Sekrety Pani Profesor

Bohaterami powieści są Uczeni i Nauka. Olśnienia, odkrycia i popularyzacja wiedzy o historii, zabytkach i przyrodzie Warmii i Mazur stają się sensem  życia młodych naukowców przez wiele lat. Ambitni, pracowici z wiarą we  własne siły, ze skłonnością do ryzyka osiągają bardzo szybko sukcesy i  stopnie naukowe  -  od doktora do profesora. Szóstka przyjaciół prowadzi  pracowite i barwne życie nad Jeziorem Mamry. Przeżywają krótkotwałe  romanse, niespełnione uczucia, rzadko trwałe związki, tworzą bogactwo  kolorowych postaci.  Łamią stereotyp nudnego lub nieprzystępnego uczonego. Bo dla nich nauka  to poezja płynąca z bogatej wyobrażni i wytrwałości.  Zwłaszcza główna bohaterka piękna i utalentowana Sara Maria żyje niezwykle intensywnie i barwnie, jej przyjaciele opisują ten fenomen jako ,,naukowe i erotyczne odkrycia", odwołując się do psychologii twórczości. Miłość, ambicje, zazdrość, intrygi niemal kryminalne zagrażają ich przyjażni a tym samym ,,naukowej misji mazurskiej". Jednak pasja do nauki pokonuje  ich słabości i akceptują, że niektórzy potrzebują do pracy twórczej niemal  klasztornej ciszy, samotności, inni wielkich namiętności, erotycznych przeżyć  lub stałego związku.  Jednak po pionierskim okresie niektórzy z nich opuszczają Mazury i sięgają  w stolicy po władze lub politykę. Ale ich młodzieńcza przyjazń przetrwa,  u wielu do końca życia.

Autorka jest profesorem akademickim, pracowała na Uniwersytecie Warszawskim i w Instytucie Botaniki Polskiej Akademii Nauk.Wieloma doświadczeniami pracy twórczej, pasją naukową ,trwałymi przyjażniami i zauroczeniem Krainą Wielkich Jezior obdarzyła bohaterów powieści.

Informacje dodatkowe o Sekrety Pani Profesor:

Wydawnictwo: PWN