Ratownik

Shiga alpinista, od dłuższego czasu wiedzie spokojne życie w górach. Pewnego dnia otrzymuje informację o zaginięciu córki zmarłego kilkanaście lat wcześniej przyjaciela. Zamienia luźną odzież górską na garnitur i udaje się do Tokio, by odnaleźć dziewczynę. Tam, w Shibuya, przekonuje się, że miasto często bywa bardziej zdradzieckie, niż góry, a natura ludzka potrafi pokazać swe mroczne oblicze. Jiro Taniguchi twórca wszechstronny, który tworzy komiksy praktycznie na każdy temat, wraca do korzeni, kiedy to w pierwszych latach swojej kariery ilustrował serie z gatunku noir. Komiks nominowany do tegorocznej nagrody Eisnera. Patroni medialni: Gidlia.pl, Granice.pl, Komiksomania.pl, Poltergeist, Valkiria.net , Wirtualna Polska. Jiro Taniguchi urodził się w 1947 roku w prefekturze Tottori w Japonii. Zadebiutował w 1971 roku w magazynie Young Comic. Dwa lata później otrzymał nagrodę Big Comic za nowelę graficzną Toi koe (Odległy głos). Kolejne dzieła przyniosły mu coraz większy rozgłos i liczne wyróżnienia. W 1997 roku razem z Jeanem Moebiusem Giraud (którego spotkał po raz pierwszy w 1974) tworzy Ikare (Ikar), komiks uważany za jedną z najważniejszych (o ile nie najważniejszą) koprodukcji europejsko-japońskich. Do początku XXI wieku zdobył lub był nominowany do niemalże wszystkich światowych nagród (Shogakkan Manga Sho, Nihon Mangaka Kyokai Sho, Alph'Art - Festival d'Angouleme, Eisner Award itd.). Taniguchi tworzy komiksy o różnorodnej tematyce, jednakże najczęściej przewijającymi się wątkami są natura i życie codzienne Japończyków.

Informacje dodatkowe o Ratownik:

Ratownik - opinie o książce

Avatar użytkownika - dredota
dredota
Przeczytane:2013-02-03, Ocena: 5, Przeczytałam,
Komiks uważam za bardzo dobry pomimo trochę "oklepanej" fabuły. Czyta się go jednak z zainteresowaniem. Zaletą prac Jiro Taniguchiego jest to, iż jego bohaterowie są dobrze dopracowani, nie wydają się tylko naszkicowanymi "wydmuszkami". Niestety, dzieje się tak coraz częściej w przypadku nowych mang,w których stawia się jedynie na akcję.
Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:2010-08-05, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
temat oklepany ale mim to łatwo się czyta
Kyle
T.M. Piro