Jak osiągnąć szczęście i równowagę w świecie nieustannej presji bycia idealnym?

Obrazy doskonałego życia bombardują nas z reklam, filmów i mediów społecznościowych. Ciągła rywalizacja w pracy, porównywanie się z innymi w życiu prywatnym i ogólna obsesja społeczeństwa na punkcie nieustannego rozwoju i doskonalenia się prowadzą do wypalenia zawodowego i depresji. Zamiast cieszyć się życiem, odczuwamy frustrację, z powodu tego, czego nie mamy, jak nie wyglądamy i czego nie osiągnęliśmy w życiu.

Thomas Curran pokazuje w swojej ciekawej i bardzo aktualnej książce, jak presja perfekcjonizmu przyczyniła się do wzrostu niezadowolenia i niepewności w społeczeństwie. Analizuje to zjawisko,korzystając zarówno z wyników badań psychologicznych i socjologicznych, danych ekonomicznych i teorii naukowych, jak i z historii realnych ludzi. A przede wszystkim wskazuje, w jaki sposób możemy oprzeć się tej presji i zacząć odczuwać większą radość i satysfakcję ze swojego życia oraz zaakceptować swoją piękną, choć niedoskonałą osobę.

Informacje dodatkowe o Pułapka perfekcjonizmu. Moc niedoskonałości w świecie, który ciągle wymaga więcej:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-01-23
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: The Perfection Trap

Kup książkę Pułapka perfekcjonizmu. Moc niedoskonałości w świecie, który ciągle wymaga więcej

Pułapka perfekcjonizmu. Moc niedoskonałości w świecie, który ciągle wymaga więcej - opinie o książce

Avatar użytkownika - paati924
paati924
Przeczytane:2024-04-14,

👉Perfekcjonizm jest zaletą, ale może też być wadą. Jak znaleźć równowagę? Jak presja perfekcjonizmu przyczyniła się do wzrostu niezadowolenia i niepewności w społeczeństwie?

👉 Jak osiągnąć szczęście i równowagę w świecie nieustannej presji bycia idealnym?

👉 Uwielbiam takie książki, które otwierają oczy i pokazują, że wcale nie trzeba dążyć do perfekcji. Nie trzeba być idealnym, a jeśli masz problem z perfekcjonizmem, to książka jest dla Ciebie!

❗ Ocena: 10/10

Avatar użytkownika - paulinarobak
paulinarobak
Przeczytane:2024-02-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024, 52 książki 2024,
Perfekcjonizm - zaleta czy wada?

Co z tym perfekcjonizmem? Czy pozwala nam osiągnąć doskonałość? A może jest przeszkodą, która sprawia, że wciąż czujemy niedosyt, brak satysfakcji i frustrację?

Sam autor, który przyznaje się do bycia perfekcjonistą zdradza, że ta cecha spowodowała dwuletnie opóźnienie wydania napisanej przez niego książki. Thomas Curran, bo o nim mowa, jest autorem przełomowych badań nad perfekcjonizmem. Na kolejnych stronach publikacji rozbiera problem na czynniki pierwsze, przedstawia trzy podstawowe rodzaje perfekcjonizmu. Nawiązuje m.in. do powiazania perfekcjonizmu z wypaleniem zawodowym, zniechęceniem do niektórych zadań, odwlekaniem czynności, a także poziomem wydajności w pracy. Jest nawet o perfekcjonizmie wśród młodzieży, co również, a może nawet przede wszystkim uważam za bardzo wartościowe, szczególnie w kontekście konsumpcjonizmu i ślepego powielania różnych wzorców. Nie brakuje odniesienia do toksycznej rywalizacji w szkołach czy różnych systemów edukacji, ale jest także o wpływie Facebooka i Instagrama na zdrowie psychiczne użytkowników (w tym myśli samobójcze).

"Badania pokazują, że zmniejszenie czasu korzystania z mediów społecznościowych na smartfonie zaledwie o kilka godzin dziennie istotnie ogranicza objawy depresji i niepokoju zwiększając uczucie szczęścia i poprawiając zdrowie."

"Pułapka perfekcjonizmu. Moc niedoskonałości w świecie, który ciągle wymaga od nas więcej" to książka warta uwagi. Polecam ją szczególnie osobom, które mają problem z dokończeniem różnych projektów czy postanowień. Bycie perfekcjonistą może doprowadzać do szału nas samych, ale także i innych ludzi, z którymi mamy do czynienia. Bywa objawem zaburzeń i schorzeń psychicznych, ale również powodem odnoszenia sukcesów. Autor wskazuje nie tylko przyczyny, ale również sposoby, jak radzić sobie z perfekcjonizmem, czyli jak zacząć być nieperfekcyjnym...

"Prawie każdemu perfekcjoniście świetnie wychodzi ukrywanie cierpienia za maską aktywnego funkcjonowania, maksymalizacji i kompetencji."

O czym jest "Pułapka perfekcjonizmu"?
- o obsesji na punkcie rozwoju
- o presji dotyczącej nieustannego doskonalenia się
- o skutkach w postaci wypalenia zawodowego i depresji
- o frustracji zamiast satysfakcji

Dlaczego warto po nią sięgnąć?
- jest oparta na wynikach badań psychologicznych i socjologicznych oraz danych ekonomicznych
- odnosi się do wielu przykładów z życia
- pokazuje, że ważna jest akceptacja siebie

Na koniec dodam, że wszystko jest napisane zrozumiałym językiem, a dodatkową wartość stanowią liczne przypisy.

Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.