Rodzeństwo. Jak wspierać relacje swoich dzieci?

Inne wydania:

Im więcej dzieci w rodzinie, tym więcej radości, ale i hałasu, skomplikowanych sytuacji oraz wyzwań. Jak poukładać relacje, aby każdy czuł się ważny i potrzebny? Co wspiera więzi między dziećmi, a co je narusza? Po co dzieciom konflikty i jak im w nich towarzyszyć?

Małgorzata Stańczyk, psycholog i dziennikarka, propagatorka Rodzicielstwa Bliskości, mama trójki dzieci, w swojej książce pomaga przeprowadzić całą rodzinę przez niełatwą czasem sytuację pojawienia się w rodzinie kolejnego dziecka.

Napisana z szacunkiem dla odmienności każdego członka rodziny książka pokazuje, jak wzmacniać każde z dzieci tak, aby miało przestrzeń na własny rozwój. Autorka nie zapomina również o rodzicach, pokazując im, jak mogą zadbać o siebie, aby mogli być oparciem dla swoich dzieci i czerpać satysfakcję z rodzicielstwa. Uspokaja w obliczu niepokojów i pomaga nabrać zaufania do swoich rodzicielskich kompetencji.

Informacje dodatkowe o Rodzeństwo. Jak wspierać relacje swoich dzieci?:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2019-10-23
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-66329-14-0

Kup książkę Rodzeństwo. Jak wspierać relacje swoich dzieci?

Rodzeństwo. Jak wspierać relacje swoich dzieci? - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-06-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Nie jest łatwo być mamą dwójki. Ba! Nie było mi łatwo nawet z jednym dzieckiem a tu niedługo pojawi się na świecie kolejne.    Niestety nie możemy przewidzieć jaki egzemplarz nam się trafi, czy dziecko cichutkie i spokojne, rozważne, czy może istny żywioł, z mocnym temperamentem.    Jedno jest pewne - będzie jeszcze więcej chaosu, hałasu, różnych pomysłów na zabawę akurat teraz, w tym samym czasie i ... na pewno jeszcze więcej kłótni.   Dlatego też z ciekawością sięgnęłam po książkę Małgorzaty Stańczyk "Rodzeństwo. Jak wspierać relacje swoich dzieci". Jest to książka napisana w duchu rodzicielstwa bliskości. Choć wiele z poruszanych zagadnień i proponowanych rozwiązań było mi znanych (w teorii, bo z praktyką przyznaję, że bywa różnie...) to znalazłam tu też kilka nowości i wyciągnęłam coś dla siebie.   To, co najbardziej mi utkwiło w głowie to uświadomienie, że odpowiadamy tak naprawdę tylko za własne relacje z drugą osobą. Nie możemy wziąć odpowiedzialności za relacje drugiego rodzica z dzieckiem czy dzieci ze sobą. Możemy je wspierać ale tylko poprzez swój własny przykład. Zmiany powinniśmy zaczynać zawsze od siebie.   Drugą ważną rzeczą było uświadomienie, że konflikty między rodzeństwem były, są i będą. Że służą rozwojowi dzieci i że niekoniecznie trzeba natychmiast starać się je załagodzić. Dać możliwość dzieciom poradzić sobie samodzielnie.   Książka podzielona została na 6 rozdziałów i moim zdaniem najciekawsze to poruszające temat  - naszych zachowań, które nie wspierają relacji między rodzeństwem a wręcz mogą być krzywdzące dla któregoś dziecka (a czynimy je często nieświadomie),  - zachowań, które będą wsparciem dla więzi między dziećmi a także między rodzicem a dzieckiem, - zadbania o siebie, swoje potrzeby i zastanowienia się nad swoją złością.   Książka zawiera przykładowe zdania, których możemy użyć w sytuacji kryzysowej, zamienniki dotychczas stosowanych wypowiedzeń, niekoniecznie dobrych dla dziecięcego poczucia własnej wartości. A także zdania, które pomagają nazwać uczucia towarzyszące aktualnie dziecku.   Myślę, że książkę powinien przeczytać każdy rodzic planujący kolejne dziecko ale nie tylko. Również rodzicom jedynaków będzie pomocna w zrozumieniu relacji jakie tworzy ich dziecko z innymi dziećmi w otoczeniu a także jakie tworzą oni sami z tym dzieckiem i jaki wpływ ma to na jego zachowania i postawę w przyszłości.

Moje dziecko się złości. Droga do spokoju w rodzinie pełnej emocji
Małgorzata Stańczyk0
Okładka ksiązki - Moje dziecko się złości. Droga do spokoju w rodzinie pełnej emocji

Książka z serii "Mamania pierwszy kontakt", która powinna znaleźć się na półce każdego rodzica. Praktyczny poradnik uspokaja rodziców rozzłoszczonych dzieci...