Świat lodu i ognia

Jeśli przeszłość jest prologiem, w takim razie arcydzieło George’a R. R. Martina – najbardziej pomysłowa i frapująca saga fantasy naszych czasów – wymaga bardzo długiego wprowadzenia. I wreszcie je otrzymała w postaci Świata lodu i ognia. Ten pięknie wydany tom, zawierający ponad sto siedemdziesiąt kolorowych ilustracji, opisuje ze szczegółami historię Siedmiu Królestw i jest pełen fascynujących relacji o wielkich bitwach, zażartych konfliktach i śmiałych rebeliach, które doprowadziły do wydarzeń opisywanych w Pieśni lodu i ognia oraz w serialu HBO Gra o tron. Podczas wieloletniej pracy nad tą książką Martin połączył swe siły z Elio M. Garcią Jr. oraz Lindą Antonsson – założycielami sławnej strony Westeros.org i być może jedynymi osobami znającymi stworzony przezeń świat prawie równie dobrze jak on sam. Umieszczono tu potwierdzoną wiedzę, spekulacje uczonych oraz ludowe klechdy zebrane przez maesterów i septonów, maegi i minstreli. Jest to kronika dziejów od Ery Herosów, poprzez przybycie Pierwszych Ludzi i nadejście Aegona Zdobywcy oraz ustanowienie przez niego Żelaznego Tronu, aż po upadek Obłąkanego Króla, Aerysa II Targaryena, który doprowadził do „obecnego” konfliktu między Starkami, Lannisterami, Baratheonami i Targaryenami. Świat lodu i ognia jest nieodzownym dodatkiem do książek opisujących niezwykły świat stworzony przez Martina i jasno dowodzi, że pióro jest potężniejsze niż cała nawałnica mieczy.

Informacje dodatkowe o Świat lodu i ognia:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2014-11-05
ISBN: 978-83-7177-926-8

Kup książkę Świat lodu i ognia

Świat lodu i ognia - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zaczytananaemigr
Zaczytananaemigr
Przeczytane:2024-07-07,

Od zawsze byłam ogromną fanką ,,Gry o Tron. George R. R. Martin stworzył niesamowitą opowieść, którą pokochały miliony. Dzięki niej stał się jednym z najbardziej znanych i niezwykle cenionych twórców fantasy na całym świecie.

,,Świat Lodu i Ognia. Nieznana historia Westeros oraz Gry o Tron.” wywołuję zachwyt od pierwszego wejrzenia. Przepiękne wydanie w twardej oprawie z błyszczącymi elementami podbije wasze serce. W środku znajdziecie niemal na każdej stronie wspaniałe kolorowe ilustracje, od których ciężko wam będzie się oderwać. Znajdziecie w niej mapy królestw, wyobrażenia na temat różnych fantastycznych postaci występujących w całej serii. Natknięcie się również na wspaniałe drzewa genealogiczne Targaryenów, Starków, czy Lannisterów. Dzięki tej książce zagłębicie się w ten niesamowity świat pełen smoków, olbrzymów i innych magicznych stworzeń.

Dowiecie się więcej na temat Nocnej Straży,  poznacie historię wszystkich królów z dynastii Targaryanów.

Ta książka z pewnością zachwyci każdego fana ,,Gry o Tron”, ale i nie tylko. Ten egzemplarz jest przepełniony ogromną ilością ciekawych historii i opowieści. Znajdziecie tam wiele ciekawostek, jeszcze bardziej pokochanie ten niesamowity świat fantasy.

Te wydanie to istna perełka, biały kruk wśród książek w biblioteczce.

Musicie ją mieć u siebie.

Bardzo polecam.😍🔥

Avatar użytkownika - allergicto
allergicto
Przeczytane:2015-01-15, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2015, Mam,
Muszę przeczytać ją wielokrotnie, by móc spamiętać choć ogólny zarys.. Wspaniała!
Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2015-09-10, Ocena: 6, Przeczytałam,
Gwiezdny port
George R.R. Martin0
Okładka ksiązki - Gwiezdny port

Brawurowa powieść graficzna autora Gry o tron z ilustracjami nominowanej do nagrody Hugo Rai Golden osadzona w fascynującej scenerii Chicago przyszłości...

Retrospektywa. Światło odległych gwiazd
George R.R. Martin0
Okładka ksiązki - Retrospektywa. Światło odległych gwiazd

Dzięki swej wielotomowej sadze "Pieśń lodu i ognia" George R. R. Martin pozyskał miliony oddanych fanów i odrodził tradycję epickiej fantasy...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;