Reguły kierowania umysłem. Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne.

Podczas gdy Reguły" pozwalają dobrze zapoznać się z metodologią Kartezjusza, to "Poszukiwanie" stanowi świetny wstęp do jego epistemologii i metafizyki. Ono też, najlepiej ze wszystkich dzieł tego myśliciela uwydatnia nowość i odrębność jego filozofii, jej intuicyjny charakter i jej wrogi stosunek do metody scholastycznej." - ze wstępu tłumacza.

Informacje dodatkowe o Reguły kierowania umysłem. Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne.:

Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN: 83-88524-52-6

Kup książkę Reguły kierowania umysłem. Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne.

Reguły kierowania umysłem. Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne. - opinie o książce

Rozprawa o metodzie
Descartes0
Okładka ksiązki - Rozprawa o metodzie

Dzieło Kartezjusza będące manifestem jego filozofii, jakby na przekór epoce napisany w języku ojczystym. Miało to zapewnić popularność jego poglądów wśród...

Reguły kierowania umysłem Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne
Descartes0
Okładka ksiązki - Reguły kierowania umysłem Poszukiwanie prawdy poprzez światło naturalne

(...) Podczas gdy Reguły pozwalają dobrze zapoznać się z metodologią Kartezjusza, to Poszukiwanie stanowi świetny wstęp do jego epistemologii i metafizyki...

Raj utracony
John Milton