Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni

Ocena: 5 (1 głosów)

W kolejnej po ,,Od śniadania do kolacji" książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną - córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.

Informacje dodatkowe o Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2019-06-19
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-8177-000-2
Liczba stron: 224

Tagi: Zdrowa kuchnia i żywność nisko przetworzona

więcej

Kup książkę Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni - opinie o książce

Niedawno poznałam Jolę Caputę, a teraz jej dorosłe dzieci – Sylwię i Grzegorza. Jola to znana blogerka kulinarna, stojąca na straży kulinarnych tradycji, z kolei jej dzieci wyszukują nowinki. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, ale cel ten sam – pokazać, jak ważne jest, żeby kuchnia żyła, zapraszała i pachniała. Każdy przedstawia swoich dwadzieścia przepisów kulinarnych.

Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. (s. 13)

Kuchnia Joli jest tradycyjna, domowa, pyszna, jednym słowem – mamina. Potrawy Joli to te proste i znane. Autorka zaprasza czytelników na rodzinne spotkanie, by wyczarować w kuchni coś pysznego. I czaruje! Mnie zafascynowały i przykuły moją uwagę: gołąbki w botwince, tort szpinakowy, sałatka z fasoli z boczkiem, placek kukurydziany… z groszkiem konserwowym i maślanką, zupa cygańska, sałatka warstwowa z wędzonym łososiem – coś jak gyros z kurczaka. Jednak dla mnie hitem kulinarnym jest rolada naleśnikowa z warzywami!

Moją ambicją jest, by „fast” nie oznaczało „bad”. (s. 71)

Już mi się podoba takie podejście do jedzenia. Grzegorz Caputa podróżuje i poznaje nowe kuchnie, gotuje razem z ludźmi. Jego dziadek restauratorem był specjalistą od mięs w każdej postaci. Grzegorz podtrzymuje tę tradycję, a do tego lubi szybkie dania. Jego kuchnia to kuchnia z whisky, z mięsem, na szybko lub wolno, jak ktoś chce przygotować totalne mięso. To bardziej zdecydowane dania z nutą orientu o wyrazistych smakach i ciekawych połączeniach.

Szczególną uwagę zwróciłam na dania „fast”, ale nie tylko one mnie zaciekawiły. I tak oto Grzegorz szykuje: banany w cieście, krążki cebulowe, hot dog po polsku… z białą kiełbasą, makaron z szałwią, deser… z whisky, drink w starym stylu – w sam raz na upały i tortillę w wersji ze świeżymi warzywami i sosem miętowym. Kusi szarpana wieprzowina na cydrze, pierś kurczaka z cytrusową marynatą oraz pieczony boczek.

Zadebiutowałam murzynkiem, który okazał się dużym sukcesem. (s. 131)

Jak widać, Sylwia Witorzeńć od małego ma słabość do słodkości. Taka jest jej kuchnia – słodka, którą można zachwycić koleżanki w pracy i teściową! Najsurowszym jurorem jej wypieków i słodkości jest jej synek. Ważna uwaga do przepisów Sylwii: jajka są zawsze wielkości L, a szklanka ma pojemność 250 ml.

Przyznam szczerze, iż każda słodycz Sylwii powoduje u wzmożony apetyt. Wymienię tylko kilka jej deserów: maczek z brzoskwiniami, beza z kremem limonkowym i truskawkami, jabłecznik orzechowy, biszkoptowa rolada w kwiatki, kokosowa panna cotta z musem z mango i kruszonką migdałową. Już nazwy kuszą, jak choćby czekoladowa pokusa czy bomba czekoladowa z gruszkami. Nic tylko palce lizać!

W rodzinnej kuchni strona graficzna cieszy oko i powoduje ślinotok. Tak, tak! Patrząc na te wszystkie smakowite potrawy, po prostu ślinka cieknie! Kolorowe zdjęcia dań, których prostota i barwy przemawiają do kubków smakowych, apetycznie prezentują się w rustykalnym stylu ze starymi sztućcami na drewnianych stołach. Ich autorem jest Grzegorz Caputa. Po lewej stronie znajduje się zdjęcie dania, a po prawej przepis podzielony na składniki i wykonanie. Czasami przepis zajmuje trzy strony. Zabrakło mi czasu wykonania potraw, gdyż niektóre z nich są czasochłonne. Wewnętrzne strony okładki oraz notesy umieszczonego po każdej z trzech części to letnia łąka pełna rumianków, poziomek i motyli. Do tego twarda oprawa, szycie, dobre rozmieszczenie treści przepisów i odpowiednia czcionka. Nic dziwnego, że oprawa graficzna to wielka zaleta tej publikacji. Ma ułatwiać gotowanie i ułatwia.

W rodzinnej kuchni Caputów na pewno jest smacznie, ale także praktycznie i ekonomicznie. Najlepiej przekonać się o tym samemu, a do gotowania zaprosić innych członków rodziny. Będzie pysznie!

Link do opinii
Inne książki autora
Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji
Jola Caputa0
Okładka ksiązki - Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji

Przepisy Joli to więcej niż blog i strona na facebooku - to już instytucja. A teraz ponad pół miliona fanów cudownie smacznej domowej kuchni...

Przepisy Joli. Złote przeboje - wszystko, co najsmaczniejsze.
Jola Caputa0
Okładka ksiązki - Przepisy Joli. Złote przeboje - wszystko, co najsmaczniejsze.

W kolejnej po ,,Od śniadania do kolacji" i ,,W rodzinnej kuchni" książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy