Proste sytuacje nie do rozwiązania. 39 opowiadań filozoficznych

Proste sytuacje nie do rozwiązania to, jak wskazuje podtytuł, 39 opowiadań filozoficznych. Mają one najczęściej postać dialogu albo korespondencji między bohaterami. Achille Varzi i Roberto Casati w niezwykle pomysłowy i błyskotliwy sposób prowokują do myślenia. Codzienne, znane wszystkim sytuacje stają się złożone i paradoksalne, gdy spojrzeć na nie z nowej perspektywy. Na przykład czy możliwe jest, aby ktoś lecący samolotem w sylwestra z zachodu na wschód na skutek zmian stref czasowych nigdy nie natrafił na godzinę 24.00? Albo czy wartość zakupionego właśnie kredensu jest sumą wartości jego poszczególnych części, czy też nie? Pojawiają się także problemy bardziej fantastyczne - czyją tożsamość miałby ktoś, komu przeszczepiono mózg innej osoby? Czy można równocześnie wynaleźć kwas uniwersalny, który rozpuszcza wszystko, i pojemnik uniwersalny? Ta książka uczy stawiać pytania, używać wyobraźni i budować możliwe światy. Jest napisana lekko i dowcipnie, poza walorami merytorycznymi posiada niewątpliwą wartość literacką.

Informacje dodatkowe o Proste sytuacje nie do rozwiązania. 39 opowiadań filozoficznych :

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN: 978-83-24-01014-1

Kup książkę Proste sytuacje nie do rozwiązania. 39 opowiadań filozoficznych

Proste sytuacje nie do rozwiązania. 39 opowiadań filozoficznych - opinie o książce

Książka intrygująca. Historie króciutkie, z których każda inspiruje i zmusza do myślenia. Wracamy dzięki niej do punktu widzenia pytającego o wszystko dzieciaka, z tym że owe pytania to już zupełnie inna bajka.

Zaczyna się fascynująco, z lekka filozoficznie, kończy na zawiłościach logicznych. Do pewnego momentu czytało się ją jednym tchem, ale później nastał punkt zwrotny, w którym nie było już nawet zbyt interesująco.

Bardzo ciekawy pomysł. Książeczka, choć w zasadzie na jedno popołudnie, coś po sobie pozostawia.

Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26