Zapraszamy do powieści wykreowanej przez Radka Raka z tęsknoty za czasami, które odeszły, miastem, które nigdy nie istniało i historią, która nie mogła się wydarzyć. Puste niebo opowiada o magicznym Lublinie, niezwykłych mieszkańcach dawnych Kresów oraz dziwnych istotach z pogranicza zaświatów. Powieść Radka Raka to realizm magiczny w oryginalnym polskim wydaniu. Czytać można na wielu poziomach – magicznej baśni, dziejów grzechu, historii dojrzewania, traktatu historiozoficznego czy zabawy literackiej z dziedzictwem Ksiąg Tory, Biblii, poezji Leśmiana, czy prozy Schulza i Manna – w zależności od wiedzy, wrażliwości i kompetencji czytelnika.
Grafikę okładkową oraz rysunki ilustrujące każdy z trzydziestu rozdziałów stworzył Igor Myszkiewicz – artysta grafik, którego inspiracje twórczością Williama Blake’a doskonale współgrają z poetyką Pustego nieba. Warto dodać, że Igor Myszkiewicz jest autorem bloga graficznego Kryzys Wieku Średniego (kryzyswieku.blogspot.com).
Informacje dodatkowe o Puste niebo:
Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2016-09-16
978-83-64384-53-0
Przeczytane:2022-01-27, Przeczytałam, Literatura ,
"Puste niebo" Radek Rak
Czy zastanawialiście się kiedyś co by było gdyby nagle zabrakło księżyca? Co stało by się ze świtem i ludźmi? Główny bohater , Tołpi, łowi ryby w Bugu wyławia księżyc, a że nie jest zbyt bystry to zamiast go uwolnić postanawia go zanieść swojej miłości Zorce,za sprawą wierzbowego czorta Zapliczki który za gorzałkę chce mu pomóc rozbijają księżyc na drobny mak. I tu zaczyna się opowieść.
Czy Tołpi posłucha babuszki Sławuszki i wykonana dobrze jej polecenie? Bo Tołpi musi udać się do Lublina, odszukać starego mądrego żyda Jana Azraela Hespera bo tylko on jest w stanie wytopić nowy księżyc.
Akcja książki dzieję się w Lublinie w czasie kiedy Kolektyw Robotniczo-Chłopski wypowiedział wojnę bogaczom. Dzięki temu samo miasto jest mroczne,duszne i przerażająco niebezpieczne, pełne zapomnianych zakamarków i zaułków, pełne podziemnych tuneli pod starym miastem, które stale się zmieniają w szczególności kto je odwiedza. Stary Lublin jest pokazany jako bajkowy świat, gdzie autor w miasto i mieszkańców wplótł stworzenia fantastyczne,taką rzeczywistość na kształt snu, który przecież jest bardzo ważny,a sny jeszcze ważniejsze. I tak mamy mnóstwo dziwnych sytuacji i dużą porcję dziwaczno- rubasznego poczucia humoru, do tego dochodzą wręcz nieprawdopodobne przygody Tołpiego i innych bohaterów. Sam Tołpi to naiwny, głupkowaty, mało rozgarnięty i leniwy młodzieniec, który wchodzi w świat dorosłych, a walka z nieprzyzwoitymi myślami jest ponad jego siły i możliwości. Wraz z toczeniem się powieści Tołpi dorośleje emocjonalnie, nie staje się mądrzejszy ale dorośleje. Za sprawą naszego Tołpiego, który jest trochę prostaczkiem, możliwe jest połączenie starego Lublina z fikcją i fantastyką. Mistrzowska kreacja bohaterów nie tylko Tołpiego ale i innych np. wierzbowe licho Zapliczka który jest jednym z najzabawniejszych i najsympatyczniejszych bohaterów; Jan Azrael Hesper i jego przyjaciel Tyfon Gorgonowicz,( bez tego duetu nie było by części Lubelskiej opowieści),Jan Azrael to żydowski uczony a Tyfon to narcyz i bawidamek który lubi się zabawić, a razem tworzą dosyć zabawny duet.
,,Puste niebo,, Radka Raka to powieść z trochę wyższej półki, lekkość pióra autora, która pozwala mu tak łatwo łączyć fikcję z prawdziwymi elementami świata, dzięki temu opowiadana przez niego historia w ten sposób jest prosta i zrozumiała. Cudowna bajka dla dużych dzieci, jeżeli lubiliście bajki w swoim dziecięcym wieku to na pewno spodoba się wam tą powieść.
Polecam gorąco