Smakując Grecję

Ocena: 4 (2 głosów)

Christopher Bakken zbiera oliwki na Thasos, piecze chleb na Krecie, robi ser na Cykladach....W każdym miejscu szuka najlepszych kucharzy i lokalnych tradycji. Przede wszystkim jednak przepięknie opowiada o ośmiu elementach greckiego stołu-oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, winie, serze i miodzie. Łącząc literaturę kulinarną z podróżniczą mistrzowsko wydobywa z kuchni greckiej jej smaki i pełnię.

Informacje dodatkowe o Smakując Grecję:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2015-06-11
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 9788376425450
Liczba stron: 288

więcej

Kup książkę Smakując Grecję

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Smakując Grecję - opinie o książce

Avatar użytkownika - anek7
anek7
Przeczytane:2015-12-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki w 2015 roku, Mam,
Planując wakacyjne (i każde inne również) podróże większość z nas nastawia się na jakiś konkretny temat - więc jedni chcą zwiedzić jak najwięcej zabytków, inni oglądają cuda przyrody zaś niektórzy wędrują szlakiem swojego ulubionego bohatera (literackiego, filmowego czy nawet historycznego). Zdarzają się jednak i tacy dla których najważniejszym celem wyprawy jest poznanie nowych smaków - takie kulinarne podróże są coraz modniejsze, a duża w tym zasługa różnej maści programów o jedzeniu i gotowaniu serwowanych niemal przez wszystkie stacje telewizyjne. Christopher Bakken jest poetą, tłumaczem i nauczycielem akademickim. Jest też wielkim miłośnikiem greckiej literatury, kultury i... kuchni. Od lat podróżuje po tym kraju, ma tam wielu znajomych i przyjaciół, wreszcie prowadzi w Grecji warsztaty literackie dla pisarzy (jakkolwiek to rozumieć...). Dwa lata temu w Stanach Zjednoczonych ukazała się jego książka "Honey, Olives, Octopus: Adventures at the Greek Table", którą, pod zmienionym nieco tytułem "Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole", wydało kilka miesięcy temu Wydawnictwo Pascal. Tytuł mówi sam za siebie - autor przemierza kraj tropem charakterystycznych greckich smaków. Nie skupia się jednak na gotowych daniach (chociaż kilka receptur w książce zamieszcza) ale opowiada o produktach, które królują w tradycyjnych greckich domach. Czegóż tam nie ma: oliwki, chleb, ryby i inne owoce morza, sery, kozie mięso, ciecierzyca, wino i miód. Do tego mnóstwo świeżych ziół i warzyw, nieco owoców, trochę przypraw oraz coś co powoduje, ze nawet najprostsze potrawy zyskują wyjątkowy smak - uwielbienie dla tradycji oraz autentyczna pasja twórców tych smakołyków o których opowiada Bakken. Jest w tej książce jeszcze coś - nostalgia za światem, który powoli przemija. Autor wspomina poprzednie pobyty w Grecji kiedy duża część lokali gastronomicznych była niewielkimi firmami rodzinnymi, których właściciele mieli za punkt honoru używanie świeżych miejscowych produktów. Niestety postępująca globalizacja sprawiła, ze wiele z tych firm upadło, część przestawiła się na tańsze (i gorsze jakościowo) produkty z marketów a tylko nieliczne zachowały dawny styl i menu. Na całe szczęście są jeszcze w Grecji miejsca gdzie można posmakować tradycyjnej kuchni - coraz trudniej je znaleźć, ale jeśli już komuś się to uda z pewnością nie pożałuje. Więc jeśli ktoś planuje wypad do Grecji, to może warto odpuścić sobie na chwilę zatłoczone turystyczne szlaki i udać się śladem Christophera Bakkena? Może nie zobaczymy wszystkich opisywanych w przewodnikach antycznych ruin, ale za to spróbujemy ravioli z Naksos, revithokeftedes z Chios lub grilowanej ośmiornicy z targu Modiano w Salonikach.
Link do opinii
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Kyle
T.M. Piro
Kyle
Raj utracony
John Milton
Raj utracony
Krok do szczęścia
Anna Ficner-Ogonowska
Krok do szczęścia
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy