamkniętej społeczności, w której starodawne zasady są sensem życia, a każde działanie "po swojemu" karane jest odrzuceniem i agresją.
Młodziutką Marię co jakiś czas nękają niekontrolowane napady złości - wszyscy, włącznie z matką dziewczyny, podejrzewają opętanie przez szatana i bez zastanowienia skazują nastolatkę na potępienie. Dopiero pojawienie się Giovanni'ego daje nadzieję na dotarcie do sedna prawdy i być może uleczenie Marii... Czy terapeuta da radę dotrzeć do wnętrza dziewczyny i uratować ją przed jej własnymi demonami? Jak to wpłynie na niego samego i jego reputację w tym hermetycznym świecie?
Książkę czyta się z przyjemnością i ciekawością, zwłaszcza komuś, kogo interesuje psychika, terapia psychologiczna, ale tych, którzy lubią dobrą obyczajową literaturę.
Przeczytane:2015-02-04, Ocena: 3, Przeczytałem, E-book, Mam,