Siostry

Ocena: 5.32 (25 g³osów)
Inne wydania:

M³oda kobieta, Agata Niemirska chce poznaæ prawdê o swojej przesz³o¶ci. Dostaje zawiadomienie o ¶mierci matki, której nigdy nie zna³a. Razem z przyrodni± siostr±, Daniel±, jedzie wiêc do Zmys³owa, maleñkiego miasteczka w górach, by znale¼æ odpowied¼ na pytania, które drêczy³y j± ca³e ¿ycie.

Nic nie jest jednak tak proste jak mo¿e siê wydawaæ na pierwszy rzut oka. Pytania nie maj± ³atwych odpowiedzi, podobnie jak ¿ycie, które nie uk³ada siê wed³ug naszych planów.

W Zmys³owie czeka na Agatê dziewiêcioletnia dziewczynka, Tosia, jej druga przyrodnia siostra, o której istnieniu dziewczyna nie mia³a pojêcia. Kto jest jej ojcem? Dlaczego matka ukrywa³a jego to¿samo¶æ? Miasteczko zatrzyma Agatê i Danielê na d³u¿ej, zmuszaj±c, by nie tylko przyjrza³y siê przesz³o¶ci i jej zagadkom, ale i w³asnemu ¿yciu. Otocz± ich ludzie - dobrzy, ale te¿ i ci mniej ¿yczliwi, pojawi± siê wierni przyjaciele, ale i wrogowie. Niemirska zyska oddanych sojuszników - miejscowego weterynarza-dziwaka, Jerzego Wilka i Juliê Kovacs - Wêgierkê, która zwi±za³a swój los z Polsk±.

Siostry wp³yn± na ¿ycie wielu osób, zmieniaj±c ich w zaskakuj±cy sposób. Gdzie¶ w tle zamajaczy wielkie uczucie. Mi³o¶æ pomimo wszystko i bez pytañ ,,dlaczego?".

Niech zatem uwiedzie Was magia ma³ego miasteczka w górach, po³o¿onego w¶ród lasów i pachn±cych kwiatami ³±k.

Czary codzienno¶ci - one odmieni± losy sióstr, pozosta³ych mieszkañców Zmys³owa, a mo¿e odmieni± i nas...

Informacje dodatkowe o Siostry:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-05-04
ISBN: 9788381958967

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

wiêcej

Kup ksi±¿kê Siostry

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Siostry - opinie o ksi±¿ce

„Siostry” to pierwszy tom z serii „Czary codzienno¶ci”.

G³ówna bohaterka, Agata Niemirska, wyrusza do Zmys³owa na pogrzeb swojej matki, która opu¶ci³a dziewczynê, gdy ta by³a dzieckiem. Agacie towarzyszy jej przyrodnia siostra Daniela. Dziewczyna jad±c do Zmys³owa ma nadziejê, ¿e dowie siê, dlaczego cale ¿ycie ¿y³a bez matki, co takiego zrobi³a, ¿e matka postanowi³a j± zostawiæ i nie uczestniczyæ w jej wychowaniu. Jednak na miejscu okazuje siê, ¿e na dziewczynê oprócz odpowiedzi na nurtuj±ce pytania, czeka dziewiêcioletnia Tosia, jej przyrodnia siostra.

Idealna lektura na d³ugie, letnie wieczory. Fabu³a wci±ga od samego pocz±tku. Razem z bohaterami prze¿ywamy ich rozterki, smutki, ale równie¿ chwile rado¶ci. Pojawi siê równie¿ nieoczekiwane uczucie. Ta ksi±¿ka pokazuje jak silna potrafi byæ siostrzana wiê¼. Nie zabraknie równie¿ czarnych charakterów, ale ze wszystkim i z ka¿dym mo¿na sobie poradziæ, gdy wokó³ siebie mamy ¿yczliwych ludzi oraz rodzinê, która jest dla nas ogromnym wsparciem.

Trzy siostry przyrodnie - 2 ³±czy ojciec a 2 - matka. Urokliwe miejsce - miasteczko w górach, z typowym klimatem, gdzie wszyscy o wszystkich wszystko wiedz± a jednocze¶nie zawsze mo¿na liczyæ na pomoc w trudnych sytuacjach. Tajemnice, zauroczenia, zranione dusze. To wszystko mo¿na znale¼æ w I tomie Czarów codzienno¶ci.

Ju¿ nie mogê doczekaæ siê na kolejny tom.

