Cz³owiek mo¿e staæ siê potworem, ale ¿aden potwór nie stanie siê cz³owiekiem.
Darrow au Andromedus, s³awny absolwent Instytutu Marsa, wspina siê coraz wy¿ej po szczeblach kariery w¶ród Z³otej Elity. Jego drogê znaczy krew nie tylko wrogów, lecz i przyjació³. Jednak celem Darrowa nie jest awans i bogactwo. M³odzieniec wype³nia inn± misjê – próbuje os³abiæ Z³otych tyranów od wewn±trz i obaliæ ich bezwzglêdne rz±dy nad ludzko¶ci±. Wydaje siê, ¿e jest ju¿ blisko osi±gniêcia celu, gdy ponosi klêskê. ¦wiat Z³otych gardzi przegranymi i spycha ich na dno bez lito¶ci. Nie ma tu przyja¼ni, lecz tylko sojusze – dawni bracia staj± siê wrogami, a ¶miertelni wrogowie aliantami. Darrow bole¶nie siê o tym przekona.
Czy uda mu siê podnie¶æ? Czy zdo³a wype³niæ swoj± misjê? Czy te¿ stanie siê potworem jak inni i polubi okrucieñstwo, w którym nauczy³ siê ¿yæ?
Wydawnictwo: Drageus Publishing House
Data wydania: 2015-11-19
Z³ota krew – pierwszy tom m³odzie¿owej trylogii SF Red Risng – wywar³a na mnie spore, pozytywne wra¿enie. W koñcu znalaz³am czas, ¿eby przeczytaæ tom drugi – i podtrzymujê swoje zdanie: to naprawdê dobra m³odzie¿ówka, pozbawiona przy tym licznych wad typowych dla YA.
Po wydarzeniach w Instytucie, w którym Darrow zdoby³ sobie s³awê i pozycjê spo³eczn± nie do pogardzienia, autor przenosi nas o parê lat do przodu – gdy nasz bohater w³a¶nie koñczy Akademiê. Je¶li odniesie sukces, otrzyma w³asn± flotê. Niestety – ju¿ na samym pocz±tku Z³otego syna zostaje pokonany (i tu czytelnik prze¿ywa pierwszy szok). Komplikuje siê wiêc jego misja – przenikniêcie szeregów Z³otych i doprowadzenie ich do upadku. Na dodatek pozbawiony opieki mecenasa staje siê celem dla ¿±dnej zemsty rodziny Bellona – której syna zabi³ w Instytucie. Ale Darrow nie jest zwyk³ym dwudziestolatkiem i gotów jest siêgn±æ po metody, które nikomu innemu nie przysz³yby do g³owy.
Du¿o w tym tomie chaosu. Pierce Brown, szanowny autor, postanowi³ zabawiæ siê z czytelnikiem i zafundowaæ mu zwroty akcji i cliffhangery w sumie co kilka rozdzia³ów. Ca³o¶æ sk³ada siê w ³adny ci±g przycyznowo-skutkowy i doskonale obrazuje to, co chcia³ osi±gn±æ g³ówny bohater: zamieszanie i roz³am w szeregach Z³otych. O ile zamieszaniem mo¿na nazwaæ wojnê domow±.
Autor Z³otego syna konsekwentnie te¿ pokazuje, ¿e Darrow nie jest monolitem: mimo ¿e ma do wykonania konkretn± misjê i opiera siê na bardzo silnej motywacji (¶mieræ m³odziutkiej ¿ony i tajemnica, któr± zabra³a ze sob± do grobu), to po roku w Instytucie i kolejnych latach w Akademii nie jest ju¿ do koñca pewien s³uszno¶ci swojego planu i metod, jakich ma u¿yæ. Zaprzyja¼ni³ siê ze Z³otymi, rozumie ich pobudki i widzi, dlaczego stali siê tyranami. Niejednokrotnie staje w rozkroku, by móc kontynuowaæ misjê, ale jednocze¶nie nie niszczyæ ludzi, na których zaczê³o mu zale¿eæ.
Warto te¿ wspomnieæ, ¿e Brown nale¿y do tych autorów, którzy nie zapominaj±, ¿e czyny bohaterów powinny nie¶æ okre¶lone konsekwencje. Darrow przekona siê o tym bole¶nie – i to niejednokrotnie. Z³e decyzje, nieprzemy¶lane postêpowanie czy dobre intencje pozostawione samym sobie sprawi±, ¿e cliffhangerem pod koniec ksi±¿ki zdziwi± siê wszyscy: i my, i bohaterowie.
Mimo to nie mogê jedynie chwaliæ fabularnej czê¶ci Red Rising. Z³oty syn. Motywacje kilku z decyzji, które podj±³ Darrow w toku akcji, s± dla mnie nie do koñca zrozumia³e, jakby umyka³ mi fragment lektury lub sam Brown zapomnia³ o paru szczegó³ach napisaæ. Nie by³ to pojedynczy przypadek, wiêc co¶ generalnie musi byæ na rzeczy – podejrzewam nawet, ¿e redaktor uci±³ tu i tam, a potem autor tego nie za³ata³. Có¿.
Drugi tom Red Rising utrzyma³ poziom pierwszego – za co brawa autorowi, bo rzadko siê to w trylogiach udaje. Zwykle ta nieszczêsna „dwójka” jest traktowana po macoszemu, jako etap pomiêdzy ekspozycj± a punktem kulminacyjnym. Tu Brown konsekwentnie prowadzi fabu³ê, która wype³niona jest istotnymi wydarzeniami decyduj±cymi o dalszych losach bohaterów, a nie mozoln± wêdrówk± do Mordoru czy podobnymi atrakcjami. Nie zapomnia³ te¿ o rozwoju postaci – przemianach tak Darrowa, jak i jego przyjació³. Plusik!
Podobnie na plus zaliczam jeden wa¿ny dla mnie element: brak nachalnego w±tku romantycznego. Tak jak w wiêkszo¶ci YA od pierwszego rozdzia³u widzimy doskonale, w kim g³ówny bohater (czy czê¶ciej bohaterka) zadurz± siê po uszy i po¶wiêc± dla niego zdrowy rozs±dek, tak tu, mimo obecno¶ci motywów zwi±zanych z romansem, jest on jedynie jednym z wielu, i to nienajwa¿niejsz±, czê¶ci± sk³adow± ca³o¶ci. Chwa³a ci, Pierc’ie Brown!
Warto. Nie jest to Asimov czy nawet Card, ale Red Rising daje naprawdê du¿o nieg³upiej rozrywki, dostosowanej dla nastoletniego odbiorcy, ale nie traktuj±cej go protekcjonalnie. To przyjemna seria (przynajmniej dot±d) i zdecydowanie polecam romans z ni±, zw³aszcza gdy szukamy czego¶ l¿ejszego do poczytania.
Recenzja pochodzi z mojego bloga Matka Prze³o¿ona.
Wiecie ¿e po przeczytaniu pierwszego tomu Red Rising wprost siê w niej zakocha³am i marzy³am aby tylko siêgn±æ po Z³otego syna. I nadesz³a ta cudowna chwila, mimo i¿ ksi±¿kê przeczyta³am w Listopadzie a recenzuje j± dopiero teraz, nie zapomnia³am o tym jakie zrobi³a na mnie wra¿enie, a zrobi³a bardzo wielkie. Jak w poprzedniej czê¶ci g³ównym bohaterem jest Darrow, czerwony który zostaje zwerbowany przez samego Ares'a aby wykona³ misje, misje która pozwoli uwolniæ ludzi od tyrani Z³otych. Wszystko idzie po my¶li Darrowa, no prawie wszystko, oczywi¶cie nie zamierza³ zabijaæ jednego z klanu Bellona, niestety aby misja mog³a siê powie¶æ musia³ to zrobiæ, co doprowadzi³o do szaleñczej k³ótni pomiêdzy rodami Bellona i Augustus. Gniew Belona, Darrow poznaje na ka¿dym kroku ale ch³opak nie mo¿e pozwoliæ aby przejêli oni najwa¿niejsze stanowiska. K³ótnia klanów nie jest jedynym problemem Darrowa, jego zwi±zek z Mustang nie jest ju¿ taki jak dawniej, ich relacje siê pogorszy³y. Darrow siê zmienia, zaczynaj± gin±æ ludzie, kiedy ch³opak przynosi hañbê nazwisku Augustus, ca³a przechyla siê na jego niekorzy¶æ. Gubernator Augustus jak wcze¶niej chcia³ go mieæ za swojego syna, teraz czujê do niego urazê. Darrow bêdzie musia³ odkryæ komu mo¿e ufaæ, bêdzie musia³ odzyskaæ w oczach Augustusa i ca³ego ¶wiata. Nie bêdzie to jednak proste zadanie !
" Nie jestem despot±. Ojciec jednak musi szarpn±æ za ucho dzieci, które pod³o¿y³y ogieñ pod dom. Dlatego je¿eli bêdê musia³, w imiê wy¿szych celów zabijê kilka tysiêcy ludzi. Uczyniê to dla sta³ego nap³ywu helium-3 oraz dla obywateli tego ¶wiata, aby mogli wie¶æ ¿ycie w pokoju. "
W tej czê¶ci dziejê siê o wiele wiêcej ni¿ w pierwszym tomie, jednak¿e nie umiem powiedzieæ która czê¶æ mi siê bardziej spodoba³a. Pierwszy tom o wiele bardziej mnie wkrêci³ i o wiele szybciej go przeczyta³am, jednak w Z³otym synie mamy wiêcej zwrotów akcji, szersz± fabu³ê, wiêcej w±tków, bohaterów i ogólnie akcja siê rozkrêca. Natomiast w Z³otej krwi dopiero poznajemy siê z Darrowem i otaczaj±cym go ¶wiecie. Nie wiem dlaczego nie mog³am siê tak wkrêciæ w drugi tom, ksi±¿ka bardzo mi siê podoba³a ale nie mog³am siê zabraæ za czytanie co by³o bardzo dziwne gdy¿ wiedzia³am ¿e czeka mnie niesamowita przygoda i tak w³a¶nie by³o !
" - Zatem powstañmy razem. Ja jako ber³o, ty jako miecz.
- Ty siê nie dzielisz. To wbrew twojej naturze.
0 Zrobiê, co muszê. Nic wiêcej. I nic mniej. A potrzebujê naczelnego dowódcy. Bêdê Odyseuszem, a ty Achillesem. "
Jak za pierwszym razem autor mnie ca³kowicie zaskoczy³, co bardzo lubiê w ksi±¿kach. Kiedy nie spodziewamy siê czego¶ co zaraz ma nast±piæ i je¿eli jeste¶my zaskoczeni tym co siê w³asnie sta³o i w ogóle nie s±dzili¶my w taki zwrot akcji to wieli plus dla pisarza. Moment zaskoczenia jest czym¶ co uwielbiam w ksi±¿ce i gdyby nie to niektóre ksi±¿ki by³y by zbyt przewidywalne a chyba nikt nie lubi czytaæ ci±gle o tym samym. Ok³adka jest oczywi¶cie prze¶liczna i nie mogê przestaæ siê na ni± patrzeæ, to jest niesamowite co niektórzy potrafi± stworzyæ. Cudowna ok³adka i fabu³a, ju¿ nie mogê siê doczekaæ fina³u tej serii, jak siê spodziewam bêdzie wielkim zaskoczeniem dla mnie i innych fanów tej wspania³ej serii. Ja czekam z niecierpliwo¶ci± a wy zabierajcie siê za pierwszy tom Red Rising, po prostu musicie poznaæ t± niesamowit± ksi±¿kê i samego Darrowa. Serdecznie polecam !
Z³oci musza poczuæ ból. Musz± siê go baæ !