Przypał i cała reszta

Bella Fisher wraz z przyjaciółkami zdają ostatnie egzaminy w szkole. Niestety - jak to w życiu Belli - nie wszystko idzie tak jak powinno, dlatego dalsza edukacja dziewczyny staje pod znakiem zapytania.

Na razie jednak dzieją się rzeczy niepomiernie ważniejsze, jak festiwal RebelRocks, na którym mają wystąpić: The Session - światowej sławy zespół, którego Bella i jej przyjaciółki są wielkimi fankami; oraz grupa chłopaka Belli, Adama.

Ponieważ Belli nie stać na bilet, zatrudnia się jako członkini ekipy sprzątającej na festiwalu, co niezmiernie ją cieszy - najważniejsze, że będzie mogła uczestniczyć w koncertach.

Przed festiwalem The Session wypuszczają serię ubrań z seksistowskimi napisami. Bella i przyjaciółki zdecydowanie nie mogą tego tak po prostu zostawić, dlatego organizują bojkot zespołu. Czy trzem przyjaciółkom uda się przekonać fanów grupy, że ta postępuje bardzo niewłaściwie? Jak na to wszystko zareaguje Adam, któremu Bella w końcu wyznaje miłość?

Informacje dodatkowe o Przypał i cała reszta:

Wydawnictwo: Ya!
Data wydania: 2022-06-01

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży

Kup książkę Przypał i cała reszta

Przypał i cała reszta - opinie o książce

Przed Bellą niełatwy czas. Nie dość, że w szkole egzamin, który jakby to ująć nie do końca ją zachwycił, to pragnie jechać na koncert ulubionego zespołu, a kasy brak. Jakby tego było mało, nadal nie wie, czy wybrać miłość, czy przyjaźń. Kiedy wraz z przyjaciółmi wymyślaj jak dostać się na festiwal RebelRocks, gdzie będą grać The Session, jest bardzo szczęśliwa. Nawet fakt, że na koncercie będzie tak jakby w pracy (zatrudnia się jako członkini ekipy sprzątającej na festiwalu) tej radości nie zagłuszy. Niestety jest coś, co sprawia, że zaczyna mieć inne zdanie o ukochanym zespole. A wszystko przez to, że wypuszczają serię ubrań z seksistowskimi napisami. Dlaczego to robią? Co z tym zrobi Bella? Co takiego stanie się na festiwalu?

Książka to literatura młodzieżowa i dlatego czytała ją Amelka. Jakie ma wrażenia po skończeniu? Bardzo pozytywne. Historia, jaką przeczytała, zdecydowanie się jej podobała. Była ciekaw, wciągająca, a momentami bardzo zabawna. Według córki dużym plusem jest fakt, że wszystko, co się w niej działo było dość realistyczne.

Główną bohaterką jest Bella, młoda dziewczyna, która jest dość niezdarna i pechowa. To postać sympatyczna, dająca się lubić, a jednocześnie realistyczna, a więc można się z nią utożsamiać.

„Przypał i cała reszta” to książka dla młodzieży, z którą córka świetnie się bawiła. Polecamy dla nastolatków i tych trochę starczych czytelników.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

„Czemu stawanie w obronie tego, w co się wierzy jest tak przerażające? Czemu nie można w obronie tego, w co się wierzy, przyjemnie i wygodnie sobie po siedzieć?”

Bohaterowie książki kończą szkołę i zdają egzaminy, od których wyników zależy ich dalsza edukacja. Bella wie, że nie poszło jej najlepiej i dlatego obawia się, że nie uda jej się dostać do tego samego collegu co Rach i Tegan. Stara się o tym nie myśleć, ponieważ zbliża się festiwal RebelRocks, na którym wystąpi The Session – światowej sławy zespół, którego dziewczyny są fankami oraz zespół muzyczny chłopaka Belli – Adama.
Belli nie stać na bilet i dlatego stara się zatrudnić w ekipie sprzątającej, aby móc uczestniczyć w koncertach. Przed festiwalem zespół The Session promuje akcję "To tylko słowa" i wypuszcza serię ubrań z seksistowskimi napisami, które nie podobają się bohaterkom i dlatego postanawiają zorganizować bojkot.
Czy przyjaciółkom uda się przekonać rzeszę fanów zespołu, że ten nie postępuje właściwie? Co wybierze Bella – miłość czy przyjaźń?

To 3 część serii. Nie czytałam wcześniejszych, ale to mi nie przeszkadzało.
Tempo akcji, jak dla mnie, jest zbyt powolne. Zakończenie jest ok, ponieważ zaczyna się dziać więcej i szybciej.
Bohaterka mnie urzekła, bo jest „jakaś” - roztrzepana i inteligentna. Jej rozważania, rozterki i przemyślenia rodzą się w głowach wielu nastolatek. Tym, co najbardziej mnie w niej urzekło to hart ducha, bo kiedy jej przyjaciółki chciały zrezygnować ona ponownie zasiewała w nich wolę walki. Ze względu na aspekt dydaktyczny polecam ją z czystym sumieniem.
„Bądź taką osobą, jaką chcesz być.”
Książka pokazuje, że: warto być wiernym swoim zasadom, przyjaźń jest czymś wartościowym, ważna jest rozmowa oraz szacunek do siebie samego i innych, a dzięki współpracy można wiele osiągnąć.
„Nasz protest nie był klęską. Cokolwiek by się teraz wydarzyło, udowodniłyśmy, że głośne wyrażenie opinii zbliża ludzi do siebie.”
Ukazuje, że nie należy się poddawać, tylko należy stawiać czoła trudnościom, które stawia przed nami życie, oraz że kłamstwa niosą za sobą konsekwencje.
Pokazuje, że osoby stają się sławne dzięki takim osobom jak ja i Ty, czyli swoim fanom. Bez nas one nie istnieją.

Wybierz mnie!
Beth Garrod0
Okładka ksiązki - Wybierz mnie!

Pełna humoru, wakacyjnego klimatu i miłości lektura, idealna dla miłośników Do wszystkich chłopców, których kochałam i Kissing Booth...

Super przypał
Beth Garrod0
Okładka ksiązki - Super przypał

Ja, Bella Fisher, wylosowałam bilet w jedną stronę do Krainy Wiecznego Przegrywu. 1.Kiedyś przykleiłam się językiem do pudełka lodów w supermarkecie...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;