Prowadź swój pług przez kości umarłych

Książka uznana przez ,,Guardiana" za jedną z najważniejszych powieści XXI wieku.

Thriller moralny z kryminalną zagadką.

Na podstawie powieści powstał film pt. Pokot w reżyserii Agnieszki Holland.

To wspaniała mieszanka thrillera, komedii i rozprawy politycznej, napisana przez kobietę, która łączy w sobie niezwykły intelekt i anarchistyczną wrażliwość". ,,The Guardian"

,,Intryga kryminalna jest tylko pretekstem. Tokarczuk opisuje niezdolność współczesnego człowieka do życia w harmonii ze światem nawet w najmniejszym i najbardziej odległym zakątku planety, który na dodatek ma wszystko, by być oazą spokoju". ,,La Repubblica"

,,Tak poszerzająca horyzonty, nieskrępowana literatura to mile widziana i skuteczna odtrutka na czasy, w których intelektualna pycha człowieka często zubaża jego rozumienie natury i miejsca, jakie sobie w niej przypisuje". ,,Morgenbladet"

,,Świat widziany oczami pań wariatek to miejsce zaczarowane, ale konsekwentnie trute, niszczone i grabione przez samozwańczych panów i władców. Ktoś musi stawić im opór". Kazimiera Szczuka

Informacje dodatkowe o Prowadź swój pług przez kości umarłych:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Inne

Tagi: Proza - dodatkowe cechy wyróżniające Polska

Kup książkę Prowadź swój pług przez kości umarłych

Lalka i perła
Olga Tokarczuk0
Okładka ksiązki - Lalka i perła

Wydanie drugie. "To prawda, że sprawdziłam krok po kroku wędrówki Wokulskiego po Paryżu. Studiowałam też mapę, żeby ujrzeć to, co on na niej zobaczył...

Bieguni
Olga Tokarczuk0
Okładka ksiązki - Bieguni

Nowa, bardzo oczekiwana powieść, której pisarka poświęciła ostatnie trzy lata pracy. Bieguni to książka odważna, w której Olga Tokarczuk...

Raj utracony
John Milton