Zawi³e losy sióstr Niemirskich w bajkowym pejza¿u ma³ej górskiej mie¶ciny Zmys³ów.Agata Niemirska wychowywana przez ojca praktycznie nie zna³a swojej matki Ady,gdy pewnego dnia otrzymuje wiadomo¶æ o jej ¶mierci,musi porzuciæ na jaki¶ czas pracê w korporacji i zmierzyæ siê z demonami przesz³o¶ci.Po przybyciu do malowniczego Zmys³owa dowiaduje siê ¿e ma przyrodni± siostrê Tosiê,,,,
Idealna ksi±¿ka do czytania po mocnym thrillerze psychologicznym. Pe³na ciep³a i siostrzanego wsparcia historia Agaty, Danieli i Tosi, które buduj± wspóln± przysz³o¶æ. Agata odkrywa tajemnice matki, artystki, która porzuci³a j± w dzieciñstwie i wraz z siostrami zamieszkuje w ma³ej, sielankowej miejscowo¶ci, jednocze¶nie stara siê odnale¼æ ojca Tosi. Siostry szybko zyskuj± sympatiê mieszkañców, nawi±zuj±c nowe przyja¼nie i rozszerzaj±c dzia³alno¶æ ma³ego kiosku po zmar³ej matce Agaty i Tosi. Moj± ulubion± postaci± jest Daniela, ¶rednia z sióstr, zmagaj±ca siê z nadwag±, sympatyczna i podchodz±ca rozs±dnie do ka¿dego problemu. Pasjonatka jêzyków obcych, aktualnie t³umaczka ksi±¿ki, która uwielbia gotowaæ i wreszcie stara siê pozbyæ nadprogramowych kilogramów. ¦wietne rozpoczêcie serii "Czary Codzienno¶ci" - historia sióstr poch³onê³a mnie od samego pocz±tku i ju¿ nie mogê siê doczekaæ drugiego tomu. Naprawdê dobra powie¶æ obyczajowa z jak¿e romantycznie nastrajaj±c± ok³adk±.
Avatar u¿ytkownika - atena
atena
Przeczytane:2016-08-01,
To powie¶æ o trzech przyrodnich siostrach. Agata ma z Daniel± wspólnego ojca, natomiast z Tosi± - matkê (która zostawi³a j± gdy by³a dzieckiem). Ich losy po³±cz± siê w Zmys³owie, ma³ej, górskiej wiosce. Chc±c stworzyæ namiastkê prawdziwej rodziny musz± dokonaæ wielu wyborów, zrezygnowaæ z wielu rzeczy, zawalczyæ o swoje szczê¶cie (jak to w ¿yciu). Czekam na dalsze losy
Otaczaj± nas uroki codzienno¶ci, drobne sprawy, których najczê¶ciej nie dostrzegamy pêdz±c przez ¿ycie. Czy na co dzieñ czujecie smak twaro¿ku ze szczypiorkiem zerwanym prosto z ogrodu, herbatê z bzów, s³odycz lemoniady, a czy czujecie zapach ³±k... Wystarczy siê tylko rozejrzeæ, smakowaæ i wdychaæ te cudowno¶ci. Autorka sprawnie opisuje rozterki, dylematy, têsknoty, rado¶ci i d±¿enie do rozwi±zywania problemów trzech sióstr. Obserwujemy zmagania siê z konsekwencjami braku matki w dzieciñstwie. Widzimy te¿ wp³yw kompleksów na ¿ycie, które utrudniaj± wiarê w siebie i w³asn± kobieco¶æ. Bohaterowie wykreowani s± bardzo realnie i ka¿dy z nich jest inny - mamy do czynienia z ca³± gam± charakterów. By³am bardzo zaskoczona obecno¶ci± osób niepe³nosprawnych, zw³aszcza Kinga podbi³a moje serce. Zachwyci³y mnie stworzone przez autorkê zapieraj±ce dech w piersiach opisy przyrody, i ca³a ta feeria barw, zapachów... co¶ niesamowitego. Autorka po prostu bawi siê s³owem. To ciep³a, urocza, klimatyczna, magiczna, pe³na humoru, chwytaj±ca za serce ksi±¿ka o poszukiwaniu w³asnych korzeni, niezwyk³ej sile mi³o¶ci i wybaczaniu. A tak¿e o trudnych ¿yciowych wyborach, d±¿eniu do wytyczonego celu, szukaniu szczê¶cia, chocia¿ nie zawsze jest to takie ³atwe, bo niejednokrotnie z wielu rzeczy czasem trzeba zrezygnowaæ. Pani Agnieszce uda³o siê sprawiæ, ¿e nawet nie zauwa¿y³am kiedy oderwa³am siê od rzeczywisto¶ci i znalaz³am na chwilê w s³onecznym Zmys³owie. Tak zwyczajnie zosta³am oczarowana, wprowadzona w inny ¶wiat, w inny wymiar... choæ to wci±¿ ta sama rzeczywisto¶æ. T± ksi±¿ka trzeba siê po prostu niespiesznie delektowaæ...
