"Razem uratujemy świat", Gerda Raidt, Babaryba
Na Ziemi żyje osiem miliardów ludzi, a zasoby naturalne naszej planety są bliskie wyczerpania! Klimat się zmienia, temperatura wzrasta, nasilają się gwałtowne zjawiska pogodowe (ulewy, burze i powodzie), coraz częściej występują długotrwałe susze i ogromne pożary... Czy możemy temu jakoś zaradzić? Czy nasze codzienne wybory mają wpływ na losy Ziemi? Gerda Raidt, autorka książki ŚMIECI. Najbardziej uciążliwy problem na świecie (nagroda Mądrej Książki Roku) proponuje rozwiązania, które pomogą uchronić naszą planetę przed ekologiczną katastrofą. Zacznijmy razem działać już dzisiaj
Data wydania: 2022 (data przybliżona)
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tłumaczenie: Katarzyna Łakomik
Chyba każdy chociaż raz w swoim życiu usłyszał od osób starszych, że my to mamy dobrze, automatyczna pralka pierze, zmywarka zmywa, w sklepie da się kupić wszystko i wszędzie można dojechać samochodem, a za ich czasów to było tak ciężko, ale czy na pewno teraz jest lepiej?
Razem uratujemy świat to książka, która uświadamia nam, co przez lata zyskaliśmy, ale też pokazuje, co tracimy i okazuje się, że nie jest tak kolorowo, a niestety, jak się nie opamiętamy, będzie coraz gorzej. Ponieważ jest coraz więcej osób, to potrzebujemy więcej miejsca do zamieszkania, nowe budynki powstają kosztem zieleni. Farmy zwierząt, które powstają, żebyśmy mieli mięso, też są bardzo złe, zwierzęta są tam okropnie traktowane, żyją w fatalnych warunkach, a do tego, żeby je wykarmić, wycinane są lasy, żeby na ich miejsce uprawiać soję. Do tego zakupy, ciągle kupujemy nowe buty, torebki, zabawki dzieciom i ubrania, mnóstwo ubrań, bo stare są już niemodne lub zrobiła się dziurka, a nam nie chce się jej zaszyć. Niestety zasoby naturalne naszej planety są już bliskie wyczerpania i jeżeli nic nie zrobimy, dojdzie do katastrofy.
Ta książka pokazuje nam, co złego robimy naszej planecie, czyli tak naprawdę sobie, ponieważ to my odczuwamy tego skutki pod postacią długotrwałej suszy lub ulewnych deszczy, ale nie każdy dostrzega ten problem. Tutaj kartka po kartce uczymy się dobrych nawyków, które sprawią, że następnym pokoleniom będzie żyło się lepiej.
Książka napisana jest bardzo ciekawie, chodź przerobienie jej z dzieckiem, zajmuje chwilę czasu, ponieważ podczas czytania nasuwa się wiele pytań, ale tekstu nie jest jakoś dużo, same najważniejsze informacje. Polecam wam ją z całego serca i to nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych, bo to my najpierw musimy nauczyć się dobrych nawyków, a dopiero przekazywać je innym.
"Razem uratujemy świat" to wyjątkowy tytuł skłaniający do refleksji i aktywnego działania na rzecz ochrony naszej planety. Wypełniona jest wiedzą, faktami, ciekawostkami oraz inspirującymi rozwiązaniami mającymi na celu minimalizowanie negatywnego wpływu człowieka na ekosystem Ziemi. Autorka podaje realistyczne zagrożenia, przed którymi stoi ludzkość, równocześnie oferując konkretne i skuteczne rozwiązania mające na celu ocalenie planety przed całkowitą degradacją.
Książka porusza ogrom tematów tworząc spójną opowieść o ekologicznej katastrofie, do której prowadzi nieroztropne zachowanie człowieka.
Nie brakuje tu przykładów niechlubnych zachowań, które mają negatywny wpływ na planetę oraz różnych punktów widzenia sprawiających, że czytelnik może samodzielnie wyciągać wnioski i dokonywać świadomych wyborów.
Konstruktywne rozwiązania wychodzą poza granice typowych podejść, choć niekoniecznie każdemu muszą przypaść do gustu. Autorka wyraża swoje przekonania i zachęca do dokonywania konkretnych zmian w codziennym życiu. Wiele rozwiązań może wydawać się kontrowersyjnych i wzbudzać spory. Jest to celowy zabieg zachęcający do dyskusji mającej na celu budowanie świadomości ekologicznej i minimalizowanie negatywnego wpływu na naszą planetę.
"Razem uratujemy świat" to tytuł, która z pewnością zasługuje na uwagę. Autorka w sposób rzetelny i merytoryczny, przedstawia zagadnienia związane z ochroną środowiska, dając czytelnikom wiedzę i inspirację do podejmowania działań na rzecz lepszego jutra.
W kontekście dzisiejszych wyzwań, jakie stoją przed ludzkością, to publikacja, którą warto przeczytać, aby poznać alternatywne spojrzenie na problem kryzysu ekologicznego. Angażuje czytelnika w trudne tematy związane z ochroną środowiska, jednocześnie skłaniając do refleksji i zachęcając do podejmowania świadomych działań.
Książka ta, bez wątpienia, będzie inspiracją dla wielu osób, zachęcając do podejmowania działań na rzecz ratowania planety.
Przeczytane:2023-05-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023,
To, że klimat się zmienia widać gołym okiem. Mamy coraz intensywniejsze zjawiska pogodowe, które niejednokrotnie kończą się katastrofami. Ekstremalne upały, śnieżyce w miejscach, w których nigdy śniegu nie było, powodzie, susze, pożary lasów i wiele więcej – to wszystko niszczy naszą planetę, niszczy nasze życie. Czy jesteśmy w stanie coś z tym zrobić? Oczywiście, że tak, a myślenie, że jedna osoba niewiele zmieni, jest bardzo błędne. Tak naprawdę każdy z nas ma wpływ na to, co się dzieje i warto o tym pamiętać.
Jak zmieniał się świat? Jak wygląda postęp? Co przyczynia się do zmian klimatu? Co zrobić, aby pomóc światu? - na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziemy w książce. Wszystko w ciekawej, dostosowanej do dziecka formie. Tekstu nie jest dużo, jest napisany prosto i zrozumiale, co zdecydowanie zachęca naszą pociechę do słuchani.
Wizualnie książka jest świetna. Znajdziemy w niej duże, nie bardzo skomplikowane, a jednocześnie przyciągające wzrok ilustracje. To sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością.
Okładka w książce jest twarda i solidna. Dzięki niej nie zniszczy się zbyt szybko.
Planetę mamy tylko jedną i jeśli o nią nie zadbamy, będzie coraz gorzej. Moim zdaniem warto uczyć dziecko od najmłodszych lat jak jej pomagać, a nie szkodzić. Pomoże nam w tym książka pt.: „Razem uratujemy świat!”, która jest po prostu wspaniała. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA