Przyjaciele i wrogowie, czyli żniwa

Tom 3 cyklu Gnat

Ostatni tom przygodowej sagi o Chwacie Gnacie i jego kuzynach - Cwanym Kancie Gnacie i nieodpowiedzialnym Chichotem Gnatem.

Gnat (Bone) to licząca w oryginale 55 zeszytów komiksowa saga fantasy, wydawana w latach 1991-2005. Jej autor, Jeff Smith, czerpał inspirację z wielu źródeł. Dzięki temu powstał ogromny, zachwycający świat, a pełne rozmachu przygody bohaterów zabarwione są ogromną dawką humoru.

Komiksy z serii Gnat zdobyły wiele nagród, w tym najważniejsze wyróżnienia w branży: dziesięć Nagród Eisnera i jedenaście Nagród Harveya.

Informacje dodatkowe o Przyjaciele i wrogowie, czyli żniwa:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2018-05-17
Kategoria: Komiksy
ISBN: 9788328119864
Tytuł oryginału: Bone
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jacek Drewnowski

Kup książkę Przyjaciele i wrogowie, czyli żniwa

Przyjaciele i wrogowie, czyli żniwa - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2018-06-08, Ocena: 5, Przeczytałem,

KONIEC GNATA

"Gnat" to seria niezwykła. Przyznam, że kiedy sięgałem po pierwszy jej tom, nie byłem do niego przekonany, mimo iż zebrana w nim opowieść "Wielki Krowi Wyścig" znalazła się na liście stu najlepszych komiksów w historii. Po części dlatego, że nie przepadam za fantasy, po części ze względu na fakt, że całość wydawała mi się powtórką z rozrywki. Szybko okazało się jednak, jak bardzo się myliłem, bo Jeff Smith stworzył rewelacyjny komiks. Świetnie napisany i zachwycająco zilustrowany, pełen pięknego hołdu dla klasyki gatunku i najlepszego z możliwych wykorzystania jej schematów. Teraz historia dobiega końca i muszę przyznać, że warto było przeczytać całość. I to jeszcze jak.

Na początek przypomnę o co chodzi w tej opowieści. Tytułowy Gnat, a dokładniej Chwat Gnat, uciekając z Gnatowa wraz z kuzynami Kantem i Chichotem, których przekręty doprowadziły do ich wygnania, trafił do tajemniczej krainy, gdzie poznał niejaką Zadrę. Zwykła, choć piękna dziewczyna, okazała się jednak być prawdziwą księżniczką, a wydarzenia, w które wmieszała się cała trójka, rzuciły ich w wir walk o najwyższą stawkę, przepowiedni i wielkich mocy. Teraz wszystko zbliża się do końca, ale jaki to będzie koniec? Z jednej strony wojna ze szczurostwrami wisi na włosku, z drugiej pojawiają się tajemnicze widmowe kręgi. Gdy akcja nabiera tempa, a zagrożenie czai się na każdym kroku, Gnat, jego kuzyni, Zadra i reszta bohaterów będą musieli pokazać na co ich stać. Pytanie tylko czy prastara, zamieniona w kamień istota, która powraca właśnie do życia, ułatwi im wszystko czy może utrudni?

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/06/gnat-3-przyjaciele-i-wrogowie-czyli.html

Rose
Jeff Smith0
Okładka ksiązki - Rose

Rose to prequel komiksowej sagi Gnat, która także w Polsce zdobyła liczne grono wielbicieli. Tym razem Jeff Smith - autor Gnata - ograniczył się...

Gnat - Bone - 2 - Kant kontratakuje, czyli przesilenie
Jeff Smith0
Okładka ksiązki - Gnat - Bone - 2 - Kant kontratakuje, czyli przesilenie

Drugi z trzech tomów przygodowej sagi. Wydarzenia nabierają tempa, a główny bohater Chwat Gnat znowu przeżywa wspólne przygody ze...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;