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2016-07-08,
Siostry to cudowna ksi±¿ka Agnieszki Krawczyk,pierwsza tej autorki,któr± czyta³am.Agata Niemirska jest niezale¿n± ,nowoczesn± kobiet± Jedzie na pogrzeb matki,do miejscowo¶ci Zmys³ów .I w³a¶nie w tej ma³ej mie¶cinie,klimatycznej i cudownej powoli dowiaduje siê prawdy o sobie,matce i ¿yciu.Mieszka tam ze swoj± siostr±,uk³ada ¿ycie na nowo.Opisy Zmys³owa s± tak cudowne ,¿e chêtnie bym tam zamieszka³a.Ksi±¿ka przeros³a moje naj¶mielsze oczekiwania.
Avatar u¿ytkownika - leonia
leonia
Przeczytane:2016-04-14,
Klimatyczna, ciep³a powie¶æ o tym, co w ¿yciu wa¿ne. O tym jak niewiele czasem trzeba, ¿eby odnale¼æ swoje miejsce w ¿yciu i ustaliæ, które priorytety s± dla nas wa¿ne. Jak pomimo w³asnych problemów mo¿na uporaæ siê z w³asnymi lêkami. Polecam
Avatar u¿ytkownika - ejotek
ejotek
Przeczytane:2016-03-03,
Powie¶æ ca³kowicie spe³ni³a moje oczekiwania. Jest dok³adnie taka, jak± sobie wyobra¿a³am - ¶wietna i wci±gaj±ca fabu³a, która mimo koñca kolejnych rozdzia³ów i przymusu od³o¿enia jej w celu wykonywania ¿yciowych obowi±zków, nie pozwala³a o sobie zapomnieæ. Akcja toczy siê powolutku, ale akurat w tym przypadku zupe³nie mi to nie przeszkadza³o, bowiem nad g³owami bohaterek (a tym samym nad moj±) wci±¿ wisia³y niedomówienia, k³amstwa i tajemnice, które nie dawa³y o sobie zapomnieæ. Przepiêkne opisy, które dla mnie s± ju¿ znakiem rozpoznawczym Agnieszki Krawczyk (od kiedy to ja lubiê opisy?? Hmmm... od czasu "Doliny mgie³ i ró¿" :)), przenios³y mnie wprost do Zmys³owa. Ubrane w s³owa smaki, zapachy czy widoki a¿ staj± siê namacalne i odczuwalne, mimo ¿e to "tylko" literatura. Maj±c za oknem wci±¿ padaj±cy deszcz z rozkosz± przenosi³am siê na wakacyjn± ukwiecon± ³±kê, do ogródka warzywnego z zieleni±cymi siê sa³at± i szczypiorkiem czy na taras Willi Julia, gdzie popija³am PRL-owsk± oran¿adê siedz±c na nietypowych meblach (w zimne wieczory owijaj±c siê syrenim pledem). Ja to po prostu czu³am, ja tam by³am! Komu polecam ksi±¿kê? Wielbicielkom wspomnianej serii "Magiczne miejsce", bo Zmys³ów jest kolejnym piêknie opisanym zak±tkiem z ciekawymi mieszkañcami. Zachwycone bêd± równie¿ czytelniczki lubuj±ce siê w polskich obyczajówkach, a tak¿e Ci którzy czuj± ksi±¿kê podczas czytania wszystkimi zmys³ami, którzy przenosz± siê do ¿ycia bohaterów i wnikaj± w fabu³ê. Je¶li nie zawiedli¶cie siê na polecanych przeze mnie obyczajówkach i chcecie przenie¶æ siê do ¶wiata opisanego w piêkny sposób, bo to cecha charakterystyczna autorki to serdecznie polecam "Siostry". ca³o¶æ recenzji: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2016/03/agnieszka-krawczyk-siostry-recenzja.html
Avatar u¿ytkownika - hajduczek
hajduczek
Przeczytane:2022-09-17, Ocena: 3, Przeczyta³am,

Oj, bardzo bajkowe te ¿ycie w Zmys³owie (jak zreszt± sama nazwa miejscowo¶ci sugeruje, ¿e to zmyslona historia), jak to szybciutko mieszkañcy zaakceptowali nowe osoby i ka¿dy taki chêtny do pomocy. I jak szybko Tosia przesta³a p³akaæ po matce!

Avatar u¿ytkownika - Mamut
Mamut
Przeczytane:2022-08-14, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Zmys³owo to ma³e miasteczko, jak ka¿de ma swoje wady i zalety. Jest tu jednak wiele dobra, mieszkaj± niemal sami ¿yczliwi ludzie. Jedynie ¿ona burmistrza i pani Borkowska s± do¶æ niesympatyczne. Czuje jednak, ¿e Borkowska drugim tomie bêdzie  bardziej przyjazna... Natomiast przyznaæ muszê ¿e sama chcia³abym zamieszkaæ w takim miejscu,jak Zmys³owo. Tu mo¿na liczyæ na wsparcie s±siadów:)

Niew±tpliwie ka¿dy z nas potrzebuje czasami chwili zapomnienia z lektur± obyczajow±- lekk±, serdeczn± oraz dodaj±c± nam otuchy i wiary w lepsze i piêkniejsze dni.

Mi tego rodzaju azyl zapewni³a tym razem pierwsza czê¶æ cyklu ,, Czary codzienno¶ci" Agnieszki Krawczyk.

Ju¿ na wstêpie ilustracja z ok³adki przenosi nas na ³ono natury, a subtelne barwy i ¶wiat³ocienie dzia³aj± koj±co sprawiaj±c, ¿e otula nas b³ogi spokój oraz harmonia.

Agata Niemirska, prosto z bezdusznych pomieszczeñ korporacji oraz swojego minimalistycznego, nowoczesnego mieszkania trafia do niewielkiego, podgórskiego miasteczka.

A trafia tam z powodu pogrzebu swojej mamy, której nigdy nie zna³a, poniewa¿ kobieta opu¶ci³a j± we wczesnym dzieciñstwie.

Opiek± otoczy³ j± ojciec oraz jego nowa partnerka, a z czasem kolejn± wa¿n±, wspieraj±ca j± osobê zyska³a w przyrodniej siostrze Danieli.

To w³a¶nie z ni± wyrusza do malowniczego Zmys³owa, by odkrywaæ tajemnice przesz³o¶ci oraz zrozumieæ, dlaczego w dzieciñstwie porzuci³a j± najwa¿niejsza w ¿yciu osoba.

Sam styl nie do koñca mnie oczarowa³, natomiast moje uznanie zyska³y piêkne opisy przyrody, barw, ¶wiate³, zapachów, które przenosz± nas w te spokojne, pe³ne harmonii miejsca, a przecie¿ g³ównie na takie b³ogie chwile liczymy siêgaj±c po tego typu literaturê.

Cel osi±gniêty.

Avatar u¿ytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2019-10-11, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Patchworkowe siostry i du¿o du¿o prostej dobroci, która ma ogromn± pozytywn± moc.

Avatar u¿ytkownika - wages
wages
Przeczytane:2019-09-10, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Zauroczy³a mnie kolejna seria obyczajowych historii, tym razem pani Krawczyk. "Siostry" to, jak¿eby inaczej, opowie¶æ o trzech siostrach - Agata, Daniela i Tosia - mieszkaj± w ma³ym miasteczku i w piêknym, sielskim otoczeniu staraj± siê zbudowaæ co¶ nowego, podtrzymaæ co¶ starego i nie zgubiæ siebie w nat³oku nowych prze¿yæ i emocji! Szereg przeró¿nych bohaterów, ¿ycie codzienne pokazane w nienu¿±cy sposób, dobrze rokuj±ca historia.... có¿ - polecam! A sama siêgam po drugi tom... :)

Inne ksi±¿ki autora
W¶ród burz
Agnieszka Krawczyk0
Ok³adka ksi±zki - W¶ród burz

W ostatnich miesi±cach poprzedzaj±cych wojnê, ¶wiat Ady Nirskiej, gwiazdy warszawskich rewii, wci±¿ wygl±da tak, jakby nie nadci±ga³a burza. Panuje beztroska...

Ogród ksiê¿ycowy
Agnieszka Krawczyk0
Ok³adka ksi±zki - Ogród ksiê¿ycowy

Historia o mi³o¶ci, dawnych b³êdach i o wybaczaniu. W dolinie mgie³ i ró¿ zaczyna siê wiosna. Pisarka, Sabina Po³udniewska, koñczy remontowaæ stary dom...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora