Smerfy i Wioska Dziewczyn. Kruk. Tom 3

Trzecia część cyklu Smerfy i wioska dziewczyn, który nawiązuje do wydarzeń przedstawionych w kinowym filmie o bohaterach z Zaczarowanego Lasu. Papa Smerf i Wierzba wybierają się na wielki zlot czarodziei. Zawsze, gdy ci mądrzy przywódcy obu osiedli Smerfów wyruszają w podróż, ich mali podopieczni wpadają w kłopoty... Pewnego dnia dziewczyny z leśnej wioski wraz z przebywającą u nich w gościnie Smerfetką spotykają w puszczy kruka. Kruka niezwykłego, bo umiejącego mówić i dawać rady! Czy jednak są to rady mądre? A przede wszystkim: po co czarodziejski ptak przybył do krainy Smerfów?

Smerfy wymyślił belgijski scenarzysta i grafik Pierre Culliford (1928–1992) używający pseudonimu Peyo. Jego komiksy zostały zaadaptowane na potrzeby filmów o przygodach niebieskich skrzatów. Obecnie autorami nowych opowieści o Smerfach są następcy Peyo, w tym jego syn Thierry.

Informacje dodatkowe o Smerfy i Wioska Dziewczyn. Kruk. Tom 3:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-12-19, Ocena: 4, Przeczytałem,

SMERFKI

„Smerfy i wioska dziewczyn” to seria, którą trudno nazwać pełnoprawną opowieścią o Smerfach. Powstała jako dodatek do filmu kinowego (swoją drogą kolejnej filmowej porażki, jaką zaliczyły małe niebieskie stworki na dużym ekranie) i jako taką należy ją traktować. Nie jest to więc cykl, który poziomem dorównuje regularnym albumom, wciąż jednak to sympatyczna rozrywka dla dzieci, a opowieści rozciągnięte na pełną długość albumu wypadają naprawdę dobrze. I taką opowieścią jest też „Kruk” właśnie, który pokazuje, że jeszcze w „Wiosce dziewczyn” może wydarzyć się sporo ciekawych rzeczy.

Wszyscy doskonale wiedzą, jak to u Smerfów bywa. W wiosce życie toczy się spokojnie i leniwie, bez większych problemów, dopóki ktoś nie wpadnie na szalony pomysł albo po prostu Papa Smerf gdzieś się nie wybierze. Gdy zaczyna bowiem brakować przywództwa i głosu rozsądku, zaczynają się prawdziwe problemy.
I tak właśnie jest także tym razem. Nadciąga wielki zlot czarodziejów i Papa Smerf oraz Wierzba wybierają się na niego. W co pod ich nieobecność wpakują się ich podopieczni? Kiedy dziewczyny, wraz z przebywającą u nich Smerfetką spotykają kruka, nie wiedzą jeszcze czym się to skończy. Kruk nie jest bowiem zwykły – potrafi mówić, a co więcej daje rady, ale czy rzeczywiście warto go słuchać? A co ważniejsze, co zwierzę tutaj robi i co z tego wszystkiego wyniknie?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/12/smerfy-i-wioska-dziewczyn-3-kruk.html

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;