Ma³a Lady Lark odziedziczy³a po swojej matce Dar — potrafi³a bowiem u¿ywaæ S³ów. W ¶wiecie, w którym nawet najszlachetniejsza magia by³a grzechem karanym ¶mierci±, by³ to niezwykle niebezpieczny sekret. Matka Lark, szlachetna Lady Meshara, stara³a siê ze wszystkich si³ chroniæ córkê i utrzymywaæ jej moce w tajemnicy. Niestety którego¶ dnia, podczas odwiedzin samego króla, przypadkowo wysz³y na jaw. Lady Meshara zginê³a od karz±cego miecza króla. £api±c ostatnie tchnienie, u¿y³a S³ów. Aby zapewniæ córce ochronê, zwi±za³a jej losy z losem ojca — Lorda Corvyna.
Od tej pory Lark dorasta³a pilnie strze¿ona, niczym w z³otej klatce. Nie rozmawia³a z nikim, jak przykaza³a jej umieraj±ca matka, porozumiewa³a siê gestami. Uwa¿nie s³ucha³a i rozwija³a w sobie m±dro¶æ, cierpliwo¶æ i ostro¿no¶æ — pilnie obserwowa³a, co dzieje siê w posiad³o¶ciach ojca i w ca³ym kraju. Tymczasem do granic kraju zbli¿a³a siê wojna. Bezlitosne, skrzydlate Volgary mordowa³y wszystkich, szukaj±c krwi i wysysaj±c ¿ycie. W ciszy zamkniêtej komnaty Lark uros³a w si³ê i zrozumia³a, ¿e nie mo¿e w nieskoñczono¶æ ukrywaæ swoich mocy...
Siêgnij po tê ksi±¿kê i wejd¼ do ¶wiata magicznych s³ów, dzielnych rycerzy i m¶ciwych wrogów. To piêkna ba¶ñ o m³odych bohaterach spl±tanych srebrnymi niæmi czarów i przeznaczenia!
A gdy Ptaszek wyszepcze S³owa, staæ siê mo¿e wszystko...
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2018-02-20
Tytu³ orygina³u: The Bird and the Sword
Jêzyk orygina³u: Angielski
T³umaczenie: Marcin Machnik
Historia zawarta w ksi±¿ce skupia siê na Lady Lark, która po swojej matce, Lady Mesharze odziedziczy³a dar - potrafi³a u¿ywaæ S³ów. Ludzie, którzy posiadali magiczne zdolno¶ci byli skazywani na ¶mieræ. Taki te¿ los spotka³ jej matkê, która chc±c chroniæ sw± córkê odda³a za ni± ¿ycie. W ostatnich s³owach przykaza³a ma³ej dziewczynce, aby ta u¿ywa³a S³ów roztropnie. Dodatkowo, aby Lark prze¿y³a, wi±¿e jej los z losem lorda Corvyna - jej ojca. Je¶li Lark straci ¿ycie, wtedy jego równie¿ bêdzie zagro¿one.
Wiele lat pó¼niej ta ma³a dziewczynka wyrasta na m³od±, m±dr± kobietê o ³agodnym sercu. Nie potrafi mówiæ, ani pisaæ czy czytaæ - tych ostatnich rzeczy zabroni³ jej ojciec. Za to jednak Lark radzi sobie na inne sposoby. S³ucha i obserwuje otaczaj±ce j± ¿ycie.
Pewnego dnia m³oda kobieta zostaje porwana przez Króla Tirasa, który traktuje dziewczynê jako zak³adnika, aby zapewniæ sobie warunków ustalonych z jej ojcem. Zabiera j± do swojego zamku, gdzie uczy dziewczynê pisaæ i czytaæ, a stopniowo zaczyna ich co¶ ³±czyæ. W miêdzyczasie Lark na nowo odkrywa w sobie swój dar, który jednocze¶nie j± fascynuje i przera¿a.
Amy Harmon jest znana z tak poruszaj±cych romansów jak "Prawo Moj¿esza", "Pie¶ñ Dawida" czy "Making faces". Ja osobi¶cie wszystkie te trzy ksi±¿ki pokocha³am i od tej pory zawsze wyczekujê kolejnych powie¶ci tej autorki. Kiedy zobaczy³am zapowied¼ ksi±¿ki "S³owo i miecz" wiedzia³am, ¿e po ni± siêgnê, ale by³am równie¿ jej ciekawa, bo uwielbiam fantastykê. Musia³am sama siê przekonaæ jak w tym gatunku odnalaz³a siê Harmon.
Uwielbiacie klimaty rodem z legend czy ba¶ni? Zamki, dzielnych rycerzy, a do tego odrobinê magii? Ta ksi±¿ka to wszystko posiada. Jako m³oda nastolatka uwielbia³am klimaty rodem z legend o Królu Arturze.
Moim zdaniem nie jest to typowa fantastyka, dominuje w niej w±tek mi³osny. Akcja w ksi±¿ce jet ciekawa, ale brakowa³o mi w niej dynamiki i zaskakuj±cych zwrotów akcji. Relacje pomiêdzy g³ównymi bohaterami s± tworzone subtelnie i wypadaj± dosyæ naturalnie - tak jak lubiê. Moim zdaniem jest to idealna lektura na relaks, do przeczytania na jeden lub dwa razy. Nie zachwyci³a mnie niestety pod wzglêdem fantastyki, której tu oczekiwa³am.
Bohaterowie zostali bardzo dobrze wykreowani. Lark jest stanowcza, wie czego chce,czego pragnie, a jednocze¶nie gdzie¶ w g³êbi siebie jest zagubiona i podatna na zranienia, ale tego nie okazuje. Jest siln± i kobiec± postaci±, której nie da siê nie lubiæ.
Tiras z kolei jest dosyæ uroczy i opiekuñczy - i to chyba na tyle.
"S³owo i miecz" to historia o odwadze, lojalno¶ci, mi³o¶ci i przyja¼ni, ale równie¿ o chciwo¶ci, która ogarnia ludzkie serca, o w³adzy, któr± nie ka¿dy potrafi i chce wykorzystaæ w dobrym celu. Nie jest to typowa fantastyka, ale posiada w sobie pewien urok, którego nie da siê nie zauwa¿yæ. Autorka jak zwykle swoim lekkim, przyjemnym stylem pisania sprawi³a, ¿e ksi±¿kê chcia³am poch³on±æ. By³am ciekawa jak dalej rozwin± siê losy bohaterów czy dobroæ zwyciê¿y ze z³em.
Je¶li lubicie twórczo¶æ autorki to jest to lektura obowi±zkowo. A mi pozostaje czekaæ na kontynuacjê.
Nauka to potêgi klucz - s³yszymy te s³ynne, ale jak¿e prawdziwe powiedzenie, od ma³ego. Dziadkowie, rodzice, nauczyciel zawsze powtarzaj± te s³owa. Na pocz±tku ich nie rozumiemy. Zastanawiamy siê, co takiego da nam zdobycie wiedzy. Przecie¿ bez niej równie¿ mo¿emy funkcjonowaæ, prawda? Jeste¶my zmuszani do przyswajania informacji, na pierwszy rzut oka, niepotrzebnych, zbêdnych. Co w naszym ¿yciu zmieni poznanie nazwiska osoby, która pierwsza postawi³a stopê na ksiê¿ycu? Dlaczego ka¿dy mówi, ¿e matematyka jest potrzebna w naszym dalszym istnieniu? Nie dostrzegamy tego, ¿e wiedza pozwala nam na przekraczanie granic. Co by¶my bez niej zrobili? Czy potraficie wyobraziæ sobie ¶wiat, w którym nie musimy siê uczyæ? Czy¿ nie istnieliby¶my wtedy tylko po to, aby wegetowaæ? Nauka poszerza nasze horyzonty, pomaga lepiej zrozumieæ otaczaj±cy nas ¶wiat i uczy, jak wyci±gaæ wnioski na podstawie zebranych danych. Dziêki niej poznajemy planetê, na której mieszkamy oraz samych siebie. Budujemy w³asn± ¶wiadomo¶æ, podejmujemy decyzjê, które, choæ czasami s± z³e, to pozwalaj± zrozumieæ, jak nie pope³niaæ b³êdów w przysz³o¶ci. Czy ¶wiat móg³by istnieæ bez nauki? Czy potraficie sobie to wyobraziæ?
Fantastyka to jeden z moich ulubionych gatunków literackich. Magiczne stworzenia, nadzwyczajny ¶wiat, nietuzinkowi bohaterowie - od dziecka zaczytujê siê w powie¶ciach mog±cych ukazaæ mi inny, wymy¶lony ¶wiat. Niestety ostatnio fantastyka niezbyt czêsto go¶ci w moich rêkach. W ci±gu ostatniego roku przerzuci³am siê g³ównie na romanse, ale mimo to nie zapominam o gatunku, który ukszta³towa³ moje postrzeganie ¶wiata. Powie¶æ Amy Harmon pt. ,,S³owo i miecz" pozwoli³a mi przenie¶æ siê do tak dawno nie odwiedzanych, magicznych ¶wiatów i przypomnia³a o tym, co takiego wprowadza w moje ¿ycie fantastyka. Niezwykle wci±gaj±ca, niesamowicie skonstruowana, poruszaj±ca serce historia m³odej kobiety, która posiada niebezpieczny dar w³adania s³owami. Autorka stworzy³a ksi±¿kê, której nie mo¿na siê oprzeæ, poniewa¿ przyzywa do siebie czytelnika swoj± magi±. Zapraszam do zapoznania siê z recenzj±!
,,¯ywe bowiem jest s³owo, skuteczne i ostrzejsze ni¿ wszelki miecz obosieczny, przenikaj±ce a¿ do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne os±dziæ pragnienia i my¶li serca."
A gdy Ptaszek wyszepcze S³owa, staæ siê mo¿e wszystko...
,,- To jest ksi±¿ê.
- Ksi±¿ê?
- Tak. Ksi±¿ê Laleczek. Potrafi lataæ.
- Bez skrzyde³?
- Tak. Nie trzeba mieæ skrzyde³, aby lataæ - wyszczebiota³a, powtarzaj±c co¶, co jej kiedy¶ powiedzia³am."
Lady Lark od dziecka posiada³a pewien dar, umiejêtno¶æ niezwykle niebezpieczn±, która w niepowo³anych rêkach mog³aby zniszczyæ ca³y ¶wiat.
Lady Meshara ba³a siê o swoje maleñkie dziecko. Odziedziczona po niej moc, w rêkach kilkuletniej dziewczynki mog³a spowodowaæ nieodwracalne szkody. W kraju, gdzie jakikolwiek przejaw magii by³ surowo karany, obdarowani strzegli swych tajemnic nawet przed najbli¿sz± rodzin±. Niezwykle silna matka ma³ej Lark stara³a siê chroniæ córkê przed niebezpieczeñstwem, które grozi³o jej ze wszystkich stron.
Niestety, pewnego dnia w zamku Lorda Covyna pojawi³ siê okrutny król wraz z kawaleri±. Tajemnice rodziny wysz³y na jaw, a Lady Meshara, aby chroniæ swe dziecko, przyjê³a na siebie gniew w³adcy. Gin±c od bezlitosnego miecza, ostatnim tchem zwi±za³a losy córki z jej ojcem, a dziewczynce kaza³a obiecaæ, ¿e ju¿ nigdy nie u¿yje s³ów - daru mog±cego wp³ywaæ na wolê innych i sprawiaæ, i¿ ka¿da istota ¿ywa czy martwa wype³nia³a rozkazy wypowiadaj±cej czary.
Król dziêki po¶wiêceniu Lady Meshary nie dowiedzia³ siê o umiejêtno¶ciach dziewczynki, a Lark przez wiele lat by³a pilnie strze¿ona przez poddanych ojca, który ba³ siê o swój ¿ywot. W osamotnieniu nie mog±c± porozumiewaæ siê z nikim s³owami, dziewczynka zmienia³a siê w m³od± kobietê pe³n± cierpliwo¶ci, pokory i m±dro¶ci. Lady Lark uwa¿nie obserwowa³a otoczenie, a traktowanie jej jako u³omn± pomog³o zachowaæ dar s³ów w tajemnicy.
Uciekaj±c pewnej nocy do lasu, Lark natrafi³a na rannego or³a. Nie mog±c mu pomóc, postanowi³a ukoiæ jego ból intencjami wysy³anymi do jego serca. Choæ m³oda kobieta nie mog³a mówiæ, to potrafi³a przemawiaæ dusz± do innych stworzeñ. Lark chcia³a pomóc mu przej¶æ do innego ¶wiata, ale zasnê³a, a gdy siê obudzi³a, ¶lad po dostojnym orle zagin±³.
Wracaj±c do domu, przypadkiem wpad³a pod kopyta królewskiego konia, który przywióz³ na swoich barkach m³odego w³adcê Jeru - Tirasa. Król przyjecha³ do Lorda Corvyna, aby przypomnieæ mu o zobowi±zaniach dworu w trakcie wojny z bestialskimi potworami - Volgarami.
Tiras, aby zmusiæ Lorda Corvyna do udzielenia pomocy zbrojnej, postanowi³ zabraæ ze sob± jego jedyn± córkê - niepozorn± Lady Lark.
Lark zostaje wrzucona do ¶wiata, który pe³en jest cierpienia i ¶mierci. Dziewczyna wie, ¿e w³adca Jeru nie ma szans w starciu z potworami. Moc s³ów ros³a w sercu dziewczyny przez wiele lat, ale teraz nadszed³ czas, aby jej u¿yæ. Lark zaczyna pojmowaæ, ¿e dar, którym zosta³a obdarzona, nie jest grzechem, a potê¿n± moc± mog±c± zapewniæ bezpieczeñstwo ludzko¶ci. Obdarowana bêdzie musia³a zdecydowaæ czy nadal ¿yæ w k³amstwie, aby chroniæ swe ¿ycie, czy z³amaæ przysiêgê z³o¿on± matce w chwili jej ¶mierci, i u¿yæ mowy, aby pokonaæ Volgary. Czy dziewczyna zaryzykuje w³asnym ¿yciem i u¿yje swego daru? Jakie sekrety skrywa w³adca Jeru?
Lark wejdzie do ¶wiata, gdzie s³owa mog± pokonaæ nawet ¶mieræ...
,,Zachwia³am siê i opar³am o niego, niezdolna do pohamowania siê. A potem opad³am na pod³ogê. Zimne kamienie niemo¿liwie g³adko przywiera³y do policzka. D³onie same oderwa³y siê od królewskiego cia³a i wch³onê³a mnie ciemno¶æ, która wyp³uka³a wszelk± ¶wiadomo¶æ."
,,S³owo i miecz" to niezwykle pasjonuj±ca powie¶æ opowiadaj±ca o losach Lady Lark - m³odej kobiety posiadaj±cej dar s³ów, który pozwala jej przejmowaæ kontrolê nad ka¿d± rzecz±, jak i istot± ¿yw±. Amy Harmon ukazuje czytelnikowi zapieraj±cy dech w piersiach ¶wiat, pe³en okrutnych bestii, dworskich intryg i niebezpiecznej mocy, o której nikt nie powinien móc siê dowiedzieæ, poniewa¿ jej posiadacz od razu skazany bêdzie na ¶mieræ. Historia Lark pokazuje, jak walczyæ z w³asnymi granicami, które zwykle tak trudno przekroczyæ. Fascynuj±ca, trzymaj±ca w napiêciu do ostatniej strony, uwodzicielska pozycja, która zabierze was do magicznego ¶wiata, w którym czekaæ na was bêd± niezapomniane przygody i nieszablonowi bohaterowie pe³ni ikry oraz skrywaj±cy wiele tajemnic, czekaj±cych a¿ je odkryjecie. M³oda Lady Lark zauroczy was swoj± opowie¶æ, przejmie kontrolê nad waszym sercem dziêki niezwyk³ym s³owom i uka¿e okrutne oblicze wojny, która zawsze zabiera ze sob± ofiary. Amy Harmon wykreowa³a wyj±tkowy, ba¶niowy ¶wiat, w którym magia istnieje, a obdarzeni ni± ludzie traktowani s± jako s³ugi szatana. Lark stanie przed najwiêkszym wyzwaniem w ¿yciu, gdy przyjdzie jej zmierzyæ siê z Volgarami oraz mi³o¶ci± do mê¿czyzny, którego powinna nienawidziæ. Czy uda jej siê przetrwaæ? A mo¿e zginie z rêki tego, którego kocha³a?
,,Wch³oñ ma, córko, wch³oñ, jedyna, s³owa, które chc± wyp³ywaæ. Ukryj je g³êboko w duszy, nim dojrzej±, ich nie ruszaj. Zamknij siê na moc ci dan±, niech nie lecz± i nie rani±. Nawet je¶li bêdzie trzeba, nie ku¶ piek³a ani nieba. Ucz siê, a¿ siê nie rozwiniesz. Zamilcz, córko, a prze¿yjesz."
,,S³owo i miecz" zabierze was do nies³ychanie czarownego ¶wiata pe³nego tajemnic oraz pradawnych darów, zachwyci wykreowanym przez autorkê otoczeniem, skradnie serce oraz zapewni wiele niezapomnianych momentów. Amy Harmon swoim kunsztem pisarskim zaczarowuje czytelnika i sprawia, i¿ staje siê on mi³o¶nikiem wszystkich wypisanych przez ni± s³ów. Zachwycaj±ca, wci±gaj±ca, urokliwa pozycja o tym, jak przekraczaæ w³asne granice i wyzwalaæ drzemi±c± w samym rdzeniu duszy moc. Polecam!
My¶la³em, ¿e bêdzie naprawdê s³abe ale jak ju¿ mam na pó³ce to sprawdzê. I o dziwo wci±gn±³em siê i by³o ciekawe, choæ oczekujê po literaturze fantasy chyba czego¶ innego. By³o okej.
A gdy Ptaszek wyszepcze S³owa, staæ siê mo¿e wszystko…
Siêgnê³am po fantastykê m³odzie¿ow±, poniewa¿ moj± uwagê przyku³ tytu³ powie¶æ Amy Harmon – S³owo i miecz. W³a¶ciwie by³o to jedno s³owo – S£OWO. Interesuje mnie ono od dawna pod wieloma wzglêdami, np. czym jest ono dla autora. Chcia³am poznaæ wersjê amerykañskiej autorki, dlatego przenios³am siê w ¶wiat fantastyki, do królestwa Jeru.
Moja matka potrafi³a mówiæ. By³a Powiadaczk±, a jej s³owa mia³y w sobie magiê. Gdy je wypowiada³a, o¿ywa³y. Stawa³y siê rzeczywisto¶ci±. Prawd±. (s. 15)
Dar U¯YWANIA S£ÓW po lady Mesharze z Corvyn odziedziczy³a jej córka Lark. By³o to b³ogos³awieñstwo i przekleñstwo zarazem, bardzo niebezpieczny sekret, bowiem w królestwie Jeru magia, nawet ta najszlachetniejsza, by³a grzechem karanym ¶mierci±. Z tego powodu matka chroni³a sw± córkê ze wszystkich si³, a jej dar utrzymywa³a w tajemnicy nawet przed mê¿em. Pewnego dnia w czasie odwiedzin króla przypadkiem prawda wysz³a na jaw. Lady Meshara zginê³a od miecza króla. W ostatnim tchnieniu u¿y³a S£ÓW, zabra³a córce g³os, by nikomu nie zrobi³a krzywdy. Tak zapewni³a córce ochronê i zwi±za³a jej losy z losem ojca lorda Craiga.
