Przemilczenia

Wstrząsające losy pięciu pokoleń, na których wojna odcisnęła niezatarte piętno.

Julia Rosenthal wraca po latach do rodzinnego domu. Wycieczka po nim przywołuje wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w pozornie zwyczajnej rodzinie, które jednak obfitowało w niepokojące zdarzenia, takie jak pobyty matki Julii w szpitalu psychiatrycznym, jej tajemnicze zniknięcia czy ukrywanie wszystkiego, co związane z przeszłością. Julia usiłuje odnaleźć sens w rodzinnych sekretach i półprawdach, zastanawiając się, jak wpłynęły one na wychowanie jej córki, Susanny. Tymczasem brat Julii, Max, woli zostawić przeszłość w spokoju i żyć teraźniejszością.

W zupełnie innym czasie i miejscu pewna kobieta przywołuje wspomnienia swoich wczesnych lat spędzonych w Niemczech w latach 30., stopniowo ujawniając bolesne tajemnice, którymi do tej pory z nikim się nie dzieliła.

Fabułę tej porażającej książki tworzą umiejętnie splecione losy pięciu pokoleń, na których wojna odcisnęła niezatarte piętno.

,,The Times"

Wstrząsające studium ludzkiej pamięci i straty.

,,Observer"

Sue Eckstein przemawia głosem ofiar wojny i ujawnia sekrety tych, którzy ją przeżyli i zabrali swoje tajemnice do grobu. Jej powieść ma zadziwiającą głębię.

,,The Brighton Magazine"

Sue Eckstein - amerykańska pisarka i dramaturg, wykładała literaturę angielską na uniwersytecie w Kolombo, na Sri Lance, kierowała też programami edukacyjnymi w Butanie i Gambii. Od kilku lat zajmuje się zagadnieniami etyki we współczesnej medycynie i wykłada ten przedmiot na Uniwersytecie w Brighton.

Informacje dodatkowe o Przemilczenia:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2013-06-04

Kup książkę Przemilczenia

Przemilczenia - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-11-06, 52 książki 2013,
Książka niełatwa, napisana w formie wspomnień w pierwszej osobie dwóch kobiet: matki i córki. Wspomnienia matki w formie wywiadu, czy też wizyty u psychologa dotyczą okresu jej dorastania w czasie II wojny światowej. Natomiast córka w trakcie swojej wizyty w rodzinnym mieście trafia do dawnego domu swojej rodziny. Wizyta ta wyzwala w niej wspomnienia z młodości.
Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2013-09-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Czytam regularnie w 2013 roku,
"Przemilczenia" Sue Eckstein to książka trudna w odbiorze. Trudna ze względu na sposób pisania. Trzeba przeczytać spory fragment, aby wyodrębnić poszczególnych narratorów. Pierwszym z nich jest Julia Rosenthal, która przypadkowo znajduje się w pobliżu domu rodzinnego. Obecna właścicielka zaprasza ją do środka. Pobyt w domu przywołuje falę wspomnień. Drugim narratorem jest kobieta, której nie znamy z imienia. Swoje bolesne wspomnienia dotyczące II wojny światowej ujawnia podczas rozmowy z terapeutą. Dodatkową trudność sprawia przeplatanie wątków, wydarzeń, przechodzenie od wspomnień dotyczących wychowywania się w rodzinie uznanego lekarza przez wspomnienia okrutnych doświadczeń II wojny światowej, po analizę relacji Julii i jej córki Susannę. Książka zmusza do refleksji. Stawia pytania, na które musimy sobie odpowiedzieć: Jaki wpływ na dorosłe życie człowieka ma jego dzieciństwo? Czy czasy, w których przyszło mu żyć odciskają na nim swoje piętno? Czy można odciąć się od własnej przeszłości i żyć teraźniejszością? Lektura ta, choć trudna, warta jest przeczytania. Czas na nią poświęcony, na pewno nie będzie czasem straconym.
Avatar użytkownika - kasia441
kasia441