Programowanie w języku Rust

Programowanie w języku Rust to oficjalna książka na temat Rusta: języka programowania na licencji open source, który pozwala nam szybciej pisać niezawodne oprogramowanie. Rust daje możliwość kontrolowania szczegółów niskiego poziomu (jak wykorzystanie pamięci) w połączeniu z ergonomią wysokiego poziomu, eliminując kłopoty tradycyjnie związane z językami niskiego poziomu.

W książce Programowanie w języku Rust dwaj członkowie Rust Core Team pokazują, jak w pełni korzystać z właściwości Rusta - od instalacji po tworzenie własnych niezawodnych i skalowalnych programów.

Zaczynamy od podstaw, takich jak tworzenie funkcji, wybieranie typów danych i wiązanie zmiennych i przechodzimy następnie do bardziej zaawansowanych pojęć takich jak:

posiadanie i pożyczanie, czasy życia i cechy bezpieczeństwo pamięci Rusta, które gwarantuje budowanie szybkich, bezpiecznych programów testowanie, obsługa błędów i efektywna refaktoryzacja typy generyczne, inteligentne wskaźniki, wielowątkowość, obiekty cech oraz zaawansowane dopasowywanie wzorców użycie Cargo - wbudowanego w Rust menedżera pakietów, służącego do budowania, testowania i dokumentowania swojego kodu i zarządzania zależnościami używanie zaawansowanego kompilatora Rusta wraz z technikami programowania opartymi na kompilatorze

Książka zawiera dużo przykładów kodu, a także trzy rozdziały poświęcone budowaniu gotowych projektów przeznaczonych do sprawdzenia swojej wiedzy: gra w zgadywanie, implementacja narzędzia wiersza poleceń w języku Rust oraz wielowątkowy serwer.

Informacje dodatkowe o Programowanie w języku Rust:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2019-05-20
Kategoria: Informatyczne
ISBN: 9788301205416
Tytuł oryginału: The Rust Programming Language

Tagi: bóg Informatyka (nauka)

Kup książkę Programowanie w języku Rust

Programowanie w języku Rust - opinie o książce