Ja zawsze taka by³am – s³ysza³am s³owa, których nikt nie wypowiada³. (s. 62)
Od ¶mierci matki wokó³ Lark s³owa t³oczy³y siê bezg³o¶nie. By³a samotna z tysi±cami S£ÓW. Dziewczyna wszystko s³ysza³a, lecz nie mówi³a, porozumiewa³a siê gestami. Nie umia³a czytaæ i pisaæ, gdy¿ ojciec siê na to nie zgodzi³. Ba³ siê daæ córce S£OWA w jakiejkolwiek postaci, bo wiedzia³, czym to dla niego grozi. Dlatego te¿ m³oda lady by³a pilnie strze¿ona jak ptak zamkniêty w z³otej klatce. Lecz i zza z³otych krat mo¿na siê wiele nauczyæ. Lark uwa¿nie s³ucha³a tego, co mówi± ludzie. Rozwija³a w sobie takie cechy jak: m±dro¶æ, bystro¶æ, cierpliwo¶æ, ostro¿no¶æ. Pilnie obserwowa³a, co siê dzieje w posiad³o¶ci ojca i w ca³ym królestwie Jeru.
Królu Tirasie! Volgary nadci±gaj± od ty³u. Setki Volgarów. (s. 35)
W królestwie Jeru pojawiaj± siê skrzydlate bestie Volgary – ptakoludzie o twardej skórze i z olbrzymimi skrzyd³ami. S± bezlitosne. Zabijaj± ka¿dego, by wyssaæ z niego krew i ¿ycie. Nie wiadomo, sk±d s±, kto je stworzy³. Wiadomo jedno – s± ¶miertelnie niebezpieczne i nie ma na nie skutecznej broni. Trwa wojna miêdzy lud¼mi a Volgarami. W jednym z pierwszych staræ z bestiami Lark niechc±cy wziê³a udzia³…
Wkroczy³ do mojego ¿ycia i uwolni³ moje s³owa. (s. 148)
W ciszy zamkniêtej komnaty w królewskim zamku lady Lark z Corvyn uczy siê S£ÓW. Jej nauczycielem jest sam król Trias, z którym porozumiewa siê za pomoc± my¶li. M³oda kobieta jest piln± uczennic±, zdeterminowan±, pragn±c± wiedzy, dlatego te¿ odkrywa i poch³ania S£OWA, rozszyfrowuje je. Chce umieæ mówiæ choæby na papierze, chce je odzyskaæ. Z czasem Lark staje siê coraz silniejsza. Zaczyna rozumieæ, ¿e nie mo¿e ukrywaæ swych mocy w nieskoñczono¶æ, ¿e jest potrzebna nie tylko królowi, ale ca³emu królestwu Jeru…
Nie jestem mieczem! […] Nie jestem broni±. Nie chcê byæ broni±! (s. 144)
Lark jest m³oda, niepewna siebie i swego daru. Ma wiele w±tpliwo¶ci. Do koñca nie wie, nie zdaje sobie sprawy, jaka moc w niej drzemie, co potrafi± zrobiæ, czego dokonaæ wypowiedziane przez ni± w my¶lach S£OWA. Jako kobieta chce pokoju i spokoju, lecz musi siê zmagaæ z tajemnic± króla, z buntem niektórych lordów, z oburzonym ojcem i… Volgarami, bo jej S£OWA to potê¿na broñ w walce z tymi bestiami, choæ nikt nie wie, jak bardzo potê¿na. S³owa normalnego cz³owieka potrafi± raniæ, a co dopiero s³owa Powiadaczki. Ponadto Lark musi te¿ ukrywaæ tajemnice wielu jeruwiañczyków, którzy s± Obdarzonymi.
D±¿yli do ca³kowitego wyeliminowania z populacji ludzi z darami, aby wykorzeniæ potêgê s³owa. (s. 15)
W królestwie Tirasa od czasów jego ojca akceptowalne by³y tylko wyuczone umiejêtno¶ci, za¶ mistyczne dary ju¿ nie. Zwykli ludzie poluj± na Obdarzonych: Prz±dki, Uzdrowicieli, Zmieniaczy, Powiadaczy. Zabijaj± ich lub przyprowadzaj± na procesy. Ka¿dy Obdarzony ma inn± moc, ale ¿aden z nich nie umia³ u¿ywaæ S£ÓW w taki sposób jak lady Lark z Corvyn. Magia, któr± stworzy³a w swej powie¶ci autorka, jednocze¶nie zachwyca darami Obdarzonych, bo kto by nie chcia³ zamieniaæ s³omy w z³ote nitki lub uzdrawiaæ za pomoc± dotyku, a z drugiej strony przera¿a bestialstwem i ilo¶ci± Volgarów. Ale s± te¿ pozytywne postacie fantastyczne, jak choæby troll Boojohni – przyjaciel, ochroniarz i powiernik lady.
Skoro potrafiê dzier¿yæ s³owa, nie wydaj±c d¼wiêków, do czego by³abym zdolna, gdyby zosta³y uwolnione? Sama siebie przera¿am, Tirasie. (s. 196)
Ksi±¿ka S³owo i miecz to fantastyka m³odzie¿owa, lecz ja siê w niej doskonale odnalaz³am. M³odzi bohaterowie opl±tani czarami i magicznymi S£OWAMI, po³±czeni mi³o¶ci± musz± stawiæ czo³a wielu przeciwno¶ciom losu; dzielni rycerze i krwawe bestie, zwykli ludzie i Obdarzeni, codzienno¶æ i osobiste tajemnice – to wszystko mnie zauroczy³o. Do tego dobrze nakre¶lona fabu³a, akcja z zaskakuj±cymi zwrotami, ciekawi bohaterowie, burza uczuæ i S£OWA nios±ce ró¿ne tre¶ci i moce!
Potê¿niejsze ni¿ miecz. (s. 134)
Bo w ¶wiecie ba¶ni Amy Harmon, gdzie dobro walczy ze z³em na ró¿nych p³aszczyznach, gdzie magia ukrywa siê przed rzeczywisto¶ci±, gdzie ludzie maj± swoje sekrety – najwa¿niejsze s± S£OWA. Autorka stworzy³a w swej wyobra¼ni wspania³y fantastyczny ¶wiat królestwa Jeru i przela³a go na papier, aby ukazaæ czytelnikowi, jak wa¿ne w naszym codziennym ¿yciu s± S£OWA, ka¿de wypowiadane przez nas S£OWO. To dziêki jeruwiañczykom czytelnik uzmys³awia sobie, jak dobieraæ i wa¿yæ s³owa, jak uj±æ co¶ w s³owa, jak liczyæ siê ze s³owami i nie rzucaæ ich na wiatr, jak± ukryt± moc ma ka¿de przez nas wypowiedziane S£OWO.
Prawdziw± miar± cz³owieczeñstwa jest to, co dana osoba zrobi ze swoimi darami. (s. 285)
Wraz z Lark i Tirasem odkryjcie moce i tajemnice mieszkañców Jeru, pokonajcie ich wrogów, lecz przede wszystkim odkryjcie i zrozumcie, jak± moc maj± S£OWA, Wasze S£OWA. Te wypowiadane normalnie, ze szczê¶cia, w z³o¶ci czy w gniewie. Bo to one s± najwa¿niejsze. To jest dar ludzi, których ich odró¿nia od zwierz±t.
Amy Harmon Bestsellerowa pisarka „New York Timesa” Znaleziono go w koszu na pranie w pralni Quick Wash. Mia³ zaledwie kilka godzin i by³...
Autorka bestsellerów New York Timesa przychodzi z zapieraj±c± dech w piersiach powie¶ci± fantasy o przeklêtym królestwie, walcz±cych klanach i nieoczekiwanym...
Przeczytane:2019-09-04, Ocena: 6, Przeczyta³am, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba ksi±¿ek w 2019 roku, 52 ksi±¿ki 2019, 26 ksi±¿ek 2019, 12 ksi±¿ek 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
Kiedy dowiedzia³am siê, ¿e kolejna ksi±¿ka Amy Harmon zostanie wydana w Polsce, by³am zachwycona i nie mog³am doczekaæ siê premiery. A jaka rado¶æ we mnie pojawi³a siê, gdy zaproponowano mi patronat nad jej powie¶ci±, co¶ niesamowitego! Cudowne uczucie, gdy ksi±¿ka ulubionej autorki nosi na sobie moje logo. I to wspania³e wnêtrze, które w sobie nosi, po prostu bajka.
Historia Lark i Tirasa zaczyna siê w momencie, gdy poznaj± siê jako dzieci. Nie¶wiadomi swojej przysz³o¶ci jako niewinne dzieci s± ¶wiadkami okropnych rzeczy. Ale to w³a¶nie te z³e czyny postanowi³y ich zwi±zaæ. Jednak czy dziewczyna, która nie potrafi mówiæ, mo¿e porozumieæ siê z bezwzglêdnym w³adc±? Co przyniesie taka mieszanka wybuchowa?
Historia, któr± zaserwowa³a nam Amy Harmon, poch³onê³a mnie w pe³ni od pocz±tku, a¿ do koñca. Nie potrafi³am od³o¿yæ ksi±¿ki nawet na moment, tak do niej ci±gnê³o mnie. Chcia³am wiêcej i wiêcej, pragnê³am poznawaæ kolejne losy bohaterów, odkrywaæ tajemniczy i nieznany zak±tek.
Wykreowany ¶wiat jest niesamowity i wyj±tkowy, taki którego jeszcze nigdy nie by³o. Magiczna nutka, która utrzymuje siê podczas czytania powie¶ci, nadaje jej s³odyczy i jest rozkosz± dla czytelnika.
Podczas czytania tak naprawdê nigdy nie wiemy co siê wydarzy, nic nie jest do przewidzenia. Ka¿da kolejna strona to nowe niewiadome. I to jest w³a¶nie piêkne w tej powie¶ci, brak twardo utartych schematów. Nie twierdzê, ¿e nie ma ich ca³kowicie, bo wiadomo, ¿e w ka¿dej ksi±¿ce jakie¶ s±, jednak przy tych najwa¿niejszych wydarzeniach jest ich brak i za to ceniê sobie tê ksi±¿kê.
W ca³ej historii nie brakuje zaskakuj±cych zwrotów akcji, a i samej akcji jest bardzo du¿o. Fabu³a jest bardzo mocno zró¿nicowana i dziêki temu nie mo¿na siê nudziæ.
Bohaterowie równie¿ s± kolorowo i bujnie wykreowani pod wzglêdem charakteru. Ka¿dy z nich ma swój w³asny i wyrazisty sposób bycia, a dziêki temu powie¶æ jest tak bardzo realna. Uwielbiam, gdy bohaterzy w ksi±¿kach nie s± cieniami, a maj± w sobie wyra¼ny ogieñ.
"S³owo i miecz" to kolejna ksi±¿ka Amy Harmon, która porwa³a moje serce. Nie zawiod³am siê na niej, tak jak zawsze to bywa z jej twórczo¶ci± i jestem zachwycona, i¿ mia³am przyjemno¶æ poznaæ jej kolejne dzie³o. Zachêcam wiêc Was do siêgniêcia po ksi±¿kê i gwarantujê, ¿e nie zawiedziecie siê podczas czytania jej. Jest naprawdê niesamowita i nie mo¿na przej¶æ obok niej obojêtnie.